INGREDIENCE: 3 lžíce zmrazené kořenové zeleniny, l cibule, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 250 g mletého masa, sůl, pepř, 2 lžíce kečupu, 2 stroužky česneku, sklenka vína, l lžíce sójové omáčky, hrnek vývaru z bujónové kostky nebo masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kořenovou zeleninu propláchneme a necháme okapat. Slaninu pokrájíme nadrobno a na troše oleje rozškvaříme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vmícháme mleté maso, osolíme ho a opepříme a opékáme asi 10 minut, až změní barvu. Pak p ..
INGREDIENCE: 1 majolka, 60 ml bílého vína, 1 jablko, 60 ml šlehačky, citrónová šťáva, sůl, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Do majolky vmícháme jemně nastrouhané jablko, okyselíme, osolíme, zředíme bílým vínem a nakonec zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1/4 l vody, 1/4 l mléka, l žloutek, lžíce citrónové stavy, sůl, pepř, šálek drůbežího bujónu, 100 g žampionů, 6 lžic smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole osmažíme na rozehřátém másle mouku do světle žlutá, zalijeme ji vodou a mlékem, osolíme a opepříme a vaříme asi 20 minut. Pak ji zředíme šálkem bujónu z drůbeže, přidáme na plátky nakrájené žampiony a opět zvolna vaříme asi 15 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji ještě drůbežím bujónem. Pa ..
INGREDIENCE: 1/4 l majolky nebo 2 žloutky, 2 dl oleje, l bílý jogurt, lžíce citrónové šťávy nebo octa, sůl, pepř, l cibule, l lžíce kaparů nebo 2 až 3 sladkokyselé okurky, po lžíci jemně nasekané petrželky a pažitky, l lžíce hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Použijeme buď kupovanou majolku, nebo ze žloutků, oleje, hořčice, citrónové šťávy, soli a pepře umixujeme majonézu. Pak ji dochutíme jemně nakrájenou cibulí, nasekanými kapary nebo okurkami, petrželkou, pažitkou a lžící hořčice. Vše musí být jemně ..
INGREDIENCE: 200 g majolky, 4 vrchovaté lžíce dobře ušlehané šlehačky, l pečené jablko, 2 lžíce nakyslého bílého vína, l lžíce citrónové šťávy, l lžíce nastrouhaného křenu, l lžička worcesterské omáčky, sůl, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Majonézu vložíme do misky, zředíme ji vínem a citrónovou šťávou, přidáme dřeň z pečeného jablka, křen, dochutíme cukrem a solí, nakonec zlehčíme dohusta ušlehanou neslazenou šlehačkou. Švédskou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu nebo k pečenému vepřovému či tel ..
INGREDIENCE: 2,5 dl bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, 1,5 lžíce citrónové šťávy, 1 sterilovaná okurka, 1 lžíce pokrájené cibule, 1 lžíce hořčice, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny výše uvedené suroviny důkladně smícháme, nejlépe elektrickým šlehačem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme jíšku, rozmícháme ji v 1/8 1 vody a za stálého míchání povaříme. Sušené houby, které jsme den předtím namočili do mléka, jemně usekáme, přidáme do omáčky a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme kyselou smetanu, ale už nevaříme, aby se nesrazila. ..
INGREDIENCE: 1/2 l sladké smetany, 1/8 l mléka, 2 žloutky 2 žloutky, cukru, 40 g mouky, sůl, kopr, 2 až 3 lžíce octa, 3 lžíce polévky. POSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru rozmixujeme smetanu, mléko, mouku, žloutky, cukr a sůl. Dáme do hrnku, ve kterém se ve vodní lázni při stálém šlehání uvaří hustý krém. Zatím jemně usekaný kopr povaříme se 3 lžícemi hovězí polévky a octem v jiném kastrůlku. Potom do krému přelijeme převařený kopr, smícháme. Omáčku podáváme nejen k hovězímu masu, ale i na vařenou rybu, ..
INGREDIENCE: 70g strouhaného sýra, 70g másla, 50g hladké mouky, trochu soli, 1/4 mléka, 2žloutky, 1/16 1 kyselé smetany, trocha muškátového oříšku. POSUP PŘÍPRAVY: Z 50g másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme, osolíme a povaříme na hustý bešamel. Přidáme strouhaný sýr a asi 5 minut vaříme, potom odtáhneme a vmícháme smetanu rozšlehanou se žloutky. Nakonec vmícháme kousky sýra které zůstaly při strouhání . Omáčku podáváme teplou s rybou, vařeným květákem, bramborami ..
INGREDIENCE: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 3 kyselé okurky, kyselá smetana, citrónová šťáva, 1/2 lžičky kopru, 3 zrnka celého pepře, l lžička cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou, přidáme zrnka pepře a dohladka povaříme. Pepř vyjmeme, do omáčky vložíme kostičky okurek, dosolíme a znovu povaříme. Pak přilijeme smetanu a podle chuti přisladíme, přikyselíme a okořeníme jemně posekaným koprem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA