Recepty na xkuchtik.cz

POLÉVKA ZELENINOVÁ | CHŘESTOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 300g.chřestu, 40g másla, 60g mouky, sůl, muškátový květ, 1/8 l smetany nebo mléka, 1 žloutek, zelená petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest se nejprve skrojí u kořene, sloupne od hlavičky dolů a lehce opere. Hlavičky odkrojíme a uvaříme zvlášť ve slané vodě. Tvrdší části na menší kousky nakrájené, uvaříme a prolisujeme. Vodu z hlaviček i z tvrdých částí zahustíme světlou jíškou, povaříme a vložíme do ní prolisovaný chřest i celé hlavičky, poté polévku okořeníme muškátovým květem a zlepší ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | KAPUSTOVÁ POLÉVKA S HŘÍBKY.

INGREDIENCE: Více než 1 l vody, sůl, 250g kostí, 20g másla, 20g mouky, zeleného hrášku, 30g rýže, 150g čerstvých nebo hrstku sušených hříbků, 1 /8 1 mléka, 30g másla, 30g cibule, 1 /2 hlávky kapusty, pažitka – petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY Hříbky nakrájíme na plátky a udusíme na másle s rozsekanou cibulí. Udušené hříbky jemně nakrájíme. Zvlášť udusíme na másle s cibulkou na nudličky nakrájenou, spařenou kapustu. Hříbky teď smícháme s kapustou. Procezenou polévku z hovězích kostí zahustíme řídkou svě ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KEDLUBNOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 2 brukve, sůl, 40g másla, jíška z 50g másla a 50g mouky, trochu mletého pepře, sekaná petrželka, 1/8 l mléka a 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: Brukev oloupáme, nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme másle, vložíme do osolené vody, přidáme zředěnou světlou jíšku a polévku dobře povaříme. Před podáváním umícháme v míse mléko žloutkem, pepřem a sekanou petrželkou. Za stálého míchání nalije; na to povařenou polévku. Jako vložka se hodí houskový svítek. ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | OKURKOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 250g brambor, voda, sůl, mletý kmín, 250g čerstvých okurek, pepř, 1/8 l kyselé smetany, 30g hladké mouky, 30g másla, citrónová šťáva či ocet, kopr.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory pokrájíme a vložíme do vařící vody, přidáme mletý kmín a sůl. Když jsou brambory napolo uvařené, přidáme oloupané na drobno nakrájené okurky bez jadérek, pepř a uvaříme do měkka. Mouku rozkvedláme v kyselé smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Nadále vařící polévku mícháme, přidáme máslo, citr ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | SLOVENSKÁ SALÁTOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 20g oleje, 20g hladké mouky, stroužek česneku, voda, sůl, hlávkové saláry, 1/8 kyselé smetany, 20 g hladké mouky, cukr, ocet,POSTUP PŘÍPRAVY: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, do které přidáme rozetřený česnek. Po chvilce pražení zalijeme vodou a přelijeme do hrnce. Posolíme, přidáme kyselou smetanu s rozkvedlanou moukou a necháme vařit. Přichutíme octem nebo cukrem, v každém případě koprem nakonec do polévky vložíme salát, rozřezaný na nudle. Pod pokličkou necháme ještě tro ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | CHODSKÉ KYSELO.

INGREDIENCE: 1 l vody, 100g cibule, trochu nového koření, celého pepře a bobkového listu, 1/2 l kyselé smetany, sůl, 300g čerstvých hříbků, 300g brambor, 4 celá vejce, 30g hladké mouky. Popřípadě ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit oloupanou cibuli, nové koření, celý pepř a kousek bobkového listu. Osolíme a do povařeného koření zašleháme kyselou smetanu, spojenou s hladkou moukou. Povařenou polévku přecedíme, přidáme na plátky nakrájené hříbky a necháme ještě chvíli povařit. Nakonec dáme do ..

POLÉVKA RŮZNÁ | DROŽĎOVÁ POLÉVKA S NOKY.

INGREDIENCE: 40g másla, 40g čerstvého droždí, 3lžíce kořenové zeleniny, 1 malá cibule, 1 l vody, sůl, sekaná zelená petrželka. Noky: 1 vejce, 30 g krupice, 10 g másla, 1 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve se věnujeme přípravě těsta, které musí dobře vykynout. Vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a solí důkladně šleháme, přidáme krupici a vše dobře promícháme. Rozpustíme máslo na polévku, v něm lehce podusíme rozsekanou cibulku a přidáme rozdrobené čerstvé droždí. To mícháme až do té doby ..

PŘÍLOHY | JABLEČNÝ KŘEN.

POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaná a jemně nastrouhaná jablka zalijeme vodou a octem, aby nezhnědla, a podle chuti přidáme cukr, sůl a jemně nastrouhaný křen. Můžeme zlahodnit přistrouháním ořechů nebo mandlí. ..

OMÁČKY | OMÁČKA NA VAŘENÉ RYBY.

POSTUP PŘÍPRAVY: Omáčky zpestřují chuť ryb a zvyšují jejich výživnost. K přípravě použijeme vývaru z ryb, z rybích hlav a kosti. Opláchnuté celé hlavy bez žáber dáme do hrnce, přidáme 1 cibuli a sekanou petrželku, zalijeme vodou a dáme vařit. Vývar procedíme. Na vařenou rybu si připravíme omáčku z vajec a másla. 2 vejce natvrdo vařená drobně nasekáme do procezeného vývaru, vmícháme 100g čerstvého másla, ..

LUŠTĚNINY | HRACHOVÉ KARBANÁTKY.

POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný namočený hrách uvaříme do měkka, prolisujeme, osolíme, přidáme 2 vařené umleté brambory, 2 žloutky, 2-3 lžíce strouhanky, pepř, kmín a majoránku. Dáme rozpálit 50g nakrájené slaniny a zpěníme v ní 1 cibulku. Přidáme do hrachové hmoty, vše dobře promícháme, utvoříme karbanátky, namočíme je ve zbylém bílku a ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Jsou dobré s bramborovou kaší s hlávkovým nebo okurkovým salátem, v zimě s červenou řepou. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz