INGREDIENCE: Připravíme si: 1 kg vepřové kýty, 40g slaniny, 80g celeru, petržele a mrkve, 40g másla, 40g cibule, 2 rajčata, sůl, pepř, nové koření, 1 lžíci hořčice, 1/41 kyselé smetany, 1/16 1 bílého vina, 30g maizeny. POSTUP PŘÍPRAVY: Kýtu opereme, otřeme utěrkou, odřežeme všechny blány i tuk, osolíme a protáhneme slaninou. V kastrole necháme rozpustit zbytky slaniny s máslem, přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a necháme do růžova osmahnout. Na to vložíme kýtu ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na toto jídlo můžeme použít vepřové, ale i skopové maso. 1/2 kg masa umeleme, ustrouháme tři syrové brambory, jednu v mléce rozmočenou housku, jedno vejce, osolíme, opepříme a spojíme v hmotu. Je-li příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky. Pak z hmoty tvoříme malé šišky (aby se nám nelepila na dlaň, navlhčíme ruku bílým vínem), které hustě obalíme v sekané petrželce. Šišky urovnáme na pekáč se zpěněnou cibulkou, poklademe plátky rajčat, podle potřeby podlijeme a zapečeme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1/2 kg mletého míchaného vepřového a hovězího masa osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku a zpracujeme v celistvou hmotu. Z té utvarujeme bochánky a klademe je na pekáč, po kterém jme rozestřeli lžíci oleje. Na každý bochánek dáme plátek slaniny a.asi 30g slaniny pokrájené na kostičky Poklademe do pekáče. Vložíme do trouby a 5 minut prudce pečeme. Pak přidáme loupaná, na kolečka nakrájená rajčata a pečeme ještě asi 10 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo e dušenou rýží ..
INGREDIENCE: 1 kg masa z vepřové hlavy, vepřový jazyk, srdce, vepřové nožičky a kůže nebo vepřové koleno, sůl, mlety pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté a pečlivě očištěné maso vložíme do kastrolu a zalijeme vodou, jen aby bylo potopeno, a uvaříme do měkka. Pak je vykostíme a nakrájíme na větší kousky. Vývar z masa necháme odpařit na menší množství. Směs opepříme a osolíme a vložíme do litrových zavařovacích sklenic, které nemají zúžené hrdlo a vývar na maso procedíme. Maso musí být zcela zakryté. Pak s ..
INGREDIENCE: 1 kg masa z vepřové hlavy, vepřový jazyk, srdce, vepřové nožičky a kůže nebo vepřové koleno, sůl, mlety pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté a pečlivě očištěné maso vložíme do kastrolu a zalijeme vodou, jen aby bylo potopeno, a uvaříme do měkka. Pak je vykostíme a nakrájíme na větší kousky. Vývar z masa necháme odpařit na menší množství. Směs opepříme a osolíme a vložíme do litrových zavařovacích sklenic, které nemají zúžené hrdlo a vývar na maso procedíme. Maso musí být zcela zakryté. Pak s ..
INGREDIENCE: Polonina vepřové hlavy, 1 vepřové srdíčko, 1 vepřový jazyk, 4-5 vepřových nožíček, 1 vepřové koleno zadní, 500g vepřové plece, kořenová zelenina, sůl, mletý pepř, třený česnek, nové koření celé.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou hlavu, nožičky a koleno dobře očistíme a omyjeme. Pak dáme do vody vařit spolu s přidáním vepřové plece. Až se maso začne vařit, opatrně sběračkou posbíráme pěnu (sražené bílkoviny), osolíme, přidáme nové koření a pod poklicí v mírném varu vaříme asi 1 hodinu. Přidám ..
INGREDIENCE: Polonina vepřové hlavy, 1 vepřové srdíčko, 1 vepřový jazyk, 4-5 vepřových nožíček, 1 vepřové koleno zadní, 500g vepřové plece, kořenová zelenina, sůl, mletý pepř, třený česnek, nové koření celé.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou hlavu, nožičky a koleno dobře očistíme a omyjeme. Pak dáme do vody vařit spolu s přidáním vepřové plece. Až se maso začne vařit, opatrně sběračkou posbíráme pěnu (sražené bílkoviny), osolíme, přidáme nové koření a pod poklicí v mírném varu vaříme asi 1 hodinu. Přidám ..
INGREDIENCE: Polovina vepřové hlavy, 1 vepřové koleno, 500g vepřové plece, 300g vepřových kůží, 1 vepřové srdce, 2 dl vepřové krve, sůl, mletý pepř, třený česnek, majoránka.POSTUP PŘPRAVY: Maso uvaříme stejným způsobem jako u předchozího receptu - zabijačková tlačenka. Kůže uvaříme samostatně, vývar použijeme k masu. Maso nakrájíme na drobnější kostky, kůže jemně semeleme. Vše pak v míse promícháme se scezenou krvi, ochutíme třeným česnekem a kořením. Podle potřeby zředíme vývarem. Směs plníme d ..
INGREDIENCE: Polovina vepřové hlavy, 1 vepřové koleno, 500g vepřové plece, 300g vepřových kůží, 1 vepřové srdce, 2 dl vepřové krve, sůl, mletý pepř, třený česnek, majoránka.POSTUP PŘPRAVY: Maso uvaříme stejným způsobem jako u předchozího receptu - zabijačková tlačenka. Kůže uvaříme samostatně, vývar použijeme k masu. Maso nakrájíme na drobnější kostky, kůže jemně semeleme. Vše pak v míse promícháme se scezenou krvi, ochutíme třeným česnekem a kořením. Podle potřeby zředíme vývarem. Směs plníme d ..
INGREDIENCE: 500g vepřové plece, 1 vepřové koleno zadní, 300g vepřových jater, 300 g vepřových kůží, sůl, cibule, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso uvaříme v mírně osolené vodě do poloměkka. Kůži vaříme samostatně, včetně kůže z kolena, do měkka a jemně ji umeleme. Maso z kolena obereme a spolu s vepřovou plecí nakrájíme na kostky. Játra nakrájíme na plátky a oblanšírujeme. Vyndáme do studené vody a pak přendáme na sítko okapat. Všechny suroviny vložíme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA