INGREDIENCE: 100g ledvinek, 80g housky, 80g zeleniny, 30g sádla, 50g másla, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové ledvinky nakrájíme a udusíme se zeleninou na sádle. Zvlášť udusíme na másle na kostky nakrájené housky. Za chvíli zalijeme housky polévkou z kostí či osolenou vodou a úplně je rozvaříme. Potom je prolisujeme. Udušené ledvinky umeleme a přidáme do polévky s prolisovanou houskou. Přidáme trochu pepře. K polévce se hodí svítky. ..
INGREDIENCE: 1 květák, 1 lžíce másla, hrst čerstvých či sušených hříbků, 1 mozeček, 1 lžíce mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Květák dáme do vody, osolíme a necháme vařit. Zatím očistíme vepřový či menší telecí mozek, zbavíme jej blan a žilek, rozkrájíme jej na kousky, přidáme máslo, mouku a sůl a necháme jej dusit. Udušený dáme do polévky, přidáme trochu muškátového kv8tu a necháme ještě vařit. Přidáváme-li do polévky čerstvé hříbky, pokrájíme je a vložíme s dušeným mozečkem. Máme-li jen sušené, musíme je ..
INGREDIENCE: 100g sleziny, 50g másla, zelená petržel, 30g cibule, 100g housky, mletý pepř, sůl, majoránka, 40g krup, stroužek česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle usmažíme drobně nakrájenou cibuli se zelenou posekanou petrželkou. Přidáme naškrábanou slezinu, pepř . sůl, trochu majoránky, strouhanou žemli a vše dobře upražíme. Pak to zalijeme vodou, v níž se Uvařily kroupy do měkka, přidáme v soli utřený stroužek česneku, kroupy a polévku ještě dostatečně povaříme. ..
INGREDIENCE: 375g rebarbory, 1 l vody, citrónová kůra, 20g bramborové moučky, cukr, citrónová šťáva.POSTUP PŘÍPRAVY: Rebarboru nařežeme na plátky a necháme s cukrem a kůrou citrónu, která není chemicky ošetřena, vařit do měkka. Bramborovou moučku smícháme s trochou studené vody a zavaříme. Po vyjmutí citrónové kůry ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a polévku podáváme teplou či studenou. ..
INGREDIENCE: 1/2 l bílého vína, 1/4l kyselé smetany, 3 žloutky, muškátový květ, sůl, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve odlijeme trochu vína do šálku, ve kterém dobře rozmícháme osolené žloutky. Většinu smícháme s kyselou smetanou a cukrem. Když začne tato směs vřít, vlijeme do ní obsah šálku za stálého míchání. Přidáme muškátový květ. ..
INGREDIENCE: 3 velké brambory, 1 l vody, 250g čerstvých či 15 g sušených hříbků, 1/4 l kyselé smetany, 10g hladké mouky, 2 vejce, sůl, kopr.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory rozkrájet na kostičky, čerstvé hříbky na plátky, přičemž sušené nejprve nechat nabobtnat, vložit do vody, osolit a vařit do měkka. Jakmile jsou brambory hotové, zalijeme a zamícháme kyselou smetanou, spojenou s moukou, poté vmícháme rozkvedlaná vejce, které necháme srazit. Nakonec ochutíme octem a posypeme koprem. ..
INGREDIENCE: 80 g housky, 4 lžíce mléka, 30g másla, sůl, 2 žloutky, petrželka, muškátový květ, sníh ze 2 bílků, 10g másla, 20g strouhané housky.POSTUP PŘÍPRAVY: Lepší listy hlávkového salátu se spaří, nechají uschnout a vykrájejí z nich malá kolečka. Ta se zavaří do bujónu. Tato polévka se podává ztracenými vejci a houskovým svítkem. Zde je jeho recept: Housky nakrájíme na kostky a povlhčíme studeným mlékem. Do másla umíchaného se solí zamícháme žloutky, sekanou zelenou petrželku, muškátový květ ..
INGREDIENCE: ½ l čočky, 1 l uzené polévky, 30g strouhaného parmazánu, talířek zeleniny, osmažené žemlové kostky.POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vaříme jen v takovém množství vody, aby se nepřipálila. Když je uvařená do měkka, prolisuje se. Zatím uvaříme v uzené polévce mrkev, celer, petržel, vývar přecedíme, přidáme k němu prolisovanou čočku a necháme ještě slabou hodinku vařit. Poté přidáme sýr, necháme ji ještě jednou přejít varem a podáváme ji s osmaženými žemlovými kostkami. ..
INGREDIENCE: 250g mrkve, 3/8 l vody, kousek celeru, malá cibule, 1/2 l vody, 60g másla, pepř, sůl, 1 hřebíček, talířek vařené rýže.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve dáme do slané vody vařit asi čtvrt kila rýže. Pak nakrájíme na drobné kousky mrkev a usmažíme ji do světle hněda na másle. Nyní vlijeme na usmaženou mrkev 3/8 l vařící vody, opepříme, osolíme, nakrájíme celer a malou cibuli, přidáme hřebíček, přidáme 1/2 1 vody a vaříme skoro hodinu. Do uvařené polévky zamícháme měkkou rýži. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé lusky očistíme a polovinu nakrájíme na nudličky a uvařené použijeme jako vložky do polévky: Druhou polovinu uvaříme hodně do měkka a prolisujeme do předem připravené bílé polévky. Jako vložku dáme uvařené a na kousky pokrájené telecí maso, plátky odušených žampiónů a fazolové lusky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA