POSTUP PŘÍPRAVY: Nejlepší je k němu maso z roštěnce. Odřízneme blány a nařízneme šlachy, aby se při pečení nekroutilo. Osolíme, opepříme, omotáme provázkem a necháme hodinu odležet. Zpěníme cibulku na omastku, na ni dáme maso a dusíme pod pokličkou. Asi v polovině dušení vytlačíme na maso část sardelové pasty, rozetřeme ji, pak pečeme za stálého otáčení ještě asi 40 minut, přičemž maso občas podlijeme slepičím vývarem. Hotové maso lehce pokapeme worceeterskou omáčkou, scedíme, odstraníme prováze ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme nudlové těsto s hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutku a vody. Dlaní propracované těsto má být lesklé a suché. Těsto, rozválené na placky, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu zaschnout, přičemž je několikrát obrátíme. Placky musí být vláčné; jsou-li přeschlé, lámou se. Pak třikrát umeleme ve strojku: 200g hovězího masa z plece nebo hrudí, 150 g prorostlého vepřového masa z plece nebo z krku zároveň s 60g cibule. Utřeme do pěny 30g másla a za stálého míchání k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme to, co zabere nejvíc času: nádivku. Nakrájenou žemli namočíme v mléce, po chvíli vymačkáme; jemně nastrouhanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme k ní vymačkanou žemli, osolíme, opepříme, dobře promícháme a dáme na pánev osmahnout na mírném ohni. Potom hranou ruky naklepeme tenké řízky z telecího masa a na každý dáme po jedné lžíci připravené nádivky: řízky stočíme, ovážeme nití a osolíme. V rozpáleném tuku je opečeme tak, že je vidličkou otáčíme, aby byly z ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí řízky naklepeme hranou dlaně, na každý položíme stejně velký plátek šunky a půlku podélně rozkrojeného, natvrdo vařeného vejce. Stočíme, převážeme nití a v rozpáleném oleji opečeme do červena. Pak přidáme na větší kousky pokrájené hříbky nebo žampióny, na plátky nakrájená rajčata nebo zelené papriky a podlijeme 1 dl vody. Pod pokličkou dusíme do měkka asi 1 až 1 1/2 hodiny. Mezitím ohřejeme hrášek v jeho šťávě, scedíme, dáme na mísu a omastíme kouskem másla nebo raději ro ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Umeleme na strojku 1/2 kg telecího masa, přidáme k němu nastrouhanou cibuli, trochu nastrouhané citrónové kůry a muškátového oříšku, nasekanou petrželku, osolíme a prohněteme. Do směsi uděláme důlek, do něhož rozklepeme 2 vejce a dáme 4 lžíce v mléce máčené strouhanky a 1 lžíci v mléce máčených ovesných vloček. Vše propracujeme, z hmoty naděláme kuličky velikosti holubích vajec, obalíme je v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a do zlatova vysmažíme v rozpáleném oleji. Na porci ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaníme a očistíme 3/4 kg svíčkové, nakrájíme na větší kostky a osolíme. Vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo (asi 100g) a rychle je po všech stranách opečeme. Pak k němu přidáme 100g nastrouhané cibule, když zpění, zaprášíme ji moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, přidáme jižní omáčku, 1/4kg kyselých, na kostičky nakrájených okurek, stroužek utřeného česneku, zalijeme 1 dl přírodního červeného vína, osolíme a pod pokličkou za občasného míchání dusíme asi 30 minut. Podáváme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: K téhle indické pochoutce použijeme 1/2 kg masa. Hovězího, vepřového, telecího, z kuřat, čím více druhů, tím lépe. Umeleme 2 cibule, pálivou zelenou papriku (v zimě ji nahradí feferonky) hrst usekané petrželky, 4 stroužky česneku, lžičku zázvoru, přidáme 1/2 lžičky chilli nebo pálivé papriky, lžičku mletého kmínu, 1/2 lžičky mletého pepře, lžičku práškového cukru, špetku skořice, polévkovou lžíci kečupu a worcesteru. Potom nakrájíme dvě cibule a na oleji je osmažíme do zlatova, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 1/2 kg hovězího masa (nejlepší je plec nebo velký ořech) odstraníme šlachy, maso opláchneme, nakrájíme na menší kousky, přidáme 2 drobně nakrájené cibule a vše opečeme v rozpáleném oleji. Přitom přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 naložené okurky nakrájené na kolečka, stroužek rozdrceného česneku, osolíme. zalijeme bílým přírodním vínem - stačí 1 dl a 3 lžícemi vývaru. Zakryté dusíme 30-40 minut. ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřového bůčku, 1kg vepřové plece, 300g vepřové kůže, 3 dl vepřové krve, 1 cibule, mletý pepř sůl, třený česnek, mletý pepř,nové koření, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso uvaříme v mírně osolené vodě spolu s novým kořením do poloměkka. Kůže vaříme do měkka samostatně. Maso nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm velké. Kůže umeleme. Vše dáme do mísy, přilijeme scezenou krev, přidáme jemně nastrouhanou cibuli, ochutíme kořením a třeným česnekem. Solíme opatrně, neboť krev je slaná. Po ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřového bůčku, 1kg vepřové plece, 300g vepřové kůže, 3 dl vepřové krve, 1 cibule, mletý pepř sůl, třený česnek, mletý pepř,nové koření, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso uvaříme v mírně osolené vodě spolu s novým kořením do poloměkka. Kůže vaříme do měkka samostatně. Maso nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm velké. Kůže umeleme. Vše dáme do mísy, přilijeme scezenou krev, přidáme jemně nastrouhanou cibuli, ochutíme kořením a třeným česnekem. Solíme opatrně, neboť krev je slaná. Po ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA