Recepty na xkuchtik.cz

SPECIALITY RŮZNÉ | VRABCI SE ZELÍM.

INGEDIENCE: 4 vrabci , 10dkg slaniny, 7-10dkg strouhanky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vrabci bez hlaviček , vykuchaní,osolení a řádně opraní se nechají chvíli odležet. Dno kastrůlku se vyloží plátky slaniny, do toho se vloží vrabci,osolí, posypou strouhankou, občas se podlévají a přikryté se dusí. Hotoví brabci se narovnají na mísu,polijí vlastní šťávou a obloží dušeným zelím. ..

TĚSTOVINY | NUDLE S PIKANTNÍ OMÁČKOU.

INGREDIENCE: 250g dlouhých nudlí, 200g šunky, 400g pórku, sůl, 3 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 3 lžíce polohrubé mouky, 1/2 l zeleninového vývaru z kostky, 5 lžic smetany na šlehání, 1 lžíce ostré hořčice, pepř, cukr, řeřichu a petrželku na zdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Pórek opereme a nakrájíme na kolečka. Šunku pokrájíme na kostičky. Dlouhé nudle nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme 12 minut. Zhruba po 7 minutách varu přidáme kolečka pórku a dovaříme. V hrnci rozpustíme máslo a zasyp ..

SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ | Čínská svíčková

INGREDIENCE:500 g hovězí svíčkové, 1 bílek, lžička solamylu, 1 pórek, stroužek česneku, 500 ml bílého vína, špetka mletého zázvou, lžíce sójové omáčky, worchester, sůl, špetka cukru, citronová šťáva, rostlinný olej POSTUP PŘÍPRAVY:Maso nakrájíme na hranolky, zasypeme Solamylem, promícháme s bílkem a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme pokrájený pórek, česnek, zázvor, osolíme, zalijeme vínem a sójovou omáčkou a podusíme. Hotový pokrm dochutíme špetkou cukru, citronovou šťávou a worche ..

SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ | Anglický roastbeef

INGREDIENCE: 1 kg dobře odleželého nízkého roštěnce, sůl, mletý pepř, 100 g sádla, 50 g másla, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso zbavíme loje a odblaníme. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme na část dobře rozehřátého sádla a po všech stranách prudčeji opečeme. Přelijeme zbylým sádlem, dáme do dobře vyhřáté trouby, maličko podlijeme a pečeme za občasného přelévání mastnou šťávou asi 35 minut. Vpíchnutím se přesvědčíme, zda z masa nevytéká zbarvená šťáva. Maso potřeme máslem, aby dostalo pěkn ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | KNEDLÍKY.

Knedlíky se nám při vaření nepřilepí ke dnu, když do nádoby vložíme talířek nebo dřevěnou destičku. Bramborové knedlíky budou kypřejší a bělejší, přidáme-li do nich rohlík nakrájený na drobné kostičky. A dáme-li do vody v niž knedlíky vaříme, špetku hladké mouky, knedlíky se nám určitě nerozvaří. Přidáme-li do knedlíkového těsta na špičce nože jedlé sody, nebudou tolik slizké. ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | JAK NA STARÉ OŘECHY.

Starší vlašské ořechy jsou vetešinou vyschlé, ale proto je nevyhazujeme. Vložíme je i se skořápkou na 4-5 dní do slabě osolené vody a jsme příjemně překvapeni, protože jádra se nejen lehce vylupují, ale mají i velmi dobrou chuť. ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | CITRÓN JAKO ČISTIDLO

I vymačkaný citrón se dá použít: dobře jim vyčistíme potřísněné ruce, skvrny na prádle, vnitřky zašlých váz a hliníkového nádobí. Také skvrny od nikotinu na prstech odsraní silní kuřáci pomocí citrónové šťávy a školní děti týmž způsobem očistí ruce od inkoustu. Šťáva zjemňuje chuť omáček a salátů. Šťáva smíchaná se solí je výborným odrezovačem a odstraní také skvrny od RZI na prádle. Další použití je stručné: čistí pere DEŠNÍKY, HEDVÁBÍ, pozlacené KOVY, měděné NÁDOBÍ, PERLY, předměty ze SLÁMY, S ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | KÁVA.

Praženou kávu uchováváme v láhvi z tmavého skla a dobrým uzávěrem. Před mletím ji lehce nahřejeme- lépe se mele a lépe voní. Pokud chceme mít v šálku kávy pěnu, musíme mletou kávu v šálku zalít menším množstvím vody, zbývající vodu znovu uvést do varu a pak teprve dolít plný šálek. Labužníci si mohou kávu vylepšit špetkou kakaa. Před přípravou kávy se má ohřát všechno náčiní, protože jinak káva zhořkne. Kávu také vždy zaléváme vodou, která přichází do varu. Voda, která již vře, chuť kávy kazí. N ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | NAMRZLÉ BRAMBORY.

Namrzle brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů vydýchat. Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je loupáme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti přidáme do druhé vody trochu octa. Pokud chceme uvařit brambory co nejrychleji a nemáme tlakový hrnec, přidáme do nich lžíci másla jakmile se začnou vařit, stejný účinek má sklenka světlého piva. Opékáme-li brambory v o ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | BANÁN.

Slupky z banánu můžete použít k čištění obuvi. Skvrny odstraníme vypíráním peroxidem vodíku rozředěný vodou 1: 1 a ještě mokré vystavíme na slunce. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz