INGREDIENCE: 500 g skopové kýty bez kosti, 75g rostlinného tuku, 100 g cibule, 40 g česneku, 25 g hladké mouky, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kýtu omyjeme, osušíme, potřeme částí česneku utřeného se solí a necháme asi. hodinu odležet. Tuk rozpustíme, přidáme drobně krájenou cibuli, osmažíme slabě do růžova, přidáme zbytek drobně krájeného česneku, připravenou kýtu vložíme do pekáče a opečeme po obou stranách do zlatova. Pak ji zalijeme trochou vařící vody, opepříme a pečeme v troubě pod pokličkou ..
INGREDIENCE: 1 kg předního masa z jehněte, 75 g rostlinného tuku, 1 dl mléka, 75 g cibule, 50 g hladké mouky, sůl, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájenou cibulku osmažíme v poloviční dávce tuku, přidáme papriku, zalijeme trochou vařící vody; vložíme vyprané, na stejné díly rozsekané maso, osolíme a dusíme pod pokličkou do měkka. Dušené jehně vyndáme pomocí drátěné naběračky, šťávu zahustíme předem připravenou světlou jíškou z druhé poloviny tuku a mouky, dobře promícháme, podle potřeb ..
INGREDIENCE: 750 g srnčího hřbetu s kosti, 25 g slaniny, 100 g rostlinného tuku, 50 g cibule, 75 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 25 g hladké mouky, sůl, divoké koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Srnčí hřbet odblaníme, vypereme, protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou, na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli osmahneme na tuku do červena, přidáme divoké koření (celé nové koření, pepř, bobkový list), zalijeme trochou vařící vody, vložíme připravený hřbet a pečeme v troubě do měkka. Při pečení ..
INGREDIENCE: 500 g jehněčí plece bez kosti, 75 g škvařeného vepřového sádla, 100 g cibule, 1,5 kg brambor (neloupaných), sůl, mletý pepř, 5 dl vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Plecko vypereme, nakrájíme na kostky, dáme do přiměřeně velkého kastrolku, podlijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a necháme zvolna dusit. Cibuli nakrájíme na kolečka, na sádle do zlatova usmažíme, přidáme oloupané na čtvrtky nakrájené syrové brambory. Když je maso skoro měkké přidáme k němu brambory s cibulí a vše dusíme do měkk ..
INGREDIENCE: 500g oloupaných brambor, 4 dl mléka (2%), petrželová nať, sůl, 50g čerstvého másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě a slijeme do čisté nádoby. Brambory prolisujeme přes síto, přidáme vařící mléko a umícháme jemnou kaši, kterou podle potřeby zředíme vývarem z brambor a povaříme. Do hotové polévky přidáme máslo a petrželku. ..
INGREDIENCE: 200 g hovězích kosti (žebra), 4 vejce, 25 g celeru (kořen), 15 g kořenové petržele, 25 g mrkve, petrželová nať, 9 cl mléka, sůl, rostlinný tuk na vymaštění formy.POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí kosti vypereme, zalijeme studenou vodou a necháme prudce zavařit. Pak stáhneme oheň a necháme vývar zvolna vařit alespoň hodinu. Přidáme očištěnou vypranou zeleninu, osolíme a vaříme do měkka. Hotovou polévku přecedíme přes jemný cedník á dochutíme. Vaječnou sedlinu připravíme takto: v mléce rozšlehá ..
INGREDIENCE: 150g telecích kosti, 50g másla, žloutek, 2,5 dl mléka, 25g celeru (kořen), 15g kořenové petržele, 25g mrkve, 500g květáku, 50g hladké mouky, sůl, petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyprané telecí kosti a zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme a zvolna vaříme. Nasucho opraženou mouku zředíme procezeným vývarem a dobře provaříme. Nakonec přidáme vařený prolisovaný květák, zalijeme mlékem s rozšlehaným žloutkem, promícháme, přidáme čerstvé máslo a vypranou drobně rozsekanou petrželov ..
INGREDIENCE: 1,5 l vývaru z kostí a zeleniny, 50g rostlinného tuku, 150g rajčatového protlaku, 50g hladké mouky, 25g těstovinové rýže, petrželová nať, 15 g sladké papriky, trochu cukru, bobkový list, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Z tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, přidáme papriku, krátce osmahneme, zalijeme procezeným vývarem, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky, přidáme rajčatový protlak, bobkový list, cukr a zvolna vaříme, aby polévka byla jemná, bez příchuti po syrové mouce; při vaření občas za ..
INGREDIENCE: 1,5 l vývaru z kosti a zeleniny, 50g rostlinného tuku, 250g kedluben, 60g hladké mouky, petrželová nať, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané kedlubny nakrájíme na malé kousky, vypereme, zalijeme přecezeným vývarem -tak, aby nebyly příliš potopené a uvaříme je do měkka. Z tuku usmažíme světlou jíšku, zalijeme zbylým vývarem, rozšleháme, aby nezůstaly jíškové hrudky a zvolna vaříme. Hotovou polévku přecedíme přes hustý cedník, přidáme vařené kedlubny s vývarem a ještě necháme povařit. Dochut ..
INGREDIENCE: 150g telecích kostí, 50g másla, žloutek, 2,5 dl mléka (2%), 50g mrkve,25g celeru (kořen), 15g petržele (kořen), 50g květáku, 50g zeleného hrášku, 60g hladké mouky, petrželová nať, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí kosti vaříme v 1,5 l mírně osolené vody. Asi po 3/4 hod. varu přidáme vypranou očištěnou zeleninu, květák a vaříme do měkka. Vařenou zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na drobné kostičky, květák rozdělíme na růžičky. Hladkou mouku opražíme nasucho, rozředíme procezeným vývare ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA