POSTUP PŘÍPRAVY: 210 g hladké mouky, 140 g strouhaných mandlí, 140 g másla, 140 g cukru, citronová kůra, skořice, 1 celé vejce, 1 žloutek se dobře zpracuje a nechá odpočinout. Poté se těsto vyválí, vypichují koláčky, bílkem pomaží, hrubým cukrem posypou a rychle pekou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 300 g hladké mouky, 160 g másla, 160 g cukru a 2 lžíce rumu se vypracuje v těsto. Tence se vyválí, vykrajují kolečka a dají péci do mírně vyhřáté trouby. Vychladlé koláčky se po dvou spojují nádivkou, polévají čokoládovou polevou a doprostřed se dá vždy ¼ nebo ½ ořechu, nebo se ozdobí jak netopír. Nádivka: 200 g másla se tře s 200 g cukru, přimíchá se 100 g čokolády nebo 50 g kakaa a 160 g mletých ořechů. Poleva: Dá se vařit 150 g cukru se 6 lžícemi vody, až ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g cukru, 2 tabulky čokolády a 1 vejce se spojí v těsto, stříkačkou vytlačují na vál tyčky, z niž se ukrajují kousky, zahýbají v rohlíčky nebo různé tvary a pekou zvolna v mírně vyhřáté troubě na pomazaném plechu. Za tepla se sypou cukrem. ..
INGREDIENCE: 700 g drobných sladkovodních ryb (hodí se i kapr), 80 g cibule, 40 g oleje, mletá paprika, 200 g brambor, sůl, 4 lžíce smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na kroužky a zpěníme na oleji. Přisypeme mletou papriku a zamícháme. Potom zředíme vodou, přidáme oškrábané brambory nakrájené na malé kostičky a nakrájené rybí maso. Rybu můžeme rovněž předem povařit a vykostit. Vaříme asi 10-15 minut. Během vaření polévku nemícháme, jenom občas hrncem zatřepeme, ab ..
INGREDIENCE: 1 1 l vody, 1 masox, 3 papriky, 1 cibule, 1 řez celeru, 150 g slaniny, 250 g brambor, sůl, 1 bobkový list, šalvěj, tymián, ml. pepř, 500g masa z bílé ryby, 500 g rajčat, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Masox rozpustíme v 1 l horké vody. Papriky, cibuli, celer a slaninu rozkrájíme nadrobno, podléváme rozpuštěným masoxem a asi 20 minut dusíme. Přidáme na kostičky rozkrájené oloupané brambory, koření, zbylý vývar a jeden litr horké vody. Na mírném ohni vaříme půl hodiny. Přidáme rybí maso ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 280 g másla, 140 g cukru, 100 g loupaných strouhaných mandlí, z ½ citronu šťáva a 350 g hladké mouky se dobře zpracuje v těsto, dělají se rohlíčky, v mírně vyhřáté troubě pekou a horké obalují vanilkovým cukrem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g cukru, trochu vanilky se tře s 2 bílky a šťávou z 1/2 citronu, až úplně zhoustne a zbělí. Kávovou lžičkou nebo stříkacím sáčkem se dělají na vymazaný plech hubinky (pusinky) a ve vlažné troubě se suší. Mohou se též přimíchat krájené, loupané mandle. Nebo místo citronové šťávy 1 lžíce silné černé kávy. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 140 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g vanilkového cukru a 50 g mletých lískových oříšků se vypracuje těsto s 1 žloutkem a nechá hodinu odpočinout. Poté se udělá na malíček silný váleček, nakrájejí rohlíčky (nebo vykrajují z rozváleného plátu formičkou), které se v mírně vyhřáté troubě pekou, aby zůstaly bledé. Za horka se obalují ve vanilkovém cukru. Jsou velmi dobré a dlouho vydrží. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 4 bílků se udělá tuhý sníh, přidá k němu 150 g cukru, lžička skořice, 150 g mletých loupaných burských oříšků, 50 g strouhané čokolády a 120 g hladké mouky. Vypracuje se na vále těsto, rozválí na 1 cm silně a vypichují různé tvary, které se na pomazaném plechu pekou do růžova. Vychladlé pokroutky mohou se slepovat zavařeninou a polít čokoládovou polevou. Nebo se jednotlivě polijí citronovou polevou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Po 140 g hladké mouky, 140 g másla, 140 g cukru, 140 g strouhaných mandlí, 2 tabulky čokolády, něco vanilky a 2 žloutky se zpracuje na vále, pak na plechu rozválí na prst silně a zvolna peče. Když je to už téměř upečené, pomaže se zavařeninou a sněhem z 2 bílků se 70 g cukru. Posype se tence krájenými, loupanými mandlemi, dopeče a teplé nožem, namočeným ve studené vodě, pokrájí. Je to velmi chutné. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA