POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté baklažány opečeme na horké pánvi po všech stranách. Z vychladlých oloupeme slupku, nadrobno je rozkrájíme a posypeme rozetřeným česnekem. Potom smícháme ve skleničce olej s trochou citrónové šťávy nebo octa, osolíme, opepříme a touto směsí zalijeme nakrájený baklažán. Přikořeníme drobně krájenou petrželkou nebo koprem a ozdobíme na dílky nakrájenými rajčaty. Můžeme posypat rozsekanou šunkou. Je znamenitý, nechá-li se před podáním v ledničce. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Půl kilogramu fazolových lusků zbavíme vláken, omyjeme je a nakrájíme na šikmé proužky. Ve slané vařící vodě je necháme vařit do měkka, pak je scedíme a odkapané promícháme se 4 lžícemi oleje, osolíme, opepříme a zakapeme podle chuti citrónovou šťávou. Do vychladlých vmícháme natvrdo vařená a na dílky nakrájená vejce a na kolečka pokrájená rajčata. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve dáme na plotnu 1/4 1 mléka. Jakmile začne kypět, dáme do něho rozpustit 70g másla a zalijeme tím 1/2 kg osolené mouky, kterou zpracujeme v těsto. Do zchladlejšího těsta přidáme bud celé vejce, nebo jen žloutek. Znovu vypracujeme a necháme přiklopené čtvrt hodiny odpočinout. Mezitím opláchneme ovoce a necháme je odkapat. Pak ovoce obalíme těstem a hodíme do vařící vody. Po 5-7 minutách jsou knedlíky hotové; vyndáme je cedníkem, omastíme máslem, pocukrujeme a posypeme stro ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V míse utřeme 260g měkkého tvarohu s 30 g tuku, s 1 lžičkou cukru, s 2 vejci a špetkou soli. Pak po troškách přidáváme 250g hrubé mouky a 1/8 1 mléka. Utvoříme tak měkké a vláčné těsto, které lehce rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Na každý dáme osušenou jahodu a těsto kolem ní zabalíme. Vkládáme do vařící vody asi na 7-8 minut. Pozor, aby se knedlíky nerozvařily! Sypeme cukrem a strouhaným tvarohem, polijeme rozpuštěným máslem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ušleháme tuhý sníh ze 3 bílků, za stálého šlehání přidáme po troškách 60g cukru a lehce vmícháme žloutky a 50g hladké mouky. Na pánev dáme povařit 1/4 1 mléka, těsto do něho vlijeme a škrabkou je rozetřeme ve stejně vysokou vrstvu. Na 10 minut vložíme pánev do horké trouby. Hned po vyjmutí z trouby vykrajujeme polévkovou lžící noky. (Těsto má být na spodní straně vlhké.) Podáváme s vanilkovou omáčkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 3 žloutky s 50g cukru a trochou nastrouhané citrónové kůry, přidáme po lžících 1/8 l mléka a 160g krupičky a pak do toho vmícháme ze zbylých bílků sníh. Těsto na vymazaném pekáči dáme péci do trouby. Zchladlý svítek nakrájíme na čtverečky, zalijeme 1 litrem teplého mléka, v němž jeme rozmíchali 80g cukru a vanilku, postavíme na okraj plotny a zahříváme tak dlouho, až se všechno mléko vsákne do svitku. Je to vysoce výživný pokrm a můžeme jeho chuť zjemnit a zdokonalit krém ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA