INGREDIENCE: 200g mladých výhonků, 200-300g salátové okurky, 1-2 svazečky ředkviček, 1 lžíce citrónové šťávy,2 lžíce vinného octa, mletý pepř, sůl, 5 lžic oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé výhonky opláchneme a dáme okapat. Opláchnutou salátovou okurku nakrájíme na tenké nudličky. Oprané ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka. Ze dvou lžic vody, citrónové šťávy, octa, soli, mletého pepře a oleje umícháme salátovou zálivku. jednotlivé druhy zeleniny osolíme opepříme, zalijeme zálivkou a salát. nechá ..
INGREDIENCE: 4 čekankové puky, 50g rozinek, 15-20 jader vlašských ořechů.Zálivka: 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička hořčice, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky namočíme do šálku s teplou vodou. Čekankové puky opereme pod proudem studené vody. Při čištění vyřízneme spodní klínek (způsobuje hořkost puku). Očištěnou čekanku nakrájíme na proužky a vložíme do salátové mísy. Okapané rozinky spolu s vyloupanými jádry vlašských ořechů nasypeme na čekanku. Připravíme zálivku, kter ..
INGREDIENCE: 500g brukve, 1/2 l masového vývaru, 4 lžíce smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 2 střiky citrónové šťávy, hrst malých brukvových lístečků, 1 malá cibule, 10g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Brukve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vsypeme je do vařícího vývaru a 10-12 minut doměkka vaříme. Polévku rozmixujeme, vmícháme do ní smetanu, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou. Zahřejeme ji avšak nevaříme. Do horké polévky přidáme oprané, okapané a na nudličky nakrájené brukvové lístečky ..
INGREDIENCE: Lístečky ze dvou svazečků ředkviček, 1 lžíce másla, 3 středně velké brambory, 1/2 l masového vývaru, 3-4 lžíce smetany ke šlehán, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Nepoškozené pěkné čerstvé lístečky opláchneme (několik nejhezčích dáme stranou), otrháme a nahrubo rozsekáme. V kastrolku na rozpuštěném másle je krátce podusíme. Brambory oloupeme opereme a nakrájíme na kostičky. Ve vývaru (i z kostky) brambory na středním plameni pod pokličkou doměkka uvaříme. Uvařené spolu s ředkvičkovými lis ..
INGREDIENCE: 1kg černého kořene, 2 lžíce citrónové šťávy, 3/4 l masového vývaru, hrst řeřichy nebo petrželky,2 lžíce drobně rozsekané cibule, 20 g másla, 200 ml smetany,2 žloutky, mletý pepř sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Černý kořen oloupeme a hned vložíme do vody s citrónovou šťávou. Pak jej dáme okapat a nakrájíme na malé kousky. V masovém vývaru jel 15 minut vaříme (v tlakovém hrnci asi 5 minut). Kousky uvařeného kořene necháme okapat, tekutinu zachytíme. Dvě třetiny celkového množství černého kořen ..
INGREDIENCE: 11/4l vody, 400 očištěné vykuchané bělice, 2 cibule, 6 zelených paprik, 5 rajča5 400g jesetera, 1 polévková lžíce octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit očištěné vykuchané bělice, na plátky nakrájenou cibuli a zavaříme. Jakmile se voda počne vařit, přidáme nakrájené papriky. Když jsou bělice vařené, vyjmeme je a vložíme do vývaru čtyři porce jesetera, oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata bez jadérek. Okyselíme octem a vaříme do měkka. Podáváme s černým chleb ..
INGREDIENCE: 1 1/4 litru vývaru z kostí, 6 zelených paprikových lusků, lžíce rajčatového protlaku, podle chuti sůl, petrželová nať, 3 citróny, 30g másla, 3 rajčata. POSTUP PŘÍPRAVY: Paprikové lusky zbavíme slupky a jader, opláchneme a nakrájíme na tenké nudličky a dáme dusit na máslo. Pak oloupeme rajčata, zbavíme je jader, nakrájíme na čtvrtky a přidáme k paprikovým luskám.Podušené papriky s rajčaty vložíme do přecezeného vývaru z kostí, přidáme rajčatový protlak, dosolíme a krátce povaříme a ..
INGREDIENCE: 1 1/4 l vody, podle chuti sůl, 200g vepřového masa, 200g vepřových jater, 2 stroužky česneku,1 bobkový list, 2 cibule, 2 petržele, 2 mrkve, 5 kuliček pepře, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hl. mouky, lžička sladké mleté papriky, lžička octa, 2 lžíce kyselé smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřová játra nakrájíme na plátky, vepřové maso na menší kostičky a vše dáme vařit do části připravené vody. V druhé části vody uvaříme zeleninu s kořením. Ze sádla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, do kte ..
INGREDIENCE: 500g předního masa, 1 petržel, 1 mrkev, 2 cibule, 1 l vody, 1/4 l šťávy z kysaného zelí, petrželová nať, 50g rýže, 1 vejce, 1/2 šálku smetany, cibulová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí přední maso dáme vařit do vody, kterou osolíme. Když je maso zpoloviny vařené, přidáme očištěnou nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a rýži. Když je maso měkké, vyndáme je, odkostíme a pokrájíme na větší kousky a vrátíme zpět do polévky. Pak svaříme šťávu z kysaného zelí a procedíme ji do pol ..
INGREDIENCE: 400g skopového masa vykostěného, 1 1/4 litru vody, 1 mrkev, 400 g zelených pálivých paprik, 400 g rajčat, 400g hlávkového zelí, sůl podle chuti, 1 petržel. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé kostky a dáme vařit do osolené vody. Když je na třičtvrtě vařené, přidáme drobně krájenou mrkev a petržel, rozkrájené zelí a oloupaná, na čtvrtky rozkrájená rajčata bez jader a pokrájené zelené papriky. Vše vaříme do měkka. Podáváme v šálku a na talířku ke každé porci jako. přílohu podávám ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA