INGREDIENCE: 400 g ryby, 40 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g kyselých okurek, 20 g sušených hub, 2 střední cibule, 1 mrkev, l petržel, 1 dl sladké smetany, sůl, mletý pepř, pažitka nebo kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchanou a očištěnou rybu nakrájíme na kousky. Hlavu uvaříme zvlášť, potom vyjmeme a vývar přecedíme. Do vývaru vložíme kousky ryby a necháme asi 5-7 minut vařit. Předem namočené, scezené houby osmažíme na másle, přidáme oloupané okurky, zbavené zrníček a nakrájené na drobné kousky ..
INGREDIENCE: 8 porcií kapra, 20 g masla, 40 g hladkej múky, 200 ml smotany na šľahanie, 25 g strúhaného chrenu. POSTUP PŘÍPRAVY: Porcie kapra umyjeme a varíme v osolenej vode asi 8 min. Vybereme ich a opatrne z nich stiahneme kožu. Na panvici zohrejeme maslo. Kapra obalíme v hladkej múke a opekáme z každej strany asi 1 min. Smotanu ušľaháme a vmiešame chren. Na každú porciu kapra nastriekame šľahačku. Podávame so zemiakovým šalátom. ..
INGREDIENCE: 1 kapr, 1 ½ l vody, sůl, 0.07 l octa, 200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 50 g cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián, 10 dkg másla, hlávkový salát, citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme ocet a sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 25 minut povařit. Porce kapra osolíme a vložíme do mírně vařící zeleninové vody. Necháme přejít var, pak nádobu s rybou stáhneme na okraj p ..
INGREDIENCE: 2 žloutky, 30 g moučkového cukru, 100 g másla, 200 g hladké mouky, citronová kůra, ovoce na ozdobu, tuk na vymazání formiček. Krém: 100 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce silné kávy, 200 g mletých ořechů, 1 vanilkový pudink, 0,5 l mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky s cukrem a máslem utřeme do pěny, vmícháme mouku a citronovou kůru. Zpracujeme těsto, kterým plníme formičky na košíčky. Košíčky upečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé košíčky vyklopíme. L ..
INGREDIENCE: 4 kousky ryby, trochu hladké mouky, sůl, drcený kmín, kousek másla a trochu oleje . POSTUP PŘÍPRAVY: Každý kousek ryby osolíme, pokmínujeme a obalíme lehce v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu z obou stran opečeme. Na talíři pokapeme citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s drobně opečenými bramborami a zeleninou nebo bramborovým salátem. ..
INGREDIENCE: Základní linecké těsto. Na ozdobu: 2 bílky, 100 g pískového cukru, 150 g jemně mletých vlašských ořechů, hustá marmeláda. POSTUP PŘÍPRAVY: Z lineckého těsta vyválíme 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka, která klademe na plech s pečícím papírem. Upečeme v mírné vyhřáté troubě. Vyšleháme bílky do hustého sněhu, postupně přišleháme cukr a nakonec vmícháme ořechy. Sníh vložíme do zdobícího sáčku s ozdobnou koncovkou s větším otvorem, kolečka po obvodu zastříkáme. Doprostřed každ ..
INGREDIENCE: 6 porcí kapra, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 stroužky česneku, sůl, 4 vejce, 100 g tvrdého sýra, 2 lžíce hladké mouky do těstíčka, trochu hladké mouky na obalení, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Osušené porce kapra z obou stran osolíme a potřeme směsí hořčice s rozetřeným česnekem. Necháme chvíli odležet. Z vajec, nastrouhaného sýra a mouky umícháme těstíčko. Kousky kapra obalíme v hladké mouce, pak v těstíčku a z obou stran smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařen ..
INGREDIENCE: 180 g moučkového cukru, 120 g másla, 200 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu. Krém: máslo, vaječný koňak. POSTUP PŘÍPRAVY: Piškoty rozdrtíme, smícháme s cukrem, máslem, kakaem a rumem. Vypracujeme těsto, kousky těsta vtlačujeme do malých likérových štamprliček, vysypaných moučkovým cukrem. Prstem nebo obrácenou vařečkou namočenou v cukru vytlačíme důlek, vyklopíme, naplníme krémem a přilepíme piškot. Na krém utřeme máslo s vaječným koňakem. Můžeme polít čokoládovou ..
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 100 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 1 lžička mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout na cca 1-2 hodiny. Poté tvarujeme malé rohlíčky. Upečené, ještě teplé, obalujeme v moučkovém cukru. ..
INGREDIENCE: 160 g moučkového cukru, 450 g hladké mouky, 350 g másla, 1 vejce, 2 žloutky, citronová kůra, vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Prosejeme mouku a cukr, přidáme máslo, citronovou kůru, vejce a vypracujeme tuhé těsto. Necháme odpočinout 3 hodiny v chladničce. Na pomoučeném vále vyválíme plát asi 3mm silný a vykrajujeme hvězdičky. Polovinu tvarů necháme plných, ve druhé polovině vykrájíme malé otvory. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C. Hvězdičky slepujeme pikantní marmeládo ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA