POSTUP PŘÍPRAVY: Asi půlkilové vykuchané a očištěné kuře ponoříme do horkého zeleninového vývaru a uvaříme je do měkka. Dáme odkapat, necháme vychladnout a pak celé kuře omočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme strouhankou a v dostatečném množství rozpáleného oleje do zlatova vysmažíme - smažení má trvat nejvýš 6 minut. Hotové kuře dáme na vyhřátou mísu a obložíme opékanými brambory, dušným zeleným hráškem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY:Upravíme je tedy buď ze zbytků předešlého jídla, nebo ze staré slepice, kterou ožehneme, vykucháme a opereme. Maso sejmeme s kostí i s kůží, umelme na strojku, přidáme žemli máčenou v mléce - na 1 kg slepice 100g žemle - znovu umeleme, přilijeme trochu rozpuštěného másla, osolíme a dobře promícháme se špetkou majoránky. Utvoříme karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme po obou stranách v rozpáleném tuku 4-6 minut do růžova. Pak dáme pánev s karbanátky na 5 minut do trouby n ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kyjevské kotlety jsou světoznámé a jsou pochoutkou vyhledávanou všemi cizinci, kteří zavítali do bývalé SSSR. Připravují se z přední půlky větších kuřat. Ze zbylých částí kuřat a stažené kůže připravíme druhý den kyjevské karbanátky. Přichystáme si tedy tři přední půlky kuřat, vyřízneme prsíčka, na kterých však ponecháme kousek křídelní kosti (aby to byly kotlety!) a kůži z nich sloupneme. Prsíčka obrátíme, silnější vrstvu masa nařízneme ze středu ke straně a rozevřeme, čímž plo ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozdělím na čtyři kusy. Ty posolím, opepřím a smažím na oleji, do kterého jsem přidal kousek másla, asi 10 minut po obou stranách, 100g vepřového pečeného masa a 100 g šunky, l00 g žampiónů nebo hříbků. Žampióny nebo hříbky jemně podusím na másle a spolu se šunkou a pečeným vepřovým masem dvakrát umelu na strojku. Do této směsi rozmíchám 1 vejce, pak 40g třeného másla a nakonec odhodlaně přidám kalíšek koňaku. Tak vzniklou směsí potřu kousky kuřete a vrhnu se na další přípr ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Umeleme 1/2 kg skopového masa, přidáme k němu 1/2 sklenice vařené rýže, 1 jemně nakrájenou cibuli, petrželku, osolíme a opepříme. Pak omyjeme vinné nebo kapustové listy, naplníme je nádivkou a svineme. Složíme je těsně podle sebe do hlubšího kastrolu, polijeme máslem, přidáme 1 sklenici vývaru ze skopových kostí a zakryté dusíme asi hodinu. Pravá dolma se podává s kyselým mlékem, v němž jesme rozmíchali česnek utřený se solí a skořicovým cukrem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostíme 400g skopového masa a umeleme se 100g skopového loje a 1 velkou cibulí. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou petrželku a vmícháme 2-3 lžíce studené vody. Pak tuto masovou směs smícháme s 50g uvařené studené rýže. Z mouky, vajec a vody uděláme nudlové těsto, rozválíme je na placku silnou asi 1 mm a z ní vykrájíme větší kolečka. Na jednu půlku každého kolečka dáme nádivku z masa a rýže, překryjeme druhou, volnou půlkou, kterou jsme potřeli rozšlehaným vejcem. Dobře spoj ..
Skopové zbavíme tuku, naklepeme, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, poprášíme zázvorem a lžící maizeny. Pak odložíme maso do chladna a mezitím nakrájíme nadrobno cibulku, dáme ji na oleji zpěnit, přidáme odleželé maso, které na prudkém ohni osmažíme do zlatova. Pak přidáme kousek hlávky nakrájeného zelí, na růžičky rozebraný malý květák, celer nakrájený na nudličky, hrst sušených hub, 5 rajčat nakrájených na kolečka, poprášíme sladkou paprikou, přidáme třený česnek, bobkový list, asi ..
INGREDIENCE: 600g telecí plece nebo ořezu, 800gvepřové plece, mletý pepř, citrónová kůra, 1dc smetany, 5cl bílého vína, sůl, tenká střeva.POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté telecí a vepřové maso jemně umeleme, nejlépe dvakrát. Přidáme pepř sůl strouhanou citrónovou kůru a za postupného přidávání smetany dobře promícháme. Nakonec vmícháme víno a podle chuti dosolíme. Promíchanou směs plníme do tenkých šlemovaných střev. Konce zavážeme nití. Klobásy na sádle opékáme po obou stranách a pak zvolna dopečeme, nej ..
INGREDIENCE: 600g telecí plece nebo ořezu, 800gvepřové plece, mletý pepř, citrónová kůra, 1dc smetany, 5cl bílého vína, sůl, tenká střeva.POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté telecí a vepřové maso jemně umeleme, nejlépe dvakrát. Přidáme pepř sůl strouhanou citrónovou kůru a za postupného přidávání smetany dobře promícháme. Nakonec vmícháme víno a podle chuti dosolíme. Promíchanou směs plníme do tenkých šlemovaných střev. Konce zavážeme nití. Klobásy na sádle opékáme po obou stranách a pak zvolna dopečeme, nej ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřového plecka, 300g hovězího krku, 1 kg vepřového bůčku, 4 žemle, šlehačka, mletý pepř, muškátový květ, muškátový oříšek strouhaná citrónová kůra, sůl, ovčí střívka (můžeme použít i vepřová).POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostky prosolíme (20 g soli na 1 kg masa) a necháme 2-3 hodiny odležet. Maso semeleme na velmi jemnou strukturo spolu se žemlemi namočenými ve šlehačce. Podle chuti doplníme koření, osolíme a dobře promícháme. Plníme do ovčích střívek asi o velikosti 15 ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA