INGREDIENCE: 100 g hovězího masa, sůl, 10 g šunky, 20 g udušené rýže, 1 vejce, 10 g másla, 5 g hladké mouky, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájenou šunku, udušenou rýži a natvrdo vařené, posekané vejce okořeníme sekanou pažitkou a promícháme. Touto směsí plníme naklepaný, osolený plátek masa, svineme, sepneme párátkem a nasucho opečeme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme nasucho opraženou a ve vodě rozmíchanou moukou, povaříme a do hotové šťávy přidáme čerstvé máslo. ..
INGREDIENCE: Asi 6 rajčat, 1 l vody, 1 cibule, květ, sůl, cukr, 1/8 mléka, 2 lžíce mouky, 2 špekáčky, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit překrájená rajčata, hrubě nakrájenou cibuli, sůl, cukr a květ. Když jsou rajčata rozvařená zahustíme polévku záklechtkou z mléka a z mouky. Povaříme a prolisujeme na pasírovacím sítu. Do hotové polévky přidáme pokrájené nasucho opečené špekáčky a pažitku. ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího masa, l menší cibule, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 2 sterilované okurky, 2 kuličky celého pepře, 2 kuličky nového koření, l stroužek česneku, sůl, ocet, petrželka a červená paprika na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso uvaříme ve vodě, do které jsme přidali sůl, stroužek česneku, celý pepř a nové koření. Očištěnou papriku nakrájíme na nudličky. Omytá rajčata a sterilované okurky nakrájíme na tenké plátky. Oloupanou cibuli rozsekáme najemno. Studené hovězí maso na ..
INGREDIENCE: 300g krupice, 1/2 l vařícího mléka, 2 syrové žloutky, 2 syrové bílky, 4 rohlíky (čerstvé nebo včerejší), 1 lžička soli, 1 lžíce solí, 1 plátěný ubrousek (50 x 50 cm), bílá nit. POSTUP PŘÍPRAVY. Nejdříve dáme vařit vodu do velkého, širokého hrnce, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Pak spaříme krupici vařícím mlékem a vymícháváme do vychladnutí. K tomu přidáme rozšlehané žloutky a nadrobno nakrájenou žemli. Nakonec zlehka vmícháme dobře ušlehaný sníh z bílků. Čistý plátěný ub ..
INGREDIENCE: 250g hovězího masa, 2 mrkve, pórek, klobása, salám, 2 cibule, olej, sůl, červená paprika, majoránka, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme cibuli a mrkev nakrájeno na kolečka. Přidáme maso a orestujeme, pak přidáme nakrájenou uzeninu a znovu orestujeme. Přidáme koření a hrnek horké vody, zamícháme a necháme pod pokličkou dusit. Nakonec zahustíme lžíci hl. mouky rozmíchané v trošce vody. Promícháme a za občasného míchání na mírném ohni vaříme ještě5 minut.Dosolíme. Příloha rý ..
INGREDIENCE: 75g vyškvařeného sádla nebo jiného tuku, 5 cl mléka, 420g syrových brambor, 100g hl. mouky, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, ml. pepř, 1 vejce, 500g libovějšího uzeného bůčku nebo anglické slaniny, 500g kysaného zelí, 2 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček uvaříme do měkka. Kysané zelí zalijeme vodou a vaříme asi 50 minut, poté je přecedíme přes síto a necháme okapat. Cibuli nakrájíme nadrobno, na trošce oleje osmažíme dozlatova, přidáme uvařené zelí a promícháme. Můžeme i různě přich ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň: na tuku zpěníme drobně krájenou cibulku, přidáme umleté maso, lehce je osmažíme a dáme k němu hrst dobře omyté rýže. Nakrájíme nadrobno 1 oloupané rajče, drobně usekáme petrželku, vše smícháme, osolíme a opepříme. Naplníme do odjádřených paprikových lusků, srovnáme papriky do pekáčku a do poloviny zalijeme vařící vodou nebo vývarem z masa. Osolíme a necháme péci do zčervenání paprik. Mezitím si uděláme omáčku: K omáčce potřebujeme jen 3g mouky, 1 ve ..
INGREDINCE: 50 kg zelí, 1 ¼ kg soli, 1 kg cibule, 1 balíček kmínu, vinné listy, 1 nakládací Deko, trochu octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme několik listu a zeli nakrouháme. Nakrouhané zelí vložíme do vany, prosypeme solí ( ja osobně dávám necele kilo soli), kmínem a cibulí a necháme přes noc odležen (není při šlapaní tolik zelné šťávy). Druhý den dáme na dno hrnce nebo bečky na zelí vinné listy a postupně přidáváme a šlapeme nebo pěchujeme zelí (čím více ušlapané zelí tím je kvalitnější). Přeb ..
INGREDIENCE: 8 mrkví, 1/2 salátové okurky, 1/2 jablka, l cibule, l lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce oleje, l lžíce citrónové šťávy, l lžička nasekané petrželky, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou mrkev nastrouháme, oloupanou okurku a jablko také. Cibuli nakrájíme. Všechno dohromady opatrně promícháme, přidáme nasekanou pažitku, citrónovou šťávu, olej, pepř a sůl. Porce ozdobíme petrželkou a dáme vychladit. ..
INGREDIENCE: 340 g špaget, l cibule, 6 plátků uzené slaniny, 450 g zralých rajčat, l červená čili paprička, l 1/2 polévkové lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme najemno, slaninu na tenké proužky. Rajčata spaříme a oloupeme a pokrájíme. Z čili papričky odřízneme stopku a papričku podélně rozpůlíme, vyndáme semínka a přepážky a papričku nakrájíme na tenké proužky. Proužky nakrájíme na malé kostičky. Olej rozpálíme na pánvi a přidáme cibuli a slaninu. Na středním ohni mícháme asi 5 min ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA