INGREDIENCE: 150 - 200 g rýže, 1 x tolik vody, než je rýže, 20 g tuku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži přebereme, propereme a necháme ji okapat. Vodu uvedeme do varu, osolíme ji a přidáme tuk. Do vařící vody nasypeme rýži, zamícháme ji a přikrytou nádobu vložíme do trouby. Když se zrnka oddělují, rýži vyjmeme a vidličkou rozdělíme na jednotlivá zrnka. Rýži dáváme na nahřátou mísu a zaléváme polévkou. ..
INGREDIENCE: 200 g rýže, 30 g tuku, 30 g cibule, 20 g sušených hříbků, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, 50 g másla, strouhanka.Na osmažení: 1 vejce, trochu mléka,strouhanka, tuk.POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku a na cibuli udusíme rýži, hříbky povařené v mléce rozsekáme, zamícháme s vejci, máslem a se sýrem do rýže, zahustíme strouhankou a necháme chvíli stát. Z dostatečně vláčného těsta tvoříme tenké placičky, obalíme je ve vejci a ve strouhance a prudce opečeme na rozpáleném tuku. Příloha dušená zelen ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očistěte a nadrobno nakrájejte houby, dejte je do většího kastrolu s olivovým olejem a 4 stroužky česneku a necháte osmahnout asi 10 min. za častého míchání. Můžeme dát i sušené houby, ale necháme je předtím chvíli namočené ve studené vodě. Přidejte nadrobno nakrájenou petrželku, zamíchejte. Přidáme rýži, zamícháme, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou bílého vína, mícháme. Osolíme, přidáme bujónovou kostku a vodu, postupně po naběračkách, a občas mícháme. Až je rýže uvařená, tj. ..
INGREDIENCE: 1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 cibule, 2 zelené papriky, I konzerva rajského protlaku, 1 lžička papriky, 1/2 paličky česneku, malý kelímek zakysané smetany, sul, pepř, hrnek rýže, 2 hrnky vody, strouhaný sýr.POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na tuku z konzervy (nebo na oleji), přidáme na proužky nakrájené papriky, maso vidličkou rozdělené na kousky, ochutíme paprikou a pepřem, přidáme rajský protlak a smetanu. Když je zelenina měkká a maso prohřáté, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zmražený hrášek povařte ve vodě asi 5 min. ve větším kastrolu, pak sceďte, přidejte olivový olej, zamíchejte, po 2-3 min. přidejte nakrájené žampiony nebo houby, zamíchejte a necháte další 2 min. dusit. Přidejte loupané rajčata a rozmačkejte je, nebo čerstvá na kousky nakrájená rajčata, osolte. Po 5 min. přidejte rýži, přidejte sklenku vody a až je rýže skoro do měkka uvařená, zhasneme, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a zamíchejte. Přidejte basiliko, zamíchejte, stáhněte z ohně a ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 varné sáčky rýže uvaříme v zeleninovém vývaru, necháme okapat a vysypeme do připravené mísy nebo hrnce, parmazán nastrouháme a vmícháme do horké rýže, 5 rajčat krátce spaříme, stáhneme slupku, rozkrojíme a odstraníme jádra, 1 cibuli, 1 stroužek česneku a spařená rajčata jemně nakrájíme a krátce osmažíme na másle, směs zamícháme do rýže a nakonec ozdobíme,lístky bazalky a kerblíku. Vhodná příloha: salát z listové zeleniny. ..
INGREDIENCE: 80 g rýže, 3 rajčata, 50 g eidamu, 20 g másla, 1 vejce, lžíce mléka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži udusíme, osolíme, promícháme s oloupanými rozdušenými rajčaty a drobně nakrájeným sýrem. Dáme do vymazaného pekáčku, pokapeme máslem, zalijeme vejcem rozmíchaným v mléce a zapečeme. ..
INGREDIENCE: 200 g rýže, 30 g oleje, 30 g cibule, sůl, hřebíček, 30 g másla, 50 g cibule, 300 g čerstvých žampiónů nebo hřibů apod. nebo 30 g sušených hub, sůl, kmín.POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme očištěné a na tenké plátky nakrájené žampióny nebo jiné čerstvé houby, sůl, kmín a necháme vydusit doměkka. Používáme-li sušených hub vkládáme je také na osmaženou cibuli, ale ihned zalijeme vodou a dusíme nejméně 15 minut doměkka. Zpravidla stejně dlouho ..
INGREDIENCE: 50g rostlinného tuku, 200g rýže, kousek cibule, hřebíček, sůl, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, 100 g žampiónů, 3 stroužky česneku, petrželka, strouhanka, vejce na obalení, ztužený tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Na polovině tuku osmahneme spařenou rýži, přidáme cibuli s hřebíčkem, zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme doměkka. Z hotové vyjmeme cibuli s hřebíčkem, rýži ocedíme a necháme okapat. Do prochladlé rýže přidáme vejce, strouhaný sýr, na zbylém tuku udušené houby, utřený ..
INGREDIENCE: 1 l mléka, 80 g rýže, 20 g cukru; 10 g másla, sůl, kompot.POSTUP PŘÍPRAVY: Přebranou spařenou rýži vaříme v osoleném mléce doměkka. Osladíme, vmícháme čerstvé máslo. Na talíři polijeme šťávou z kompotu a ozdobíme ovocem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA