INGREDIENCE: 40 g rozinek, po 50 g citronové a pomerančové kandované kůry a višní nebo 150 g směsi kandovaného ovoce, 3 lžíce rumu, 1 kostka droždí, 130 g krupicového cukru, 150 mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 žloutky, 200 g másla, máslo na vymazání plechu, 1 lžička strouhané citrónové kůry, špetla soli, 200 g sekaných mandlí, 150 g marcipánu, 3 lžíce griotky, pár kapek vanilkové esence, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky a kandované ovoce zalijeme rumem a necháme asp ..
INGREDIENCE: 25 g droždí, 600 g hl. mouky, 70 g cukru krupice, 350 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, troška citronové kůry, 200 g másla. Na šodó: 800 ml mléka, 10 g cukru, 4 žloutky, 40 g vanilkového pudinku, 10 g vanilkového cukru, 1–2 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kvásek rozdrobíme do nádoby droždí, přidáme po lžičce mouky a cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, 100 g rozpuštěného ..
INGREDIENCE: 30 g droždí, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka, 50 g másla, 4 žloutky, 40 g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce citr. šťávy, 500 g hl. mouky, ½ lžičky soli, jahodová nebo rybízová marmeláda, olej na smažení, mouč. cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme rozdrobené droždí, 100 ml vlažného mléka, lžičku cukru a lžíci mouky a necháme vykynout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme žloutky, vanilkový cukr, citr. šťávu a rum. Přidáme kvásek, zbývající mléko, mouku, sůl a zadělám ..
INGREDIENCE: 600 g poloh. mouky, 400 g hl. mouky, 250 g cukru, 50 g sádla, 50 g oleje, 100 g droždí, sůl, 500 ml vlažného mléka, 3 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: tuky rozpustíme a prosejeme teplou mouku se solí. Do mléka rozšleháme žloutky a cukr a vlijeme do mísy s moukou společně s kváskem připraveným z 1 dl mléka, lžičky cukru, droždí a trochu mouky. Až se vše spojí, přidáme tuky. Až je těsto hladké, necháme kynout. Poté promícháme a po deseti minutách ještě jednou. Po vykynutí tvoříme koláčky, ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, 20 g droždí, 70 ml mléka, 2 uvařené brambory, 200 ml kysané smetany, lžička soli, 150 g másla, 200 g škvarků, 2 vejce, kmín, hrubá sůl, 2 vejce na pomašlování. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka špetky soli, špetky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy s moukou rozdrobíme změklé máslo, přilijeme smetanu, nastrouhané uvařené brambory, přidáme kvásek, 2 vejce a osolíme. Vypracujeme v hladké těsto, vyválíme je na plát, posypeme mletými škvarky a těsto někol ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, ½ lžičky soli, 30 g droždí, 320 ml vlažné vody. Náplň: 500 g kysaného zelí, 2 brambory uvařené ve slupce, 120 g uzené slaniny, 120 g klobásy, 1 cibule, sůl, ml. pepř, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku promícháme se solí, přidáme droždí rozmíchané ve vodě a vypracujeme tužší těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Brambory oloupeme, prolisujeme a přidáme vymačkané zelí. Na pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou klobásu a dosmažíme ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, 70 g krystalového cukru, 80 g rostlinného tuku, 200 g droždí, 450 g mléka, 1 vejce, špetka soli. Náplň: 250 g tvarohu, 1 žloutek, 150 g džemu, mouč. cukru, citr. kůra, špetka soli. Drobenka: 30 g másla, 30 g hrubé mouky, 30g mouč. cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: mouku přesijeme a smícháme se solí. Z cukru, droždí a vlažného mléka zaděláme kvásek, vlijeme do mouky, přidáme vejce a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Těsto pak na pomoučněném válu ..
INGREDIENCE: 300 g poloh. mouky, ½ lžičky soli, 3 lžíce cukru, 80 g másla nebo hery, strouhaná kůra z ½ citrónu, 3 dl mléka, 1 kostka droždí (42 g), 1 vejce, máslo na potření, švestková povidla a smetanu (strouhaný tvaroh) na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí zaděláme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, cukr, citrónovou kůru, vejce, kvásek a rozehřátý tuk. Vypracujeme těsto , které se nelepí na mísu, překryjeme ho u ..
INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, kostka droždí (42 g), 4 lžíce pískového cukru, 80 g rozehřátého másla nebo Hery, 2 žloutky, špetka soli, 2 dl mléka. Krém: ¾ l mléka, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 2 líčíce pískového cukru, trochu rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se špetkou soli, zbylým cukrem, kváskem, tukem a žloutky a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple vykynout. Vyválíme něk ..
INGREDIENCE: Na 20 koblih 75g cukru, ¼ l mléka, ½ kelímku smetany ke šlehání, 75g másla nebo rostlinného tuku, 2 sáčky vanilkového cukru, špetku soli, 300g hladké mouky, 5 vajec, strouhanou kůru z 1 citronu, 150g rozinek, 1 kostku droždí 42g, tuk na smažení, 30g práškového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Jednu kávovou lžičku cukru dáme stranou, potom svaříme zbylý cukr, mléko, smetanu, tuk, 1 sáček vanilkového cukru a sůl. Nádobu sejmeme s plotýnky a přisypeme mouku. Vše vrátíme na plotýnku a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA