INGREDIENCE: 1,5 kg rajčat, 2 kg jablk, l kg cukru, sklenka rumu, Sorban.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata i jablka omyjeme, vykrájíme vadné části, z jablk vykrojíme jádřince a pokrájíme je na kousky. Rajčata vaříme zvlášť a jablka také. Když jsou rozvařená na pyré, prolisujeme je přes síto. Pak jablka i rajčata smícháme, přisypeme cukr a vše vaříme asi 10 minut. Ke konci varu přidáme větší špetku Sorbanu a sklenku rumu. Vařící marmeládu lijeme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a obrátíme. Necháme vychl ..
INGREDIENCE: 2 kg meruněk, 1,8 k krystalového cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé meruňky umyjme a zbavíme pecek. Potom na masovém strojku umeleme 1,5 kg ovoce. Hmotu vaříme v rendlíku, dokud nezhoustne. Přidám cukr a vaříme, dokud se nerozpustí. Nakonec přidáme zbytek meruněk nakrájených na kousky, chvíli vše povaříme a polovychladlé nalijeme do připravených sklenic. Vychladlý džem uzavřeme a uložíme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Šípky rozpůlíme a vyčistíme od semen a osin, potom vyčištěné slupky několik minut vaříme, potom je prolisujeme lisem na česnek. Následně hmotu přepasírujeme přes sítko a malinko zredukujeme. Používáme do omáček, nespotřebovaný protlak zavařujeme do skleniček. ..
INGREDIENCE: 2,5 kg hrušek, 700-800g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté hrušky nakrájíme, zbavíme jaderníků, podlijeme vodou a dusíme doměkka pod pokličkou. Pak odkryjeme a za stálého míchání vaříme dohusta. Přidáme cukr znovu necháme houstnout ( stále míchat !). Horká povidla plníme do nahřátých sklenic, po vychladnutí zavíčkujeme a asi 10 minut sterilizujeme při 100 stupních. Vynikající na vdolky a koláče. ..
INGREDIENCE: Asi 2 kg červeného a černého rybízu na 2 l šťávy, 1,2 kg krystalového cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Stejné množství červeného a černého rybízu umyjeme. Odstopkujeme a v smaltované nádobě zalijeme vodou tak, aby v ní byl rybíz ponořený. Potom ho vaříme, až pustí šťávu. Na hrnec připevníme šátek tak, aby nebyl napnutý a do prohlubně nalijeme uvařený rybíz. Necháme pomalu odkapávat. Šťávu slijeme, odměříme a vaříme za stálého sbírání pěny, dokud nezůstane polovina objemu. Přidáme cukr a vařím ..
INGREDIENCE: 2 kg rebarbory, 1 kg krystalového cukru, 1 citrón, trochu rumu.POSSTUP PŘÍPRAVY: Umytou a oloupanou rebarboru nakrájíme na menší kousky, které povaříme v rendlíku, dokud nezhoustnou. Přidáme cukr, citrónovou šťávu a na kostky nakrájenou citrónovou kůru. Za stálého míchání vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Hned ji nalijeme do sklenic, povrch přelijeme trochou rumu a uzavřeme. ..
INGREDIENCE: 2 kg broskví (bez pecek), 1,4 kg krystalového cukru, trochu rumu.POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé umyté broskve zbavíme pecek a vaříme v rendlíku, dokud nezměknou. Potom je prolisujeme, opět uvedeme do varu, přidám cukr a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustnou. Přilijeme rum, důkladně promícháme a nalijeme do připravených sklenic, které uzavřeme, až když je marmeláda vychladlá. ..
INGREDIENCE: 2 kg angreštů, 1,6 kg krystalového cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu umytých a očištěných angreštů umeleme na masovém strojku, v rendlíku je zasypeme polovinou cukru a důkladně povaříme. Potom přidáme zbytek angreštů a cukru a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezrosolovatí. Po vychladnutí ho nalijeme do sklenic a vychladlý uzavřeme. ..
INGREDIENCE: 2 kg švestkové kaše, 300g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé švestky umyjeme, zbavíme pecek a za stálého míchání vaříme tak dlouho dokud nezhoustnou. Potom přidáme cukr a znovu vaříme, pokud hmota nezhoustne. Můžeme přidat posekané ořechy. Plech vysteleme pečícím papírem, který potřeme olejem. Navrch rozetřeme horkou hmotu ve vrstvě asi 2 cm a v mírně vyhřáté troubě pomalu vysušíme. Hotovou pastu zbavíme papíru a zakroutíme do válečku, který uzavřeme do sklenice. Můžeme je použít do moučn ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA