INGREDIENCE: 1/4 kg telecího masa, 80g másla, 1/8 l mléka, 1cibule, 50g hladké mouky, 2 vejce, 70 g strouhané housky, sůl, muškátový květ.POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí maso uvaříme v trošce osolené vody. Z jednoho deka mouky a stejného množství tuku připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme trochou mléka a vývarem z masa; připravíme tak hustý bešamel. Do mixéru dáme trošku mléka, prochladlé kousky masa a bešamelovou omáčku, 1 vejce a směs okořeníme. Mixujeme jednu až dvě minuty; přendáme do misk ..
INGREDEIENCE: 150 až 200g pravých ryzců, 30g másla, sůl, kmín, 1dl vývaru připraveného z kostky masoxu, 1/2l základní omáčky bílé, trochu citrónové šťávy a 1/8 l kysané smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné ryzce nadrobno pokrájíme, vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo, osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Při dušení podléváme vývarem. Měkké ryzce vmícháme i se šťávou do připravené základní omáčky bílé, okyselíme citrónovou šťávou a ještě krátce povaříme. Nyní omáčku s plotny odstavíme a vmícháme ..
INGREDIENCE: 150 g žampiónů (pečárek), 40 g másla, 20 g cibule, trochu citrónové šťávy, trocha mletého bílého pepře, sůl, 3/4 l základní omáčky bílé, 1/8 l smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole zpěníme na rozehřátém másle nadrobno nakrájen cibuli, přidáme očištěné a na tenké plátky nakrájené žampióny, zkapeme citrónovou šťávou, opepříme a dusíme doměkka. Podušené žampióny vložíme do připravené základní omáčky bílé, osolíme krátce povaříme. Hotovou omáčku zjemníme smetanou. Podáváme k masitým, rybí ..
INGREDIENCE: 1/2 hrníčku vody, 200g telecího masa, 2 vejce, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu a na kousky nakrájené syrové telecí maso mixujeme 1 až 2 minuty. Rozmixované přendáme do kastrolu a dusíme asi 10 minut. Pak vrátíme směs nazpět do mixéru a znovu mixujeme, přidáme 2 vejce, sůl, kousíček citrónové kůry a i to rozmixujeme. V kastrolku, znovu na ohni, umícháme do husta. Pyré je lahodné a rozplývavé. ..
INGREDIENCE: 750 g čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé, muchomůrka růžovka, holubinky), 50 g cibule, 5 g petrželky a 40 g másla. NA JÍŠKU: 70 g másla s 60g hladké mouky, 3/4 l hnědého vývaru z hovězího masa nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, trochu kerblíku a estragonu, asi 2 lžíce citrónové šťávy a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby a cibuli nadrobno rozsekáme přidáme jemné rozsekanou petrželku a směs na rozehřátém másle krátce podusíme. Z másla a mouky si připravíme tmavší jíšku, postupné ji p ..
INGREDIENCE: 400g drůbků (křidla, krk, žaludek, srdce), malý kousek celeru, 1mrkev, 1 malá cibule, lžíce másla, podle chuti sůl, 5 kuliček pepře, zelená petržel, 1 vejce, šálek kyselého mléka, 1 kávová lžička hladké mouky, 1 1/4 litru vývaru z drůbků.POSTUP PŘÍPRAVY: Uvedené množství drůbků opaříme, opálíme chmýří, očistíme a namočíme do vlažné vody na patnáct až dvacet minut, pak dobře vypereme a vložíme do hrnce s vlažnou vodou, přidáme sůl, celý pepř a zvolna vaříme do měkka. Na kousky krájen ..
INGREDIENCE: 20 větších žampiónů, citrónové šťáva, sůl, 2 lžíce oleje, 120g žemli, 100g másla, 50g cibule, petrželka, 150g šunky nebo zbytků pečeně, 1 vejce, mletý pepř, mletá paprika, trochu strouhanky a 60g nastrouhaného ementálu. Listy hlávkového salátu a rajčata ne zdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny očistíme a třeně opatrně vykrojíme. Kloboučky sloupneme, v místech, kde byly třeně, je lžičkou trochu vydlabeme, pak kloboučky pokapeme citrónovou šťávou a trochu osolíme. Do kastrolu nalijeme o ..
INGREDIENCE: 200g čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé, ostatní houby hřibovité, smrže obecné, bedly, májovky, křemenáče), 60g másla, 20g cibule, 10g petrželky, 20g hladké mouky, asi 1/8 l světlého vývaru z hovězího masa, nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, sůl, popř. trocha mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, v něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a jemné rozsekanou petrželku, přidáme na tenké plátky nebo na nudličky nakrájené houby a dusíme doměkka. Měkké hou ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA