INGREDIENCE: 200g brambor, sůl, 4 velké zelné listy, olej, 2 lžíce smetany, 100g hřibů, 50g oloupaných mandlí, nasekaná pažitka, nasekaná petržel, nasekané capari, 1 lžíce rozemletého koriandru, špetku curcumy v prášku.POSTUP PŘÍPRAVY: V osolené vadě uvaříme brambory. Spaříme zelné listy a necháme osušit. Uvařené brambory nakrájíme a v hrnci smícháme se smetanou a trochou oleje. Pak ještě přidáme nakrájené hřiby, petrželku, pažitku, mandle a capari. Stáhneme z ohně. Na jednotlivé zelné lity dáme ..
INGREDIENCE: 40dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 15 dkg cukru, 20dkg tuku, 4 žloutky.POSTUP PŘÍPRAVY: utvoříme těsto a necháme v ledničce odpočinout. Mezitím si připravíme jablečnou náplň ze strouhaných jablek s rozinkami, ořechy, trochu skořicového cukru. Ze 4 bílků ušleháme sníh přidáme 10dkg cukru. Těsto po vyndání z lednice rozdělíme,asi 1/3 necháme stranou, zbytek vyválíme na plech, nebo koláčové formy, navršíme na něj nádivku,nastrouhané jablka, přidáme ušlehané bílky a na něj postr ..
INGREDIENCE: 800g svíčkové pečeně, 100g anglické slaniny, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 60g sádla, 200g kukuřičné krupice /polenty) na přílohu. POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněné maso ze svíčkové podélné rozkrojíme tak, abychom získali širší plát masa, který rozklepeme. Poklademe jej tenkými plátky slaniny, které jsme předem 8ástečně vyškvařili, posypeme solí, pepřem, paprikou a těsně svineme do rolády. Upevníme ji jehlami nebo pevně omotáme nití, vložíme do nádoby z jenského skla, povrch masa omast ..
INGREDIENCE: 1000g vepřového z kýty, 80g slaniny, 80g tuku, 50g mouky, 1/8 l kyselé smetany nebo hříbky. Marináda: 3 díly vody, 1 díl octa, sůl, I cibule, kořenová zelenina, zrnka pepře a nového koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kýty stáhneme kůži a odřežeme tučné části. Potom uvaříme marinádu, necháme ji vychladnout a vložíme do ní maso. Zůstane v ní ležet několik dní (v létě 4, v zimě 8), přičemž je jednou za den obrátíme. Potom maso vyjmeme, prošpikujeme a na tuku a na zelenině z marinády pečeme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Panenskou pokrájíme na silnější plátky, mírně je naklepáme a osolené opečeme po obou stranách na oleji. Maso vyjmeme a na pánev přidáme kousek másla a na tenké nudle nakrájené sušené meruňky. Zalijeme bílým vínem, přírodní šťávou z pečeně, přidáme nasekaná jádra vlašských ořechů a zahustíme husími játry, která jsme prolisovali sítem. Povařenou omáčku nalijeme na talíři nebo na míse okolo masa. ..
INGREDIENCE: 1000g vepřového z hřbetu, 70g másla, 150g strouhaného chleba, trochu červeného vína, pepř, sůl. Marináda: 2 díly vody, 1 díl červeného vína, 1 díl octa, 3 zrnka jalovce, 2 bobkové listy, zrnka černého pepře, trochu tymiánu, nakrájená kořenová zelenina a 2 - 3 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vepřového hřbetu odřízneme kůži a z tuku necháme jen 1/2 cm vrstvu. Marinádu necháme 1/2 hodiny vařit. Když vychladla, vložíme do ní maso na pět dní, přičemž je jednou denně obrátíme. Potom je upečem ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka slabě naklepáme, osolíme a opečeme na oleji po obou stranách do červena. Maso vyndáme a do tuku na pánvi přidáme kousek másla a předem povařené hrozinky. Podusíme je, ochutíme bílým pepřem a přelijeme přes žebírka. ..
INGREDIENCE: 600g vepřového z kýty, 100g sádla, 3 lžíce kořenové zeleniny, cibule, 6 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, bobkový list, tymián, trochu hladké mouky, 1/8 červeného vína, 2 lžíce sušených šípků bez jader nebo 2 lžíce šípkové zavařeniny, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Na polovině sádla osmažíme kořenovou zeleninu do růžova a vložíme na ni maso s cibulí, nakrájenou na kolečka. Opečeme je, osolíme, okořeníme, podlijeme a dusíme. K poloměkkému masu přidáme sušené šípky i s vodou, ve které byly ..
INGREDIENCE: 1000g vepřového bůčku, kmín, sůl, 120g bílých husích jater. Nádivka: 100g másla, 3 vejce, 300g žemle, 1 /3 -1 /2 l mléka, trochu sekané pažitky. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme houskovou nádivku, a to tím způsobem, že rozpuštěné máslo vlijeme do mléka s rozkvedlanými žloutky a tím polijeme na plátky rozkrájené žemle. Vše trochu osolíme, necháme stát, nemícháme, jen po chvíli obrátíme spodní vrstvu nahoru, aby se všechna žemle napila mléka. Je-li suchá, přidáme mléko, do ř ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA