INGREDIENCE: 1,5 kg oloupané cukety, 250 g spařených a sloupnutých rajčat, 250 g vyčištěných paprik, 2,5 dl oleje, l dl octa, 150 g cukru, l palička česneku, 3 cibule, 2-3 lžíce soli, l lžička pepře, podle chuti špetku ostré papriky nebo čili koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu pokrájíme, cibuli nejprve osmahneme na oleji, pak přidáme ostatní zeleninu, podlijeme sběračkou vody, osolíme, povaříme, okořeníme a vaříme, až směs zhoustne. Pak přidáme rozdrcený česnek, cukr, ochutnáme a podle chu ..
INGREDIENCE: 1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg paprik kapie, 15-20 feferonů. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše pomeleme na masovém strojku a zalijeme nálevem, nandáme do sklenic a sterilujeme 10 minut. Nálev: 2 dl octa, 2 dl oleje, 200 g cukru, ½ balíčku deka vaříme asi 20 minut. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Libovolný poměr mrkve, celeru, papriky, červené řepy a zelí nastrouháme, či drobně nakrájíme, posolíme a pokmínujeme. Vymačkáme šťávu a natlačíme do sklenic. Stejně tak, jako u kyselého zelí. V teplé kuchyni je zhruba za týden hotovo a můžeme uchovávat v chladnu. U nás dlouho nevydrží. Pak děláme další dávku. Nesterilujeme ! ..
INGREDIENCE: 1,5 kg vyzrálých rajčat, l lžička soli, 2 lžičky cukru, špetka pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Vyzrálá rajčata omyjeme, případné vady vykrájíme, rajčata rozpůlíme, vhodíme do kastrole a rozvaříme. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody. Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto, vrátíme do kastrole, slupky a semínka vyhodíme, šťávu ochutíme solí, cukrem a pepřem, necháme přejít varem, vlijeme do sklenic a 10 minut sterilujeme při 90 °C. Podobně připravíme i rajčatový protlak, a to tak, že pr ..
INGREDIENCE: l větší křen, 250 g plnotučné hořčice.POSTUP PŘÍPRAVY: Křen oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a hned vmícháme do hořčice. Poměry křenu a hořčice mohou být různé, někdy vylepšíme hořčici, když do ní vmícháme křen, který nám zbyl, a nemusí ho být ani mnoho. Hořčice je pikantní, mírně štiplavá a velmi dobrá. ..
INGREDIENCE: 3 kg dobře vyzrálých rajčat, 100 g cukru, 0,2 l octa 30 g soli, 4 hřebíčky, 10 zrnek pepře a 10 zrnek nového koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnutá rajčata pokrájíme, přidáme dávku soli, koření a rozdusíme na kaši za občasného míchání. Horkou kaši prolisujeme přes síto a za stálého míchání odpaříme do hustoty kečupu. Přidáme cukr a ocet, ještě krátce povaříme a horké naplníme do hodně nahřátých kečupových nebo sterilizačních lahví, které ovineme vlhkou utěrkou, aby nepraskly, postavíme ..
INGREDIENCE: 5 kg rajčat, 4 velké cibule, 4 jablka, 3 lžičky soli, l lžička nového koření, 1/2 lžičky zázvoru, 2 dl octa, 1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky hřebíčku, 200 g cukru, SorbanPOSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata opláchneme, pokrájíme a vhodíme do většího kastrole. Přidáme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli a na čtvrtky nakrájená jablka bez jádřinců. Přidáme koření a vaříme asi 40 minut, až vše změkne. Směs pak propasírujeme a slupky, zrnka a koření vyhodíme. Čistý protlak vrátíme do hrnce, za ..
INGREDIENCE: l kg červených paprik nebo kapií, l kg nedozrálých rajčat, 750 g cibule, dle chuti feferonky (5-10), 1/2 sáčku Deka, l dl octa, 150 g cukru, l lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky omyjeme, vykrojíme stopky a semeníky a opláchneme je. Rajčata vhodíme do vařící vody, vyjmeme je, sloupneme slupku a dáme k paprikám. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Feferonky rozkrojíme a vyndáme semínka. Vše umeleme na masovém strojku. Směs zahříváme v širším kastrole, přidáme Deko, ocet, cukr a sůl a asi ..
INGREDIENCE: l kg červených paprik nebo kapií, 500 g zelených paprik, l kg nedozrálých rajčat, 500 g cibule, 2 kg okurek, lžička pepře, nálev ze sáčku Deka.POSTUP PŘÍPRAVY: Z paprik vykrojíme semeníky a stopky a nakrájíme je na nudličky, rajčata omyjeme a pokrájíme na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno, okurky oloupeme, rozkrojíme, vyhodíme semeníky a pokrájíme je na nudličky. Z Deka uvaříme podle návodu nálev. Jednotlivé druhy zeleniny vkládáme do sklenic, každou okořeníme špetkou pepře a naplně ..
INGREDIENCE: 3 kg rajčat, 8 paprik, 8 cibulí, 8 jablek, 8 stroužků česneku, l lžička pepře, lžička tymiánu, 3 snítky čerstvé nebo sušené bazalky, 3 bobkové listy, 50 g soli, 100 g cukru, 1,5 dl octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a sloupneme, z paprik vykrojíme semeníky se stopkou a z jablk jádřince. Česnek oloupeme, vše pokrájíme, dáme do kastrole, přidáme sůl, ocet a všechno koření a vaříme dohusta. Nakonec přidáme cukr a ještě chvíli povaříme. Husté čatní vlijeme do skleniček, uzavřeme víčk ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA