POSTUP PŘÍPRAVY: V 1/2 1 mléka rozkloktáme 4 žloutky a přidáme 150 až 200g hladké mouky podle odhadu -, abychom měli těsto jako na kapání. Přisolíme a jemně vmícháme tuhý sníh ze zbylých bílků. Toto jemné těsto opékáme na pánvi potřené olejem až do chvíle, kdy zrůžoví. Pak palačinku obrátíme a navrch vyklopíme lžičku čerstvé brynzy, přeložíme napolovic, takže brynza je jako v kapse, a okraj přidržíme, než se brynza rozpustí. Lopatkou přendáme na talíř a podáváme s hlávkovým salátem nebo s rajčat ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1/4 1 mírné osoleného mléka dáme 50g másla, přistrouháme do něho muškátový oříšek a postavíme na sporák. Když začíná kypět, odstavíme je, vmícháme do něho rychle 1/8 kg hrubé mouky, dáme opět na sporák a na mírném ohni trpělivě mícháme tak dlouho, až nám v hrnci vznikne tuhá kaše, která se nelepí.. Pak opět odstavíme, v misce ušleháme 3 vejce se 120g nastrouhaného sýra a po troškách přidáme, za stálého míchání, do těsta v hrnci: Dobře propracujeme a dáme mezitím vařit slanou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme si na kolečka 600g oloupaných vařených brambor a rozložíme je po vymaštěném pekáči. Do misky dáme 200g brynzy s rozmícháme ji s 1/8 1 mléka. Polovinou této husté tekutiny polijeme brambory na pekáči. Pak nakrájíme na kostičky 100g slaniny, dáme ji rozškvařit, a když už téměř dochází, vhodíme do ní nakrájenou cibulku a odstavíme. Cibulka v rozpálené slanině zesklovatí a uchová si vůni a my ji teď zároveň se slaninou nalijeme na brambory. Navrch dáme druhou vrstvu brambo ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Brynza se nemusí jenom mazat na chléb. Dá se upravit jako výborná pomazánka k vařeným bramborám: 100g másla rozetřeme Se 1/4 kg brynzy, přidáme sardelovou pastu, 2 lžičky hořčice, trochu sladké papriky a sekané pažitky: Dobře promícháme a s hlávkovým salátem podáváme k vařeným bramborám. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozdrobíme v misce 1/2 kg tučného dietního tvarohu (ušetříme si práci, neboť obyčejný tvaroh bychom museli protlačit sítem). Osladíme jej práškovým cukrem – stačí 2 lžíce, osolíme, přidáme 2 rozkloktaná vejce, 2 lžíce kyselé smetany, dobře promícháme , přisypeme mouku - asi 2 dl. Vše prohněteme v těsto, z kterého tvoříme ploché placičky. Vysmažíme je do růžova v oleji nebo na másle a podáváme zalité kyselou smetanou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 vařené brambory a 2 sladkokyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky, jemně posekáme 1 cibulku a na nudličky nakrouháme 100g ementálu. V misce si uděláme omáčku ze 3 lžic oleje, 3 lžic zředěného vinného octa, 1 lžičky hořčice a 3 lžic smetany. Do této omáčky nasekáme pažitku a pak se sýrem, brambory, cibulkou a okurkou dokonale promícháme, osolíme a než podáváme, necháme proležet v chladnu. ..
POSTUP PŘÍPRVY: Dva svazky ředkviček omyjeme, neloupáme,jen nakrájíme na kolečka, jednu zelenou papriku zbavíme jadřinců a nakrájíme ji na proužky, dvě natvrdo uvařená vejce nasekáme, vše smícháme se 100g majonézy a 200g ementálu nebo eidamu, nakrájeného na nudličky. Osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a dobře promícháme. Nakonec přidáme drobně nasekanou pažitku, opět promícháme a dáme do chladničky. ..
INGREDIENCE: 600 g skopové kýty, 40g slaniny, 40g cibule, 20g tuku, majoránka, 100g kořenové zeleniny, mletý pepř, bobkový list, 20g mouky, 1 dl bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Skopovou kýtu vykostíme, prošpikujeme a posypeme majoránkou. Na tuku opražíme pokrájenou kořenovou zeleninu, posolíme, přidáme mletý pepř, nařezanou cibuli a maso na tomto základu dusíme za občasného podlévání. Měkkou kýtu vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, dobře povaříme, protřeme přes síto a nakonec přilijeme bílé víno. Ho ..
INGREDIENCE: 1000g svíčkové, 100g slaniny, sůl, pepř, 1 l mořidla, 1/8 I kyselé smetany a nádivka. Mořidlo: 1 díl octa, 3 díly vody, 1 cibule, 1 kořen petržele, 1 celer, 1 mrkev, 1 bobkový list, několik zrnek pepře a nového koření, kousek zázvoru, 4 lžíce červeného vína. Nádivka: 50g slaniny, 50g tuku, 1/2 husích jater, 250g telecích jater, 1 cibule, 1 houska, namočená v červeném víně, trochu paštikového koření (hřebíček, muškátový oříšek, květ, bílý pepř, černý pepř, tymián, bobkový list - vš ..
INGREDIENCE: 600g kůzlečího masa, 30g másla, 1 cibule, sladká paprika, 2 dl smetany, 20g mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozkrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme sladkou papriku a na menší kousky rozřezané kůzlečí maso. Vše posolíme, přikryjeme a dusíme. Když je maso měkké, přilijeme smetanu s rozkvedlanou moukou a necháme ji dobře povařit. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA