INGREDIENCE: 500g vepřové plece, 1 vepřové koleno zadní, 300g vepřových jater, 300 g vepřových kůží, sůl, cibule, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso uvaříme v mírně osolené vodě do poloměkka. Kůži vaříme samostatně, včetně kůže z kolena, do měkka a jemně ji umeleme. Maso z kolena obereme a spolu s vepřovou plecí nakrájíme na kostky. Játra nakrájíme na plátky a oblanšírujeme. Vyndáme do studené vody a pak přendáme na sítko okapat. Všechny suroviny vložíme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hašé upravujeme ze zbytků vařeného nebo pečeného masa všeho druhu, tedy i z králičího; rovněž může být smíseno více druhů. Použijeme-li skopové maso, musíme přidat 2-3 stroužky třeného česneku. Pečené nebo vařené maso nakrájíme, ostrouhanou žemli namočíme na 1/2 hodiny do mléka, pak ji vymačkáme a spolu s nakrájeným masem semeleme. Na rozpuštěném másle zpěníme nadrobno rozsekanou cibulku, přidáme umleté maso, rozmícháme v něm žloutek, osolíme, opepříme (do skopového dáme i špet ..
I.Univerzální paštikové koření: 40g bílého pepře, 20g sladké mleté papriky, 20g zázvoru, 20g nového koření, 10g majoránky, 20g muškátového oříšku, 10g muškátového květu. Koření dvakrát až třikrát jemně umeleme, popřípadě ještě ve hmoždíři utlučeme přes jemné sítko prosejeme. Koření, které nespotřebujeme, uchováváme v uzavřené nádobě. Časem ztrácí na kvalitě. Tato směs koření se může používat k přípravě drůbežích, zvěřinových, vepřových i játrových paštik.II. Paštikové koření ostřejší chuti: 50g ..
INGREDIENCE: 2 větší rajčata, 10 g másla, 70 g mouky, 2 kostky cukru, 1/8 l masitého vývaru.POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme osoleným a oslazeným vývarem. Rajčata rozmixujeme a přilijeme do vývaru s jíškou (případně přecedíme). Vaříme krátce. Do rajčatové omáčky lze rozmixovat i rozkrájet zbytky z pečeného či vařeného hovězího masa. ..
INGREDIENCE: 600g vykostěného vepřového kolena, 80g slaniny, 1 cibule, sůl, mletý pepř, bobkový list, 400 g kysaného zelí. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostěné vepřové koleno nakrájíme na čtyři kousky a položíme je na alobal. Slaninu pokrájenou na kostičky vyškvaříme, zpěníme na ní drobně pokrájenou cibuli, osolíme, opepříme, okořeníme a smícháme se zelím. Směs rozdělíme na porce kolena, alobal pevně uzavřeme a na plechu vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu. Podáváme v al ..
INGREDIENCE: 600g vepřového pupku, 2 cibule, mletá sladká paprika, sul, 60g sádla, 280g rýže, 50 g tvrdého sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté maso pokrájíme na kostičky. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, vsypeme papriku, zamícháme a ihned vložíme připravené maso. 0solíme je a dusíme pod pokličkou. Po chvilce maso podlijeme malým množstvím vody. Když maso téměř změklo, přidáme přebranou, propláchnutou a vařící vodou spařenou rýži, zamícháme a podlijeme tak, aby vše bylo zakryté vodou. Přik ..
INGREDIENCE: 1 hlávka zelí (přibližné 1,5 kg), 600 g mletého vepřového masa, 200g cibule, sůl, mletý pepř, mletá Sladká paprika, 2 vejce, 100g rýže, 50 g rajčatového protlaku, 60 g másla, 50g,hladké mouky, 2dl kysané smeteny.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou hlávku zelí uvaříme v mírně osolené vodě téměř doměkka. Okolní zelné listy oddělíme. Mleté maso promícháme se strouhanou cibulí, solí, pepřem, paprikou, přidáme vejce, přebranou, propláchnutou, spařenou a dopoloměkka dušenou rýži a opět promícháme. ..
INGREDIENCE: 500g vepřového masa, 50 g sádla, 1 cibule, sůl, 300g rýže, mletý pepř, drcený kmín, 60 g tvrdého sýra, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso pokrájíme na malé kostičky. V kotlíku rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm drobně pokrájenou cibuli a vložíme kostičky masa. 0solime je a dusíme ve vlastní šťávě dopoloměkka. Přidáme přebranou, propláchnutou a vařící vodou spařenou rýži, osolíme, opepříme a poprášíme drceným kmínem. Vše zalijeme vodou tak, aby maso i rýže byly potopeny, a pod po ..
INGREDIENCE: 600g vepřového pupku, 400g libového hovězího masa, sůl, mletá sladká paprika, 3 stroužky česneku, mletý pepř, trochu tlučeného hřebíčku, vepřová nebo skopová střívka.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso umeleme na strojku s deskou s většími otvory, hovězí maso na strojku s menšími otvory. Masa důkladně promícháme, osolíme, přidáme koření a rozetřený česnek. Zpracujeme v hladkou hmotu, naplníme do střívek, která jsme předem namočili do studené octové vody a důkladně promyli. Připravené klob ..
INGREDIENCE: 600g vepřového pupku, 400g libového hovězího masa, sůl, mletá sladká paprika, 3 stroužky česneku, mletý pepř, trochu tlučeného hřebíčku, vepřová nebo skopová střívka.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso umeleme na strojku s deskou s většími otvory, hovězí maso na strojku s menšími otvory. Masa důkladně promícháme, osolíme, přidáme koření a rozetřený česnek. Zpracujeme v hladkou hmotu, naplníme do střívek, která jsme předem namočili do studené octové vody a důkladně promyli. Připravené klob ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA