INGREDIENCE: 600g skopové kýty, mletý pepř, 2 cibule, 1 lžíce kmínu, 15g sušených nebo 150g čerstvých hříbků, 50g slaniny, 10g sádla, 2 -3 stroužky česneku, trochu hladké mouky, vývar ze skopových kostí či voda. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso ze skopové kýty nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme sádlo a rozřezanou slaninu, vložíme do toho na drobno nakrájenou cibuli,.ve vodě namočené sušené anebo na plátky nakrájené čerstvé hříbky, okmínujeme a vše necháme opražit. Potom přidáme m ..
INGREDIENCE: 500g skopového, 750g brambor, 500g bílého zelí nebo kapusty, 3 cibule, 100g slaniny, pepř; kmín, 1/2 l vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Libové skopové maso nakrájíme na malé kousky, loupané syrové brambory na kostky a bílé zelí nebo kapustu na proužky. Zelí před krájením spaříme. Nyní vezmeme hrnec s těsným uzávěrem a na jeho dno navrstvíme kostičky slaniny. Po slanině přijdou kostky brambor, potom kousky masa, po nich proužky zeleniny a potom opět brambory, maso, zelenina atd., až vše kon ..
INGREDIENCE: 4 žebírka, 2 velké cibule, 80 g másla, 60 g hladké mouky, 1/4l sladké smetany, 1 žloutek, mletý bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl, strouhaný parmazán, trochu strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Skopová žebírka naklepáme, osolíme, opepříme a opečeme na másle po.jedné straně. Cibule uvaříme ve slané vodě a rozemeleme. Nyní si připravíme sv8tlou jíšku. Tu smícháme s cibulovou kaší a rozdělíme zhruba na polovinu. Do jedné poloviny nalijeme sladkou smetanu, přidáme žloutek, trochu mle ..
INGREDIENCE: 1/2 jehněte (či kůzlete), 1 lžíce másla, trochu hladké mouky. Nádivka: 300 vepřového z kýty, 1 lžíce másla, 1 malá cibule, trochu zelené petrželky, 2 žloutky, trochu strouhanky, 3 lžíce sladké smetany, muškátový květ. POSTUP PŘÍPRAVY: Na drobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nařezanou zelenou petrželku a hned nato přilijeme lžíci smetany, aby petrželka nezhnědla. Vepřové maso umeleme dvakrát po sobě, přidáme předchozí směs, žloutky, zbytkem smetany navlhčenou strouhank ..
INGREDIENCE: 1000g jehněčího z kýry, 2 - 3 sardele, 1 g másla, 1/4 l kyselé smetany 10g hrubé mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Sardele vykostíme, jemně nakrájíme a s 1/2 lžíce másla zpracujeme. Maso omyjeme ve vlažné vodě, osušíme a potřeme je po celém povrchu touto sardelovou pastou. Položíme je tou stranou, na které nejsou žádné kosti, na pekáč s rozpuštěným máslem, opečeme je a obrátíme. Zprvu je pečeme bez polévání, později s částečným, nakonec s neustálým. Po 1 1/2 hodině zlatohnědou pečeni vyndáme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí maso smažíme také tím způsobem, že hrudí nejprve spaříme, aby zbělelo, a potom je uvaříme v tučné slané polévce s nakrájenou cibulí. Měkké maso dáme na mísu vychladnout, vykostíme je a nařežeme z něj úhledné řízky. Polévku, ve které se vařilo, zapražíme světlou máslovou jíškou, zalijeme bílým vínem a zahustíme žloutkem. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a omáčku necháme vychladnout. Řízky v ní řádně omočíme, narovnáme na olejem potřenou mísu a dáme do ledničky. Je-li omáč ..
INGREDIENCE: 1000 g jehněčího, 150g másla, 70g hladké mouky, 50g mrkve 50g celeru, 50g cibule, 1/4 l sladké smetany, 3 žloutky, několik zrnek pepře, muškátový květ, sůl, 1 l hovězího vývaru, 70g chmelových šištic. POSTUP PŘÍPRAVY: Přední jehněčí maso vykostíme, nakrájíme na kostky, dáme do vařící vody a necháme přejít varem. Nyní je vložíme do hovězího vývaru, přidáme cibuli, celer, mrkev, několik zrnek pepře, muškátový květ, osolíme a vaříme do měkka. Potom maso vyndáme, polévku zahustíme másl ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Bledou jíšku zředíme sklenicí vývaru z masa nebo zeleniny, přilijeme kyselou smetanu a povaříme 5 až 10 minut. Osolíme a přidáme kousek čerstvého másla. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si bledou jíšku z 1 lžíce mouky a lžíce másla, zředíme ji procezeným vývarem z vařeného králíka, drůbeže, skopového nebo telecího masa a na mírném ohni povaříme 5 až 10 minut. Pak odstavíme, trochy omáčky odebereme, necháme vychladnout, rozšleháme v ní žloutek, osolíme, přidáme kousek čerstvého másla a vmícháme do ostatní omáčky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do bledé máslové jíšky rozředěné slepičí polévkou (z kostky) přidáme kapary, nakapeme trochu vinného octa a necháme malou chvíli povařit. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA