INGREDIENE: malá hlávka červeného zelí, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, sklenka červeného vína, 1 lžička cukru, sůl, špetka kmínu, podle chuti citron nebo ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Podlijeme ho vodou, osolíme, okmínujeme a dusíme. Ze sádla a mouky usmažíme žlutou jíšku, zředíme ji vodou a vývarem ze zelí, povaříme a přidáme k zelí. Přilijeme víno, promícháme a za občasného zamíchání, aby se zelí nepřipalovalo, dusíme do měkka. Podle chuti přisladíme, při ..
INGREDIENE: malá hlávka červeného zelí, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, sklenka červeného vína, 1 lžička cukru, sůl, špetka kmínu, podle chuti citron nebo ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Podlijeme ho vodou, osolíme, okmínujeme a dusíme. Ze sádla a mouky usmažíme žlutou jíšku, zředíme ji vodou a vývarem ze zelí, povaříme a přidáme k zelí. Přilijeme víno, promícháme a za občasného zamíchání, aby se zelí nepřipalovalo, dusíme do měkka. Podle chuti přisladíme, při ..
INGREDIENCE. 200g kysaného zeli, 200g jablek, 1 mrkev, 3 lžíce, oleje, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, šálek vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí překrojíme a smícháme s oloupanými a nastrouhanými jablky a nastrouhanou mrkví. Zakapeme olejem a přelijeme zálivkou z vody, worcesterské omáčky, cukru a soli. Promícháme a můžeme hned podávat. ..
INGREDIENCE. 200g kysaného zeli, 200g jablek, 1 mrkev, 3 lžíce, oleje, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, šálek vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí překrojíme a smícháme s oloupanými a nastrouhanými jablky a nastrouhanou mrkví. Zakapeme olejem a přelijeme zálivkou z vody, worcesterské omáčky, cukru a soli. Promícháme a můžeme hned podávat. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 250g hovězího masa pokrájíme na drobné kousky a osmažíme na oleji; ke konci přidáme nasekanou cibulku. Když je cibulka růžové, přidáme asi 1/2 kg oloupaných rajčat, stejné množství očištěných fazolových lusků, osolíme a opepříme. Zalijeme sklenkou vody a dusíme do měkka (asi půl hodiny).Jako přílohu k tomuto arabskému pokrmu zvolíme rýži. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tento recept předpisuje rozsekat králíka na dílky a vložit do litinového hrnce nebo kastrolu, v němž jsme rozpustili 50g másla. Kousky králičího masa opečeme nejprve po jedné, pak po;. druhé straně, potom na ně přidáme 150g cibule nakrájené na kolečka, a jakmile se cibule zbarví, osolíme, vše opepříme a přidáme 4 dl nesladkého jablečného vína, které se nazývá cidre. Protože cidre u nás asi nedostaneme, nahradíme jablečné víno bud nesladkým moštem nebo jiným přírodním vínem. Zakr ..
INGREDIENCE: 1/2 kg rýže, 200g šunky, 200g slaniny, 1/2 kuřete nebo slepice, klobásu nebo párek, cibulku, česnek, 6 vajec, pepř, hřebíček, bobkový list, olej a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do rendlíku dáme olej, nakrájenou cibulku a česnek, přidáme bobkový list, hřebíček a pak na kousky pokrájené kuře, pokrájenou slaninu, šunku a klobásu. Všechno necháme dusit,do měkka. Pak přidáme ryži a vodu a necháme pomalu vařit. Hotový pokrm vyklopíme na mísu a odstraníme bobkový list. ..
POSTUP PŘPRAVY Dobře opláchnuté á osušené kuře tresírjujeme - už víme, že je to sešití silnou niti - i s drůbky. Pak je vložím do hrnce, ve kterém je nakrájena 1 mrkev, brukev, pórek a přidán bobkový list tymián a hřebiček. Vše zalijeme 2 1 horké vody a osolím. Na prudkém ohni nechám vařit 30 minut bez pokličky. Po 30 minutách kuře vytáhneme a uložíme je do studena. Polévku z kuřete a zeleniny vaříme dél, tak dlouho, až se polovina vody vypaří - proto jsme nedali poklici – a zůstane jen 1 litr. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tento pokrm se připravuje ze skopového masa, ale je možno upravit ho ze dvou stejných dílů skopového a vepřového. Maso jemně nasekáme nebo umeleme, osolíme, opepříme, přidáme trochu sladké papriky, utřený česnek a najemno nasekanou cibulku; hmotu dobře propracujeme. Pak z ní na prkénku poprášeném moukou vyválíme váleček asi na prst tlustý a nakrájíme z něho malé šišky - čevapčiči. Osmažíme je v rozpáleném oleji do zlatohnědá. Musí se péci rychle, vždy jen ve vřelém oleji a ne dé ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme na kostičky 100g slaniny a 1 cibuli, přidáme snítku petrželky, bobkový list, několik celých pepřů a vše necháme zpěnit. Pak přidáme kousky nakrájeného králíka, zalijeme vývarem (z kostí a kořenové zeleniny) a dusíme. Mezitím si připravíme z 60g másla a 50g hladké mouky světlou jíšku, kterou zalijeme polévkou z králíka, řádně povaříme a procedíme. Králíka a slaninu dáme do této omáčky a necháme volné vařit až do měkka. Před podáváním vmícháme do omáčky žloutek rozkvedla ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA