INGREDIENC: 1/4 l vody, tolik květáku, aby vážil asi 1/2kg, 2 žloutky, 1/8 l mléka nebo smetany, 20 g másla květ. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, rozebereme na růžičky, zalijeme osolenou vařící vodou a uvaříme skoro do měkka. Polovinu květáku dáme do mixéru, přilijeme mléko či smetanu, přidáme žloutky a podle potřeby přidáme i vývar z květáku. Rozmixujeme úplně jemně. Přelijeme zpět do kastrolu, přidáme druhou polovinu květáku v kouscích, prohřejeme, okořeníme. Nahoru dáme po odstavení z ohně ..
INGREDIENCE: 50g hrachu, 700g zeleniny, 50g hovězího syrového masa, 30g hladké mouky, 30g másla, 1 litr vody, asi 30 g jemné krupicePOSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 litru osolené vody dáme syrové maso, světlou máslovou jíšku a vaří asi hadinu. Vychladlou vlijeme do mixéru, přidáme syrovou nakrájenou zeleninu, lžičku jemné krupice a dobře rozmixujeme asi po dobu jedné až dvou minut. Vlijeme zpět do hrnce a asi 20 minut povaříme. ..
INGREDIENCE: 1 litr vývaru, 1 žloutek, 50g syrové zeleniny.POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si vývar z masa, nebo rozpustíme v 1 litru vody polévkovou kostku. Do mixéru nalijeme asi půl šálku osolené vody, přidáme žloutek a očištěnou na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Mixujeme 3 minuty. Do vařícího vývaru vlijeme na jemnou kaši rozmixovanou zeleninu a vaříme ~ asi 10 minut. Podáváme s osmaženou žemličkou. ..
INGREDIENCE: 250 g sýra Primátor, 150 ml bílého vína, 5 g maizeny, mletý pepř, muškátový oříšek, 400 g bílého chleba, 2-3 stroužky česneku, sůl, 60 g másla na vymazání, 250 g šunky nebo šunkového salámu, 50 g žampiónů, 20 g másla, 5 malých rajčat POSTUP PŘÍPRAVY: Do hlubší pánve nalijeme víno a zahřejeme je, přidáme na malé kostičky nakrájený nebo rozstrouhaný sýr a za stálého míchání ho necháme roztavit. Když je směs hladká přidáme v trošce vína rozmíchaný škrob, pepř a muškát. Vymícháme na te ..
INGREDIENCE: 450 g tvrdého sýra Primátor, i00 ml světlého piva; hořčice, pepř, 300 g chlebíčkové veky nebo anglického bílého chleba. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hlubší pánve nalijeme pivo, prohřejeme a přidáme rozstrouhaný sýr, hořčici a pepř. Za stálého míchání sýr roztavíme na hladkou hmotu. Necháme ho trochu zchladnout a natřeme na plátky veky nebo bílého chleba. Urovnáme na horký plech a krátce v troubě zapečeme, až sýr na povrchu zezlátne. Podáváme horké k pivu nebo čaji. ..
INGREDIENCE: 400 g sýra Otava, špetka zázvoru, větší stroužek česneku, špetka soli, 150 ml bílého vína, 250 ml vody, 1 smetanový sýr, 300 g šunky, 300 g rybího filé, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 chlebíčková veka, tuk na opékání. POSTUP PŘÍPRAVY: Chlebíčkovou veku rozkrájíme na tenké plátky a na tuku opečeme toasty. Rybí filé povaříme 5 minut ve 200 ml vody se lžící citrónové šťávy a se špetkou soli, potom necháme prochladnout. Vodu s vínem přivedeme téměř k varu v misce vytřené česnekem. Potom př ..
INGREDIENCE: 200 g sýra Primátor, i smetanový tavený sýr, 1 stroužek česneku, 300 ml bílého vína, 1 neplná lžíce maizeny, mlety pepř, muškátový oříšek, 30 ml Griotky, 5 nožiček pražských párků, 5 menších cibulí, rohlíky. POSTUP PŘÍPRAVY: Misku vytřeme česnekem, nalijeme do ní sladké kořeněné bílé víno a zahřejeme. Potom za stálého míchání přidáme na drobné kostičky nakrájený Primátor a tavený smetanový sýr. Zahříváme, až se za stálého míchání sýr roztaví. Do roztaveného sýra přidáme ve 2 lžícíc ..
INGREDIENCE: 1 kg syrového špenátu (čerstvého), 50g tuku, 1/2 cibule, 10g mouky, loutek, 1/8 l mléka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté opraný špenát povaříme v dostatečném množství vody. Když je měkký, necháme ho trochu vychladnut a přendáme pak listy i s vodou, ve které se vařily, do mixéru. Rozmixujeme nejprve špenát, pak do mixéru přidáme cibulku předem připravenou na tuku, zaprášenou moukou a podlitou troškou vody ze špenátu. Dále rozmixujeme se špenátem i horké mléko. syrový žloutek a sůl, V mixé ..
INGREDIENCE: Těsto: 30 g droždí, 11/2 kávového šálku vlažné vody, špetka cukru, 3 1/2 šálku polohrubé mouky,1/2 lžičky soli, šálek oleje. Náplň: 2 cibule, 2 lžíce oleje, 6 rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku,2 stroužky česneku, 1 lžička cukru, sůl, pepř, 300 g měkkého salámu, špetka dobromyslu, 3 feferonky, 3 lžíce nastrouhaného sýra, 6 sardelových řezů. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozmícháme s cukrem a čtyřmi lžícemi vlažné vody. Necháme na teplém místě vykynout. Do mísy s moukou přidáme sůl a př ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 200 g sleziny nebo jater, 50g mouky, 1 menší cibule, 50g tuku, 200 g zeleniny (celer, petržel, menší kousek mrkve, poněvadž slezina je sama nasládlá), sůl, 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme asi půl šálku osolené vody a po kouscích přihazujeme krájenou slezinu a cibuli. Mixujeme asi minutu. Z tuku a mouky uděláme 5 zlatavou jíšku, zalijeme studenou vodou a rozkvedláme (nebo rozmixujeme). Do ní pak přidáme na kostečky nakrájenou zeleninu a kaši ze sleziny a vaříme as ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA