POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme 80g tuku se 140g cukru, přidáme 3 žloutky a vše utřeme do pěny. K tomu přidáme 30g jemné krupice a nakonec vmícháme sníh z bílků a 360g strouhaného tvarohu. Dobře vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou nákypovou formu naplníme tímto těstem a dáme péci do trouby asi na 3/4 hodiny. Polijeme ovocnou šťávou nebo podáváme s kompotem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 60g tuku, 120g cukru a 2 vejce, přichutíme vanilkou a nastrouhanou hořkou mandlí nebo jádrem meruňky či broskve. Pak přimícháme 150g krupice a nakonec 120g hrubé mouky s 3 lžičkami prášku do pečiva. Mouku přidáváme střídavě se lžícemi mléka, kterého dáme celkem 1/4 l. Do těsta zamícháme asi 500g tmavých třešní a naplníme jím vymaštěnou hlubší formu. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. . ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 bílky ušleháme v tuhý sníh, do něho zlehka vmícháme oba žloutky a 1 kávovou lžičku mouky. Na malou pánev dáme rozehřát 30g másla, vlijeme na těsto a dáme na 5 minut do trouby. Omeletu neobracíme, ale potřeme navrchu zavařeninou, přeložíme vpůli a posypeme vanilkovým cukrem. Je to rychlý a velmi chutný moučník. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Odměříme tentokrát mouku půllitrem - tedy 1/2 l mouky, 210g másla,3 žloutky a 3lžíce kyselé smetany rychle zpracujeme, rozdělíme na 3 díly a ty rozválíme na pruhy asi 12 cm široké. Polovinu každého pruhu po délce pomažeme tvarohem nebo poklademe jablky, přeložíme, pomažeme vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a upečeme v troubě: ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 600g mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody, lžíce octa a kousku rozehřátého másla velikosti vlašského ořechu se uhněte těsto a zpracovává tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na vál a na ruce. Přikryté teplým kastrolem se nechá 15 minut odpočinout. Potom se povrch potře rozpuštěným máslem a vytahuje se na placku tenkou jako hedvábný papír. Silnější okraje se odříznou nožem. Vytažené to se pokropí máslem a plní podle volby buď nakrájenými jablky, nebo tvarohem, mletými ořechy, viš ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hrušky oloupeme a rozpůlíme, zbavíme jádřinců a udusíme ve vodě s trochou cukru a citrónové šťávy. Když změknou, dáme je na síto odkapat. Mezitím vypracujeme těsto z 80g másla, 80g cukru, 150g mouky, 1 žloutku, 1 lžíce rumu a špetky soli. Propracované těsto rozválíme na placku a dáme na koláčovou formu mírně vymazanou. Pečeme ve vyhřáté troubě, na hotový koláč navrstvíme dušené hrušky a na ně dáme sníh ušlehaný z 2 bílků a 100g cukru. Vložíme ještě na chvíli do trouby, aby sníh ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozdrobíme 140g tuku do 140g hladké mouky a spojíme v těsto 1 žloutkem a kalíškem vody. Těsto neladíme ani nesolíme. Vyválíme z něho dvě obdélníkové placky, z nichž jednu poklademe oloupanými, na plátky nakrájenými jablky, pocukrujeme, pokropíme máslem a poházíme rozinkami a sekanými ořechy. Přikryjeme druhou placku propícháme a dáme péci. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Odvážíme 4 vejce a tolik, kolik dohromady váží, dáme jak mouky, tak cukru. Přidáme vanilku nebo vanilkový cukr a citrónovou kůru. Žloutky utřeme s. cukrem a vmícháme do nich mouku a tuhý sníh ze 4 bílků. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a vanilku, těsto rozdělíme na 2 díly a jeden obalíme lžící kakaa. Tento kakaový díl vlijeme do vymaštěné dortové formy nebo do pekáčku, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme rozinkami, cukrem, sekanými mandlemi nebo oříšky, p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále smísíme 70g hrubé mouky se 70g hladké, nasekáme do ní 100g másla, přidáme 140g strouhaných oříšků, 60g cukru, trochu nastrouhané citrónové kůry, vanilku, 1 vejce a vše zpracujeme v těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladnu odpočinout. Pak to yválíme, vykrajujeme koláčky,dáme je na pomazaný plech, potřeme je bílkem a navrchu posypeme usekanými oříšky. Pečeme v mírně vytopené troubě. ..
INGREDIENCE: 1 menší mladá dýně, 200g vepřového, 200g hovězího masa, 60g rýže, 1 vejce, 30g ruku, 40g cibule, sůl, pepř, 40g slaniny, 1 bobkový list, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, 1/4 l kyselé smetany, 20 g hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme a u stopky odřízneme vršek. Dlouhou lžící vybereme vnitřek. Maso pokrájíme a umeleme, ryži udusíme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme umleté maso a udusíme. Po vychladnutí přidáme vejce, sůl, mletý pepř. Nyní naplníme dýni, posolíme a oblož ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA