INGREDIENCE: 1 kg kýty (neměl by to být díl frikanda), 22 g soli dusičné (nebo kuchyňské a lžíce cukru), 1 dl vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky jako na guláš (asi 2x2 cm), dáme do kastrolu přidáme vodu a sůl. Dobře prohněteme a necháme v chladničce při 6°C 48 hodin odležet. Pak maso vložíme do tlačenkového střeva nebo mikrotenového sáčku zavážeme a vložíme do formy, kterou uzavřeme. Může to byt forma na paštiku nebo šunku. Vložíme do vody horké 80°C a mírným varem vaříme ..
INGREDIENCE: 3 kg vepřové krkovičky, 4 kg vepřového bůčku, 2 kg skopové plece nebo krku bez tuku, 2 kg skopového výřezu, 200g třeného česneku, 200g dusičné solí, 50g mletého pepře, 50g drceného kmínu, 1 kg vepřové uzené slaniny, střeva.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou krkovičku a. uzenou slaninu nakrájíme na kostičky maximálně do 1 cm. Bůček a skopový ořez nakrájíme na mletí a prosolíme. Ze skopového libového masa připravíme prát. Technologický postup je stejný jako při přípravě z hovězího krku Vše nec ..
INGREDIENCE: 3 kg vepřové krkovičky, 4 kg vepřového bůčku, 2 kg skopové plece nebo krku bez tuku, 2 kg skopového výřezu, 200g třeného česneku, 200g dusičné solí, 50g mletého pepře, 50g drceného kmínu, 1 kg vepřové uzené slaniny, střeva.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou krkovičku a. uzenou slaninu nakrájíme na kostičky maximálně do 1 cm. Bůček a skopový ořez nakrájíme na mletí a prosolíme. Ze skopového libového masa připravíme prát. Technologický postup je stejný jako při přípravě z hovězího krku Vše nec ..
INGREDIENCE: 5 kg libového vepřového výřezu, 4 kg bůčku, 1 kg hovězího krku, 1 kg hřbetního sádla, 50g mletého pepře, 30g drceného kmínu, 100g třeného česneku, 100g ostré mleté papriky, 220g dusičné soli, střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový výřez nakrájíme na kousky a prosolíme. Bůček a hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky, prosolíme a promícháme. Z hovězího odblaněného krku vypracujeme prát. Vše v nádobách necháme v chladnu 3-4 dny proležet. Po odležení vepřovy výřez umeleme na hrubší strukturu, p ..
INGREDIENCE: 5 kg libového vepřového výřezu, 4 kg bůčku, 1 kg hovězího krku, 1 kg hřbetního sádla, 50g mletého pepře, 30g drceného kmínu, 100g třeného česneku, 100g ostré mleté papriky, 220g dusičné soli, střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový výřez nakrájíme na kousky a prosolíme. Bůček a hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky, prosolíme a promícháme. Z hovězího odblaněného krku vypracujeme prát. Vše v nádobách necháme v chladnu 3-4 dny proležet. Po odležení vepřovy výřez umeleme na hrubší strukturu, p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček podélně rozsekneme a rozkrájíme po žebrech na kousky přibližně o váze 1 kg. Kousky začistíme tak, aby okraje byly bez zářezů. Můžeme také vykostit. Připravíme si sůl v poměro k masu. Na 1 kg syrového masa potřebujeme 20 g soli. Sůl nasypeme do pekáčku á připravené maso v soli obalíme tolik, kolik maso pojme. Zpravidla navážené množství stačí. Maso naskládáme od nádoby co nejtěsněji na sebe. Dáme do chladné místnosti nebo chladničky odležet. Nejvhodnější teplota. je 6°C. Al ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou kytu s kostí a kolenem povrchově upravíme tak, že seřízneme s kůži i s tukem. Kůži i koleno úhledně zařízneme, křížovou kost vykostíme. V krytě nám zůstane jen kost stehenní a kolenní. Maso pěkně upravíme, abychom neměli nikde zářezy. Kýtu zvážíme a podle váhy si připravíme sůl. Sůl k váze masa by měla činit 2%. Polovinu soli rozmícháme ve vodě spolu s třeným česnekem a scedíme přes jemné sítko. Tímto roztokem velkou injekční stříkačkou maso nastříkáme. Před úpravou sva ..
POSTUP: Maso, které jsme naložili do láku, vyjmeme. Do zbylého láku přidáme 2% osolenou vodu, vše přivedeme do varu a do takto upraveného nálevu vložíme předem naložené maso. Teplotu necháme klesnout na 70°C a necháme asi 1 hodinu maso zvolna povařit (táhnout). Maso vyjmeme, pověsíme na tyčky, necháme oschnout. Vložíme do udírny, která je již předehřátá na 60°C, teplotu zmírníme a studeným kouřem udíme do požadované barvy masa. Maso už před podáváním nevaříme. Podáváme jak na studenou úpravu, ta ..
INGREDIENCE: 600g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 800g vepřové plece, 100g hladké mouky, 60g sušeného mléka, 10 vajec, sůl, mletý pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček a vepřovou plec nakrájíme na kousky, prosolíme a necháme 24 hodin odležet. Pak maso jemně umeleme, přidáme koření, sůl, 4 vejce, hladkou mouku, dobře vyšleháme s postupným přidáváním rozpuštěného sušeného mléka a ochutíme. Vyšlehanou paštiku plníme do olejem vymazané formy tak, že naplníme asi polovinu formy, pak ..
INGREDIENCE: 600g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 800g vepřové plece, 100g hladké mouky, 60g sušeného mléka, 10 vajec, sůl, mletý pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček a vepřovou plec nakrájíme na kousky, prosolíme a necháme 24 hodin odležet. Pak maso jemně umeleme, přidáme koření, sůl, 4 vejce, hladkou mouku, dobře vyšleháme s postupným přidáváním rozpuštěného sušeného mléka a ochutíme. Vyšlehanou paštiku plníme do olejem vymazané formy tak, že naplníme asi polovinu formy, pak ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA