INGREDIENCE: 680 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 200 ml vody nasycené oxidem uhličitým, 2 žloutky (bez bílků), ¼ lžičky soli, ¼ lžičky cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny ingredience smícháme a necháme těsto na 15 minut odpočinout. Poté tvoříme placky, které pečeme na plotně z obou stran do růžova. Po upečení mastíme rozškvařenou slaninou nebo je jen posypeme cukrem. Můžou se používat i do polévek nakrájené na nudličky. Placky můžeme péci i v pánvi na amolety. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 250 g nakyslých jablek se postrouhá, mají-li jemnou slupku, omyjí se a postrouhají i se slupkou, přidají se k nim asi 3 lžíce nemastné polévky, 1 lžíce strouhané housky, dle chuti octa, soli a cukru, asi 70 g strouhaného křenu, vše se dobře promíchá a může se podávat ihned nebo nechat několik hodin uležet. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Připraví se dvojí těsto černé a bílé. Černé těsto: 30 g másla, 6 žloutků a 120 g cukru se tře ¼ hodiny, pak se přidají 2 tabulky strouhané čokolády, z 6 bílků tuhý sníh, 80 g strouhaných oříšků nebo mandlí, 40 g piškotových drobků, 40 g mouky a na špici nože prášku do pečiva, vše zvolna míchá a upeče v máslem vymazané a moukou vysypané formě. Bíle těsto: 100 g cukru se tře se 4 žloutky, pak se dá ze 4 bílků sníh a 70 g mouky. Těsto se rozetře na máslem vymazaný a moukou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji vysmažíme najemno pokrájený špek, na který pak dáme dozlatova orestovat pokrájená a solí, pepřem a kmínem ochucená králičí játra. Do pánve k orestovaným játrům přidáme oloupanou, na měsíčky pokrájenou cibuli, pokrájenou slaninu (uzené) a za občasného promíchání restujeme do změknutí a osmažení cibule. Nakonec dochutíme rozetřeným česnekem a majoránkou, případně ještě dochutíme solí a pepřem, ještě krátce orestujeme a podáváme. Podáváme nejlépe se šťouchanými bramboram ..
INGREDIENCE: 4 lžíce oleje, 5-6 pórků, 1,5 kg brambor, sůl, mletý pepř, 400 g tvrdého sýra, muškátový oříšek, 200 ml kysané smetany, 100 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Do kotlíku nebo zapékací misky dáme olej a klademe vrstvy surovin. Na tenká kolečka nakrájený pórek jako první, pak vrstvu strouhaných brambor, osolíme, vrstvu koleček pórku, opepříme, vrstvu strouhaného sýra se špetkou strouhaného muškátového oříšku, atd. Vrstvy opakujeme až do zpracování surovin. Vše přelijeme kysanou smetanou, zasype ..
INGREDIENCE: 200 g brynzy, 200 rostlinného tuku, l žloutek, 200 g polohrubé mouky, sůl, bílek na potření, kmín, kari koření, lněné semínko (koupíme v prodejně pro zahrádkáře) POSTUP PŘÍPRAVY: Brynzu, změklý tuk, žloutek, sůl a mouku zpracujeme na vále v hladké vláčné těsto a necháme je v chladu odpočinout. Pak je rozválíme a rádýlkem nakrájíme na tyčky nebo čtverečky. Přeneseme je na mírně pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme kmínem nebo kari kořením či lněným semínkem. Zpru ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Kousek másla se utře se 2 vejci, 250 g strouhaného tvarohu a lžící cukru, přidá tolik krupičkové mouky, aby vzniklo tužší těsto, solí se to, dobře vypracuje, nechá nejméně ½ hodiny odpočinout, pak se tvoří na pomoučněném vále menší kulaté knedlíky a házejí do vařící vody. Uvařené se sypou slazeným mákem nebo osmaženou houskou, mastí máslem a dávají se k nim rozředěná povidla. Z téhož těsta jsou též dobré knedlíky švestkové nebo plněné tvrdými zahradními jahodami. II. ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 100 g uzeného masa, 2 papriky, l malý pórek, 2 cibule, 3 rajčata, 150 g strouhaného syrá, 5 lžic rajčatového protlaku, l lžíce hořčice, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, povrch pokapeme olejem a potřeme směsí kečupu a hořčice. Posypeme na kolečka nakrájenou cibulí, rozložíme kolečka rajčat, osolíme a posypeme drobnými kousky uzeného masa a paprik a kolečky pórku. Navrch dáme strouhaný sýr a pečeme. ..
INGREDIENCE: 500 g předního hovězího masa, 400 g kuřecího 200 g zeleniny (mrkev, petržel, kapusta, celer, kedluben), 1 cibule, 1 paprika, pepř, sůl, polévkové nudle. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí a kuřecí maso pokrájíme a zalijeme vodou. Osolíme a vaříme do poloměkka. Pak přidáme jemně pokrájenou zeleninu, kolečka cibule a proužky papriky. Opepříme a dovaříme. Nakonec zavaříme jemné těstovinové nudle. ..
INGREDIENCE: 1 kachna, 50 g soli, 30 g pepře, 1 hrst tymiánu, 2 špetky kmínu, 300 ml červeného vína, 200 ml vody, 100 g medu. Dušené červené zelí: 1 malá hlávka červeného zelí, 100 g cibule, 200 g jablek, 50 g sušených švestek, 50 ml octa, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce sádla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), okořeníme pepřem, tymiánem a kmínem a přelijeme medem, vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odlež ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA