Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ZELÍ NAKLÁDANÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelí vyberou se pečlivě velké kusy a košťály, přilije se na ně voda a nechá vařit. Když poněkud změklo. Přidá se kus sádla a osolí se. Poté se přidá dle potřeby cukr a ocet, nechá ještě povařit, aby voda vyvařila. Také toto zelí nemá býti příliš červené a měkké. Když je zelí moc kyselé, slije se první voda po ohřátí a naleje se jiná, což se případně opakuje. Kdo rád zelí s cibulkou, upraví je takto: Když zelí změklo, usmaží se zvlášť na kastrolu cibulka do růžova na sádl ..

STARÉ RECEPY | LEDVINKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpůlená vepřová ledvinka se dobře v několikeré vodě omyje a nakrájí na tenké plátky. Na sádle se zapění jemně sekaná cibule, ledvinky se v tom do červena podusí a dají pak do teplé vody s kmínem do měkka uvařit. Plévka se zasmaží světle hnědou jíškou, opepří a podává se s osmaženou houskou. Solí se až před podáváním. ..

STARÉ RECEPY | TVAROHOVÝ KOLÁČ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1/8 másla nebo jiného tuku se zadělá ve vláčné těsto s 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, kváskem z 10 g droždí, trochou soli a dle potřeby mléka. Nechá se asi ½ hodiny kynout, pak se rozdělí na dva díly, jeden rozválí na celý pomaštěný plech, potře tvarohovou nádivkou, přikryje druhým rozváleným dílem, nechá opět zkynout a pak v horké troubě upeče. Sype e hojně vanilkovým cukrem. Nádivka: Ze 2 bílků se udělá tuhý sníh, do něj vmíchá asi 300 g strouhaného t ..

STARÉ RECEPY | KAPR NEBO ÚHOŘ V ROSOLU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Má-li se upravovat větší ryba v celku pro hostinu, studený předkrm apod., tak že hlava, ploutve a ocas se nemohou použít na rosol, uvaří se den předem úpravou ryby asi v 1 ½ l slané vody po jedné vepřové a telecí nožičce a něco vepřových kůžiček s jednou mrkví, petrželí, cibulí a asi půlkou menšího celeru. Když je zelenina měkka, vyndá se a maso dále vaří až úplně do měkka. Procedí se pak do hrnku, nechá do druhého dne ustát, sebere se s povrchu tuk a ..

STARÉ RECEPY | KVĚTÁK ZADĚLÁVANÝ (Recept z třicátých let minulého století) 

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Květák rozebraný na větší růžičky se uvaří ve slané vodě, aby zůstal spíše tvrdší. Slitá voda se zasmaží bledou máslovou jíškou a povaří na omáčku. Dobře okapaný květák, aby omáčka neřídla, se do toho vloží a podává s dušenou rýží. Omáčka se může zlepšit šťávou z pečeně. 2. Květák se uvaří jako předešlém předpise, máslová jíška se však zaleje částečně mlékem, částečně vodou slitou z květáku. Omáčka musí být hladká a dosti hustá. Růžičky se do omáčky vlo ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKA VŠEHOCHUŤ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Po lžíci hrachu a přebrané čočky se opere a nechá několik hodin máčet. Poté se přidá lžíce opraných krup a dá se vařit. V jiném hrnku vaří se ve slané vodě lžíce oprané rýže a dvě větší brambory rozkrájené na kostičky. Když je neměkké promačkají se luštěniny cedníkem do polévky z kostí nebo zeleniny, zasmaží světlou máslovou jíškou, ještě dobře provaří, přidá rýže a brambory i s vodou, v níž se vařily, osolí a trochu opepří. Nakonec se přidá lžíce čerstvých n ..

STARÉ RECEPY | DOMÁCÍ JEŘABINKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg jedlých jeřabin se očistí, rozmačká a okurkové láhvi zalije 1 l převařené měkké nebo destilované vody a 1/8 l čistého lihu. Ováže se a nechá na mírném slunci nebo na teple asi 8 dní. Pak se slije přes plátno, osladí 1 kg cukru nebo sirupu. Dobře se promíchá a ještě profiltruje. Stočí se do láhví, uzátkuje spařenými zátkami a nechá aspoň 3 měsíce v chladnu uležet.   ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ NÁKYP (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamíchá. Na osobu se čítá 1 vejce. Forma se vymaže máslem, vysype houskou, dá na malíček silně těsta, pak vrstva loupaných nakrouhaných jablek, zasypou cukrem se skořicí, případně i mletých mandlí a hrozinkami. Pak se dá opět vrstva těsta, vrstva jablek a nahoru těsto. Peče se dle velikosti 1-1 ½ hodiny. II. 250 g cukru se dobře utře s 5 žloutk ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ MERUŇKY A BROSKVE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, ale tvrdé a nepomačkané ovoce se otře čistou, suchou utěrkou, rozpůlí a pecky vyndají, narovná do sklenic, zalije hustě svařeným roztokem cukru: 600 g cukru na 1 l vody, sklenice se uzavřou a sterilují podle ovoce 20-30 minut při 85°C. Má-li byt ovoce loupané, polije se horkou vodou, nechá v ní asi 3 minuty. Poté přelije studenou, oloupá, rozpůlí, pecky se vyndají a sterilují se kratší dobu. ..

STARÉ RECEPY | MINUTKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 20 g másla a potřebného množství mouky se upraží bledá jíška, odtáhne se s ohně, a když je vlažná, vmíchají se  do ní dvě vejce a na hladko umíchají, aby nebyly hrudky. Přilije se sběračka vlažné vody a po rozmíchání asi 1 l horké vody, přidá polévková kostka, osolí se a asi 10 minut povaří. Poté se přidá zelená petrželka a podává se s osmaženou houskou.   ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz