INGREDIENCE: 200 g majolky, 2 Ižíce hořčice, citrónová št áva z jednoho citrónu, 1lžička sardelové pasty, 2 Ižíce kečupu, pepř, sůl, popř. cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Majolku promícháme s hořčicí, sardelovou pastou a kečupem. Vmícháme citrónovou šťávu, pepř, sůl a podle potřeby trochu vody. Podle zvyklosti a chuti můžeme do omáčky vmíchat ještě lžičku cukru. ..
INGREDIENCE: 1 malý rajčatový protlak, 2 lžíce jogurtu, lžička cukru, olej, 1 lžička hořčice, citrónová kůra, POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčatový protlak promícháme s jogurtem a lžící oleje. Potom vmícháme hořčici, citrónovou kůru a cukr. Podle potřeby ředíme nepatrně vodou. ..
INGREDIENCE: 100 g žemle (chlebíčkové veky), 3 lžíce mléka, 2 lžíce cukru, 54 g křenu, 200 ml smetany, 1 lžíce octa, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Střídu z chlebíčkové veky nebo ze žemle nadrobno rozmělníme a zalijeme oslazeným mlékem. Do rozmáčené vmícháme nastrouhaný křen,osolíme a po částech vmícháme smetanu (šlehačku). Nakonec okořeníme pepřem a octem. ..
INGREDIENCE: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 200 g rostlinného tuku (hera, juno apod.), sůl, mouka na vál.Náplň: 300 g rajčat, 2 Ižíce oleje, sůl, 1 Ižička cukru, 400 g cibule, 1 Ižíce octa, 1 lžíce cukru, petrželka, pažitka, libeček, estragon, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, tuku, soli a vlažné vody vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout. Potom ho rozválíme a urovnáme do dortové nebo koláčové formy, dno propícháme vidličkou a urovnáme na něj připravenou cibulovou náplň, kterou ..
Vždy sypká a bílá dušená rýže Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citrónové šťávy. ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, sůl, 1 cibule, 40 g sádla, 40 g slaniny, 100 g uzené klobásy, 80 g rajčat, 1 zelená paprika . POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové kotlety po obvodu a u kostí nařízneme, naklepeme a osolíme. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, vložíme kotlety a po obou stranách je pomalu dusíme: V jiné nádobě rozškvaříme slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme klobásu pokrájenou na kolečka, oloupaná a pokrájená rajčata, papriku pokrájenou na nudličky, vše osolíme a přidáme ke kotletám ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, sůl, 60 g sádla, 3 stroužky česneku. Kotlety na okrajích a u kostí nařízneme, naklepeme a osolíme. V horkům sádle je prudce opečeme po obou stranách dočervena, potřeme je drceným česnekem a na mírném ohni je podusíme ještě 2 minuty. Podáváme polité vlastní šťávou, s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. ..
INGREDIENCE: 300 g jater, 1/2 cibule, 30 g sádla nebo másla, kmín, pepř, sůl, 30 g hladké mouky POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmažíme cibuli, přidáme na kousky nakrájená játra (nejlépe telecí, ale jde i z vepřových). Prudce osmahneme, trochu podlijeme a asi 15 minut dusíme. Zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vody a povaříme. Játra, cibulku a část omáčky vyjmeme, rozmixujeme a vložíme zpět do zbytku omáčky. Ochutíme kořením a soli. Hustá masitá omáčka se hodí jak na houskový knedlík či jem ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso na svíčkovou dusíme podle běžného receptu na kořenové zelenině, cibuli a slanině. Když je maso měkké, omáčku zaprášíme hladkou moukou a chvíli podusíme. Pak přendáme vychladlou omáčku i se zeleninou do mixéru a tak dlouho ji zpracováváme, až je zcela jemná. Nakonec přilijeme do mixéru kyselou smetanu, podle chuti přidáme sůl a citrónovou šťávu a krátkým promixováním dokonale promísíme. Poté již jen prohřejeme, nevaříme. ..
INGREDIENCE: 1/4 l mléka, 30g mouky, 10g másla, 20g křenu; lze zahustit 1 žloutkem.POSTUP PŘÍPRAVY: V části mléka rozmixujeme mouku, případně i žloutek. Přelijeme do zbývajícího vařícího mléka a necháme 5 minut povařit na mírném ohni. Hotovou omáčku osolíme, přidáme nastrouhaný křen a oříšek čerstvého másla. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA