INGREDIENCE: 300g čerstvých hub (hřiby pravé, žampióny, ryzce syrovinky. muchomůrky růžovky), 50g sádla nebo oleje, 4 stroužky česneku a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Pro pečení jsou nejvhodnější středné velké klobouky hub. Tlustší klobouky naplocho rozkrojíme. Připravené houby potřeme česnekem utřeným se solí a v rozehřátém tuku s vyšší teplotou rychle opečeme tak, aby křupaly. Příloha: slaný rohlík a salát ze syrové zeleniny. ..
INGREDIENCE: 600g čerstvých hub (nejvhodnější je muchomůrka růžovka neboli masák), 80g oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a pokud možno čerstvé umletý kmín.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané klobouky masáků nakrájíme na plátky asi 6 mm tlusté posypeme kmínem a rychle je opečeme v rozehřátém tuku s vyšší teplotou do růžova. Pak je podle chuti osolíme, opepříme, upravíme na misku a ozdobíme hlávkovým salátem. Příloha: opečené brambory nebo chléb, popř. vaječné topinky. ..
INGREDIENCE: Ryzce, syrovinky, ryzce pravé a ryzce peprné sůl a kmín.POSTUP PŘÍRAVY: Očištěné klobouky hub osolíme, posypeme čerstvé umletým kmínem a na okraji plotny pečeme po obou stranách, až zhnědnou. Mohou se také péci v pánvi na rozehřátém oleji s vyšší teplotou. V přírodě se pečou nabodnuté na větvičce nad žhavými uhlíky ohníčku. Opečené na plotně nebo nad ohněm a potřené máslem jsou pro milovníky houbových pokrmů lahůdkou. Příloha: chléb nebo slané rohlíky. ..
INGREDIENCE: Lžička medu, 4 dl vína, sáček koření do svařeného vína, plátky citrónu, 2cl rumu.POSTUP PŘÍPRAVY: Do sklenice s ouškem dáme lžičku medu. Svaříme víno s kořením (až se začne dělat pěna), vlijeme horké víno na med, vložíme velký plátek citrónu a přidáme rum. ..
INGREDIENCE: 500g mladých výhonků, 500g pórku, 200g celeru, 150g uzené slaniny, sůl, mletý pepř, tuk na vysypání formy, 2 lžíce strouhanky, 6 vajec, 250 g smetany ke šlehání, 1-2 lžíce pikantní hořčice, 100g sýra (ementál, čedar apod.) POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé výhonky opláchneme a dáme okapat. Pórek očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenká kolečka. Celer oloupeme, opereme a nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu nakrájíme na kostičky, které na pánvi opečeme. Po chvilce k nim přidáme celer a na mír ..
INGREDIENCE: 200 g mladých výhonků, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce vermutu Tesavela, 1 malý stroužek česneku, na špičku nože mleté pálivé papriky, 300g libového vepřového, telecího nebo drůbežího pečeného masa, 200g mrkve, sůl, svazeček pažitky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce jahodového sirupu.POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé výhonky opereme dáme okapat. V misce rozmícháme jednu lžíci sójové omáčky vermut, pálivou papriku a rozetřený česnek. Touto marinádou zalijeme na tenké proužky nakrájen ..
POSTUP: Na pánev dáme trochu oleje a do měkka podusíme jemně nakrájený celer a 5 šalotek, 100 g nasekané šunky, trochu květu, 1 bobkový list. Pak zalijeme sklenkou bílého vína, necháme přejít var a vše nalijeme do silného vývaru. Mírné povaříme. V míse ušleháme 2 vejce a horkou polévkou zalijeme. ..
INGREDIENCE: 50g cibule, 250g mladých výhonků, 200g šunky nebo 200g vařeného uzeného masa, hrst pažitky nebo petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, špetka cukru, mletý pepř, 40g másla nebo rostlinného tuku, 8 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupáme a nakrájíme na tenké kroužky. Mladé výhonky opláchneme, zbavíme ulpívajících slupek a dáme je okapat. Šunku nebo uzené maso nakrájíme na kostičky. Na pánvi na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme asi dvě třetiny výhonků a jednu minutu, za stál ..
INGREDIENCE: 20g tuku, 1 mrkev, kousek celeru, 1 malý kořen petržele, 1 středně velká cibule, 20g hladké mouky, 250g sleziny, 1 l vody (nebo masového vývaru), sůl, mletá sladká paprika, majoránka, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nadrobno rozkrájenou cibuli, přidáme dobře očištěnou, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vše chvilku společné dusíme. Jakmile zelenina přijme barvu (zezlátne), přidáme k ní na nudličky nakrájenou slezinu, promícháme, zasypeme moukou, zalijeme vodou ne ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA