INGREDIENCE: 50g másla, 50g cibule, 80g droždí, 4 lžíce mléka, 2 vejce, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce sardelové pasty, 1/2 cibule, 1 kyselá okurka, pepř, rajské jablíčko.POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle upražíme do růžova polovici postrouhané cibule, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání vytvoříme stejnorodou masu. Zalijeme ji mlékem, přimícháme vejce a necháme na plotně ztuhnout. Odstavíme, přidáme druhou polovinu postrouhané cibule, rozsekanou kyselou okurku, sardelovou pastu, hořčici a pepř. Mís ..
INGREDIENCE: 30g sardelové pasty, 100g másla, 4 vejce, zelená petrželka, 10g droždí, 20g cibule, 20g hořčice, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Sardelovou pastu anebo sardinky rozetřeme s máslem, přimícháme rozsekané, na tvrdo uvařená vejce a drobně nakrájenou petrželku, hořčici, pepř, rozdrobené droždí, nakrájenou cibuli a promícháme. ..
INGREDIENCE: 1000g husích drůbků se žaludkem a srdcem, 150g másla, 150g kořenové zeleniny, 50g cibule, celý pepř, 120g hladké mouky, muškátový oříšek, sůl, 1/4 l sladké smetany, 3 žloutky, zelená petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Husí drůbky, celý pepř, sůl, kořenovou zeleninu dáme vařit do studené vody. Do připravené světlé máslové zásmažky nalijeme polévku z uvařených drůbků, slabě ochutíme muškátovým oříškem a necháme dobře povařit. Do hotové polévky obereme maso z drůbků, pokrájíme je na kousky a p ..
INGREDIENCE: 250g plíček, voda, sůl, 1 bobkový list, mletý pepř, 100g kořenové zeleniny, 30g hladké mouky, 1/4 l mléka nebo kyselé smetany, ocet, citrónová kůra.POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí nebo vepřová plíčka dáme vařit, přidáme kořenovou zeleninu, mletý pepř, bobkový list, citrónovou kůru a sůl. Uvařená plíčka a zeleninu vyjmeme, pokrájíme na nudličky anebo umeleme. Nyní zakvedláme do kyselé smetany či mléka mouku a vlijeme za stálého míchání do vařícího vývaru. Teprve potom přidáme nakrájená či um ..
INGREDIENCE: 100g čerstvých nebo 10g sušených hříbků, 3/4 l vody, 1/4 l kyselé smetany, 1 žloutek, 30g másla, 3 vajíčka, 1 malá cibule, sůl, kmín. Kvas: 1/4 l vody nebo mléka, 20g čerstvého droždí, 40g žitné mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Kvas připravíme několik hodin před vařením polévky. Droždí drobíme do půllitrové nádoby, zalijeme vlažnou vodou či mlékem, dáme mouku a zpracujeme.. Řídké hladké těsto, do kterého můžeme vložit i kus chlebové kůrky, přikryjeme a necháme vykynout v teple. Rozřezané čers ..
INGREDIENCE: 400g brambor, 1 l vody, 40g máslu, 10g hladké mouky, kmín, ¼ l kyselé smetany, sůl, kopr. Ztracená vejce: 4 vejce, 1/4 1 octa, 1 1/2 1 vody, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Světlou jíšku zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme kmín, sůl, na kostky rozkrájené brambory a vaříme je do měkka. Nakonec vlijeme do polévky kyselou smetanu, vhodíme rozsekaný kopr a necháme přejít varem. Před podáváním polévky vložíme na každý talíř jedno ztracené vejce. Zde je recept: Do širokého hrnce nalijeme vodu ..
INGREDIENCE: 1 l čerstvé syrovátky, 40g másla, 10g hrubé mouky, 2 žloutky, sůl, kmín, ocet a cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu syrovátky s trochou kmínu necháme vařit asi pět minut. V druhé nádobě rozpustíme máslo, přidáme mouku a přilijeme 1/4litru studené syrovátky. Tuto směs mícháme na ohni tak vydatně, že vytvoříme tuhý hladký krém. Nádobu vezmeme z ohně; nalijeme do ní zbytek studené syrovátky a rozkvedláme v ní žloutek. To vše přelijeme do první nádoby a necháme za stálého míchání krátce přej ..
INGREDIENCE: 20g másla, 80g kořenové zeleniny, 20g hladké mouky, sladká paprika, 150g jater, voda nebo vývar z kostí, mletý pepř, majoránka, 1 žloutek, zelená petrželka nebo pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme posekanou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a jemně upražíme. Do toho vložíme na nudličky nakrájená játra, podusíme, přidáme papriku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou či vývarem z kostí a vaříme. Okořeníme pepřem majoránkou a osolíme. Zjemníme žloutkem, který nejprve ro ..
INGREDIENCE: 1 telecí brzlík, 20g másla, sůl, 80g zeleniny, 40g másla, 60g mouky, 1 malý květák, pepř, pažitka, 1/8 l mléka, 1 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Poté, co brzlík ležel půl hodiny ve studené vodě, dáme nádobu sním na plotnu. Když je voda horká, vyměníme ji za studenou a opakujeme předchozí postup. Zbělený a tuhý brzlík zbavíme šlach a udusíme jej na másle. Zeleninovou polévku osolíme, zahustíme světlou jíškou, přidáme do ní na růžičky rozebraný květák a povaříme. Před podáváním přidáme do pol ..
INGREDIENCE: 250g brynzy, 150g chleba, 30g cibule, kmín, paprika, polévka z hovězích kostí.POSTUP PŘÍPRAVY: Do polévkové mísy nadrobíme brynzu, přidáme nakrájený žitný chléb, nasekanou cibuli; mletý kmín a sladkou papriku. Vlijeme horkou polévku z hovězích kostí, necháme pět minut stát a podáváme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA