INGREDIENCE: Rozpočet na piškoty: 150g cukru, 6 žloutků, vanilka, citrónová kůra, ze 6 bílků sníh, 180g hrubé mouky, 10g cukru na posypání, 10g másla na papír, 150g meruňkové zavařeniny, 1/4 l šlehané smetany na ozdobu, 30g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve připravíme piškoty: prosátý, tlučený cukr žloutky a tlučenou vanilku třeme v míse 1/2 hod. Pak přidáme z bílků tuhý sníh současně s hrubou moukou. Těsto vložíme do papírového kornoutu s hladkou trubičkou a uděláme na plech papírem vyložený a sy ..
INGREDIENCE: 0,8 l hovězího vývaru, 50 g hovězího morku, 1 vejce, 1 lžíce netučného tvarohu, 1 lžička jemně krájené petrželky, sůl, muškátový oříšek. POSTUP PŘÍPRAVY: Morek očistíme opláchneme, osušíme a nakrájíme jej na malé kousky. Pak jej osolíme a prohněteme s tvarohem a žloutkem a jemně krájenou petrželkou. Bílek nepatrně osolíme a ušleháme z něj tuhý sníh, který lehce promísíme s morkovým těstíčkem. Okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a necháme v chladničce 15 min. odpočinout. Z vychl ..
INGREDIENE: 500g hovězího masa na dušení, 300g (3 středně velké) cibule, 3 lžíce oleje, 1/4 l černého piva, 1/4 l vody, sůl, mletý pepř, 2 bobkové listy, hrst čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu, 800g mrkve. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso opereme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a maso na něm po všech stranách na větším ohni spolu s cibulí opečeme. Přilijeme pivo s vodou, ochutíme solí a pepřem a přidáme bobkový ..
INGREDIENCE: 15 g sušených hub, nejlépe hříbků 1 větší kuře ( 2000 g), 2 lžičky kmínu, 1 lžička soli, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 tuba rajčatového protlaku (130 g), 2 krémové sýry žervé rozmíchané mlékem na hustotu polotekuté smetany, 250g cibule, 1 kapie čerstvá nebo zmrazená, 150g libovějšího vepřového bůčku, 800g kysaného zelí, 150g uzené slaniny nakrájené na tenké plátky. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby vložíme do šálku vlažné vody a necháme je nabobtnat. Kuře rozpůlí ..
INGREDIENCE: Těsto: 300g hladké mouky, špetka soli, špetka cukru. ( vejce (B), trochu oleje, 100 ml vody, mouka na vál, tuk na vymazání plechu. Náplň: 600 g jader vlašských ořechů, 100 g piškotů, 50 g rozinek, 20 g medu, 60 g cukru, 1/4 l mléka, kůra z dobře omytého, chemicky neošetřeného citrónu, 1 lžička mleté skořice, 150g másla nebo rostlinného tuku, 30g moučkového cukru na posypáni.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy vložíme mouku, sůl, cukr a vejce a po částech přidáváme asi 1 dl vody. Zpracujeme těs ..
INGREDIENCE: 1 větší králičí hřbet s kýtami (předek ponecháme k jinému použití), 2 mrkve, 1 velká cibule, 1 malý celer, 3 kořeny petržele (místo petržele nelze použft pastiňáku), na špičku kulatého nože tymián, 1 bobkový líst, špetka rozmarýnu, 60 g másla 100 ml bílého vína (Ludmila, rulandské, ryzlink apod. 1/8 l smetany ke šlehánt (33%), 100 g pikantní hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí maso osolíme, opepříme, potřeme máslem, vložíme do horké trouby a za častého podlévání horkou vodou 30 min ..
INGREDIENCE: 500g vařené červené řepy, 250g točeného salámu, 1 lžíce hořčice, 3 lžíce octa, 6 lžic oleje, 3 šalotky, větší dávka jemně krájené petrželky, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na plátky, salám rovněž. Cibuli oloupeme a nadrobno rozsekáme. Petrželku propláchneme, utěrkou osušíme a jemně nakrájíme. Ze dvou lžic octa, čtyř lžic oleje, soli a pepře upravíme zálivku, zalijeme jí červenou řepu a necháme ji v zálivce 30 minut odležet. Ze zbytku octa, oleje, hořči ..
INGREDIENCE: 500 g bílého drůbežího masa (bez kůže), 3 lžíce bílého vína, 3 lžičky škrobové moučky, 1 bílek, 1 kg pórku (čisté váhy, asi 1 300g váhy hrubé), 6 lžic oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 50g cukru, sůl, čerstvě mletý pepř, 50g oříšků kešu, možno nahradit burskými oříšky.POSTUP PŘÍPRAVY: Drůbeží maso nakrájíme na úhledné kousky. Do bílého vína přidáme škrobovou moučku a lehce ušlehaný bílek a do této směsi maso alespoň na půl hodiny vložíme. Mezitím očistíme a dobře opereme pórek. Použijem ..
POSTUP PŘÍPRAVY. Máme-li z mrkve připravit chutnou přílohu k masu, nesmíme ji nikdy vařit, jenom opatrně dusit. Postupujeme následovně: Jednu oloupanou a nakrájenou cibuli necháme zpěnit na rozpuštěném tuku. K cibuli přidáme opranou, očištěnou a na nudličky nakrájenou mrkev ochutíme ji trochou Vegety, přidáme 1 lžičku cukru, 2 lžíce vody a hrnec těsně přiklopíme. Na malém plameni mrkev 15-20 minut dusíme. Hrnec neotvíráme, jen jím během dušení několikrát zatřepeme. Důležité je abychom pracovali ..
INGREDIENCE: 500g mrkve, 100g cibule 60g rostlinného tuku, sůl, pepř; 20 g cukru, 5 lžíce bílého vína, 250 g jablek POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev oloupáme a nakrájíme na. jemná kolečka. V kastrolu rozpustíme 40 g tuku, zpěníme na něm cibuli, přidáme mrkev. Osolíme, dost opepříme a ochutíme špetkou cukru. Přilijeme víno, přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a 20 minut dusíme. Zeleninu několikrát v zakrytém kastrolu protřepeme. Mezitím oloupeme jablka, vyjmeme z nich jádřince a rozkrájíme je na silněj ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA