POSTUP PŘÍPRAVY: Udělá se těsto jako na bramborové knedlíky, rozválí, vypichují koláčky a smaží jako vdolky. Na kastrol se dá jen málo sádla a vždy po kousku přidá na nové smaženky. Hodí se nejlépe ke zvěřině a svíčkové. ..
INGREDIENCE: 200 g šunky, l dl smetany, 100 g másla, 1/2 lžičky mleté papriky, jemně nakrájená petrželka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Šunku nadrobno nasekáme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme smetanu, osolíme a okořeníme. Necháme odležet a mezitím utřeme do pěny máslo, které ochutíme posekanou petrželkou. Pak přidáme připravenou masovou směs a dobře promícháme. ..
INGREDIENCE: 1,2 kg brambor, 2 vejce, 1 lžička majoránky, 4 stroužky česneku, polohrubá mouka, sádlo na vymaštění, 100 g slaniny, 3 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory nastrouháme nahrubo, přidáme vejce, sůl, majoránku, drcený česnek, zaprášíme moukou, dobře promícháme, dáme na vymaštěný plech ve vrstvě asi 2,5 cm silné a upečeme dozlatova. V pánvi rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, na ní osmahneme drobné nakrájenou cibuli dozlatova, naklademe na upečený báč, rozkrájíme na čtverce ..
INGREDIENCE: l litrová sklenice sterilovaného zelí, l cibule, trochu moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 4 lžíce strouhaného křenu. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájené zelí i s nálevem přendáme do misky, promícháme s drobně nakrájenou cibulí, cukrem a zjemníme olejem. Posypeme čerstvě nastrouhaným křenem a podáváme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále se vypracuje 400 g mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vejce a 1/8 l mléka. Těsto se rozdělí na dva díly. Vyválí se na stéblo, potře připravenou nádivkou z tvarohu, posype malými černými hrozinkami, opatrně stočí, potře vajíčkem a na plechu pokrytém pečícím papírem zvolna pečeme. Upečený se šikmo nakrájí a sype vanilkovým cukrem. Nádivka: 400 g tvarohu, 40 g másla, 4 lžíce cukru, 1 vejce a kůra z citronu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 120 g kmínu se polije ½ l čistého lihu a nechá v uzavřené láhvi týden stát. poté se vaří 1 kg cukru v ½ l vody asi 20 minut, nechá vystydnout, slije pak dohromady s lihem a profiltruje do láhví. Je velmi dobrá a jemná. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Francouzská nebo obyčejná majonéza se rozšlehá s několika lžícemi husté kyselé smetany. Poměr dle chuti. Přidá se trochu jemně sekaných kaparů a dle toho, co je po ruce, rozetřené sardele nebo sardelová pasta, strouhaná cibulka, jemně sekané naložené ryzce nebo hříbky. Až do použití se dá do chladna. ..
INGREDIENCE: 1 máslový sýr, 100 g salámu, l lžíce hořčice, 2 lžíce majonézy, feferonky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sýr rozetřeme s rozsekaným salámem a hořčicí, okořeníme a přidáme majonézu. Pomazánkou potíráme plátky rohlíku a zdobíme feferonkou. ..
INGREDIENCE: 2 větší rajčata, 10 g másla, 70 g mouky, 2 kostky cukru, 1/8 l masitého vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme osoleným a oslazeným vývarem. Rajčata rozmixujeme a přilijeme do vývaru s jíškou (případně přecedíme). Vaříme krátce. Do rajčatové omáčky lze rozmixovat i rozkrájet zbytky z pečeného či vařeného hovězího masa. ..
INGREDIENCE: 8 tenkých plátků šunky, 250g sýra Niva, olej na smažení. Těstíčko: 3 vejce, 3 lžíce poloh.mouky, 4 lžíce mléka, 1 lžíce oleje, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nivu nakrájíme na 8 Plátků, položíme je na plátky šunky, přeložíme je v půli a sepneme párátky nebo jehlami. Vejce, mouku, mléko, olej a sůl rozšleháme ve středné husté těstíčko, namáčíme v něm připravenou šunku a hned vkládáme do rozehřátého oleje. Usmažíme po obou stranách dozlatova a podáváme horké se slaným pečivem a syrovou zele ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA