INGREDIENCE: 300g.chřestu, 40g másla, 60g mouky, sůl, muškátový květ, 1/8 l smetany nebo mléka, 1 žloutek, zelená petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest se nejprve skrojí u kořene, sloupne od hlavičky dolů a lehce opere. Hlavičky odkrojíme a uvaříme zvlášť ve slané vodě. Tvrdší části na menší kousky nakrájené, uvaříme a prolisujeme. Vodu z hlaviček i z tvrdých částí zahustíme světlou jíškou, povaříme a vložíme do ní prolisovaný chřest i celé hlavičky, poté polévku okořeníme muškátovým květem a zlepší ..
INGREDIENCE: Více než 1 l vody, sůl, 250g kostí, 20g másla, 20g mouky, zeleného hrášku, 30g rýže, 150g čerstvých nebo hrstku sušených hříbků, 1 /8 1 mléka, 30g másla, 30g cibule, 1 /2 hlávky kapusty, pažitka – petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY Hříbky nakrájíme na plátky a udusíme na másle s rozsekanou cibulí. Udušené hříbky jemně nakrájíme. Zvlášť udusíme na másle s cibulkou na nudličky nakrájenou, spařenou kapustu. Hříbky teď smícháme s kapustou. Procezenou polévku z hovězích kostí zahustíme řídkou svě ..
INGREDIENCE: 2 brukve, sůl, 40g másla, jíška z 50g másla a 50g mouky, trochu mletého pepře, sekaná petrželka, 1/8 l mléka a 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: Brukev oloupáme, nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme másle, vložíme do osolené vody, přidáme zředěnou světlou jíšku a polévku dobře povaříme. Před podáváním umícháme v míse mléko žloutkem, pepřem a sekanou petrželkou. Za stálého míchání nalije; na to povařenou polévku. Jako vložka se hodí houskový svítek. ..
INGREDIENCE: 250g brambor, voda, sůl, mletý kmín, 250g čerstvých okurek, pepř, 1/8 l kyselé smetany, 30g hladké mouky, 30g másla, citrónová šťáva či ocet, kopr.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory pokrájíme a vložíme do vařící vody, přidáme mletý kmín a sůl. Když jsou brambory napolo uvařené, přidáme oloupané na drobno nakrájené okurky bez jadérek, pepř a uvaříme do měkka. Mouku rozkvedláme v kyselé smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Nadále vařící polévku mícháme, přidáme máslo, citr ..
INGREDIENCE: 20g oleje, 20g hladké mouky, stroužek česneku, voda, sůl, hlávkové saláry, 1/8 kyselé smetany, 20 g hladké mouky, cukr, ocet,POSTUP PŘÍPRAVY: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, do které přidáme rozetřený česnek. Po chvilce pražení zalijeme vodou a přelijeme do hrnce. Posolíme, přidáme kyselou smetanu s rozkvedlanou moukou a necháme vařit. Přichutíme octem nebo cukrem, v každém případě koprem nakonec do polévky vložíme salát, rozřezaný na nudle. Pod pokličkou necháme ještě tro ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 100g cibule, trochu nového koření, celého pepře a bobkového listu, 1/2 l kyselé smetany, sůl, 300g čerstvých hříbků, 300g brambor, 4 celá vejce, 30g hladké mouky. Popřípadě ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit oloupanou cibuli, nové koření, celý pepř a kousek bobkového listu. Osolíme a do povařeného koření zašleháme kyselou smetanu, spojenou s hladkou moukou. Povařenou polévku přecedíme, přidáme na plátky nakrájené hříbky a necháme ještě chvíli povařit. Nakonec dáme do ..
INGREDIENCE: 40g másla, 40g čerstvého droždí, 3lžíce kořenové zeleniny, 1 malá cibule, 1 l vody, sůl, sekaná zelená petrželka. Noky: 1 vejce, 30 g krupice, 10 g másla, 1 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve se věnujeme přípravě těsta, které musí dobře vykynout. Vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a solí důkladně šleháme, přidáme krupici a vše dobře promícháme. Rozpustíme máslo na polévku, v něm lehce podusíme rozsekanou cibulku a přidáme rozdrobené čerstvé droždí. To mícháme až do té doby ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaná a jemně nastrouhaná jablka zalijeme vodou a octem, aby nezhnědla, a podle chuti přidáme cukr, sůl a jemně nastrouhaný křen. Můžeme zlahodnit přistrouháním ořechů nebo mandlí. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Omáčky zpestřují chuť ryb a zvyšují jejich výživnost. K přípravě použijeme vývaru z ryb, z rybích hlav a kosti. Opláchnuté celé hlavy bez žáber dáme do hrnce, přidáme 1 cibuli a sekanou petrželku, zalijeme vodou a dáme vařit. Vývar procedíme. Na vařenou rybu si připravíme omáčku z vajec a másla. 2 vejce natvrdo vařená drobně nasekáme do procezeného vývaru, vmícháme 100g čerstvého másla, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný namočený hrách uvaříme do měkka, prolisujeme, osolíme, přidáme 2 vařené umleté brambory, 2 žloutky, 2-3 lžíce strouhanky, pepř, kmín a majoránku. Dáme rozpálit 50g nakrájené slaniny a zpěníme v ní 1 cibulku. Přidáme do hrachové hmoty, vše dobře promícháme, utvoříme karbanátky, namočíme je ve zbylém bílku a ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Jsou dobré s bramborovou kaší s hlávkovým nebo okurkovým salátem, v zimě s červenou řepou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA