INGREDIENCE: 600 g vepřové kýty, 3 větší cibule, 500g hlávkového zelí, 2 lžíce sádla, 6 stroužků česneku, 4 zrnka pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 bobkový list, 1 lžíce cukru, ocet, cibulka zelňačka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou kýtu protkneme stroužky česneku, osolíme, přidáme k ní polovinu pokrájené cibule a za stálého podlévání.upečeme. Druhou polovinu nadrobno pokrájené cibule osmažíme dozlatova na sádle, přidáme rajčatový protlak, koření, na nudličky nakrájené zeli, zalijeme vodou ..
INGREDIENCE: 600g čerstvých Klobouků václavek, 60g másla, 60g cibule, 3strouiky česneku, sůl, půl lžičky jemně rozsekaného kmínu, 70g sladké mleté papriky, 40g hladké mouky4 dl světlého vývaru z hovězího masa nebo vývaru z kostky masoxu a 3 lžíce rajčatového kečupu.POSTU PŘÍPRAVY: Kloboučky václavek krátce spaříme horkou vodou a nakrájíme na menší kousky. V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a rozsekaný česnek, přidáme pokrájené václavky, osolíme, okořeníme a dusíme ..
INGREDIENCE: 800g čerstvých žampiónů, trochu citrónové šťávy, sůl, 40g másla, 3 dl bílé základní omáčky velouté, 2 lžíce smetany, trocha soli a pokud možno bílého mletého pepře, petrželka, 2 lžíce bílého přírodního vína a 3 žloutky.Na masité knedlíčky: 60 g másla, 2 menší vejce, 720g vařeného nebo pečeného masa (může to být maso telecí z kuřete nebe šunka), petrželka, 10g cibule, sůl, trocha mletého pepře, majoránky a trochu strouhanky na zahuštění.POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny nakrájíme na plátky, ..
INGREDIENCE: 250 g slepičího nebo kuřecího masa, 150 g polévkové zeleniny, 1 vejce a 1 žloutek, l00 g poloh. mouky, 50 g másla, 1 lžička rajčatového protlaku, sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce kysané smetany, svazeček petrželky, citrónová šťáva, 1,5 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso a zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Vývar scedíme, maso nasekáme nadrobno. Mouku smícháme s 1 vejcem, rajčatovým protlakem a trochou vody, osolíme a směs důkladné promneme mezi dlaněmi, a ..
INGREDIENCE: 1 lžička malinového sirupu, 3 střiky malinovce nebo slivovice, třešňovice, sekt.POSTUP PŘÍPRAVY:Do vychlazené sektové sklenky nalijeme malinový sirup. Při nalévání nakloníme sklenku tak aby sirup pokryl strany i dno. Sklenku dolijeme vychlazeným sektem a nápoj zastříkneme destilátem. V sezóně můžeme do koktajlu vhodit několik zralých malin jahod či jiné vhodné ovoce. Použijeme-li místo sektu bílé víno a vynecháme destilát uděláme světově známý aperitiv Kir. Malinový sirup můžeme nah ..
INGREDIENCE: 750g kysaného zelí, 300g uzeného masa, 300g vepřového masa z ramínka nebo plecka, 50g slaniny, paprika, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a hned do něho přidáme omyté a na kostky krájené uzené maso a stejně krájené vepřové maso. Doplníme na kostičky rozkrájenou a rozškvařenou slaninou i paprikou. Přikryjeme a dusíme doměkka. Zvlášť na pánvi připravíme ze sádla a mouky světlou jíšku, dobře ji s vod ..
INGREDIENCE: 1 kg pšeničných otrub, 80 g kukuřičné mouky, 1 citrón, 20 třešňových listů, 1 1/4 litru vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hliněného hrnce o obsahu cca 2,5 litru dáme jednu třetinu vody, do které rozšleháme kukuřičnou mouku, pšeničné otruby a vše smísíme ještě se zbývající částí vody, která musí být teplá. Tuto směs ještě promácháme, přidáme na plátky nakrájený citrón a třešňové listy. Takto připravený kvásek necháme stát na teplém místě dva až tři dny. Denně jej několikrát promícháme. Při po ..
INGREDIENCE: Na těsto: 60g másla nebo rostlinného tuku, 150g polohrubé mouky, 4 vejce, špetka soli, pergamenový papír. Na náplň: 250g mražených malin, 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček vanilkového cukru, 2kelímky malinového jogurtu, 4 lžíce vaječného likéru, moučkový cukr na posypání, několik lístků meduňky, ztužovač šlehačky.POSTUP PŘÍPRAVY: Na těsto dáme do 1/4 l vody tuk i sůl a vodu přivedeme k varu. Vsypeme do ní najednou všechnu mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto začne v podobě kn ..
INGREDIENCE: 600g syrových drštek, lžíce másla, lžička oleje, lžička octa, lžička sladké papriky, pepře, podle chuti sůl, vejce, šálek kyselého mléka, 1 stroužek česneku, 2 feferonky, 1 1/2 litru vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, dobře vyprané dršťky dáme vařit do studené vody a necháme zavařit, pak vodu slijeme a postup opakujeme celkem třikrát, pak necháme dršťky vařit do měkka. Vařené dršťky vyjmeme, necháme vychladit ve studené vodě a nakrájíme na nudličky asi tři centimetry dlouhé. Vývar z dr ..
INGREDIENCE: 400 g nelisovaných škvarků, 1 cibule, lžíce hořčice, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Škvarky jemně umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulí, hořčici a sůl na dochucení. Dobře vymícháme. Podle chuti přisolíme a případně přidáme na zjemnění vepřové sádlo. Dobře vyšleháme. Podáváme jako pomazánku na čerstvý tmavý chléb, ozdobíme kouskem pórku, dílkem kapie, případně jinou čerstvou zeleninou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA