INGREDIENCE. 4 lžíce oleje, 2 středně velké cibule 4-6 paprikových lusků, 4-6 rajčat, 3-4 stroužky česneku (nebo necelá lžička česnekové pasty), sůl, 150 g plísňového sýra, 4 vejce, podle možnosti zelená nať na posypání pokrmu. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky nebo na kolečka, papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kratší nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší dílky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené papriky a rajčata, osolí ..
INGREDIENCE: 500g brambor, sůl, 100g zeleniny, muškátový květ, bílý pepř, jíška z 20g másla a 20g mouky, 1/4 l kyselé smetany, 2-3 žloutky, uzené maso nebo šunka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Světlou jíšku zředíme osolenou zeleninovou polévkou, okořeníme muškátovým květem a bílým pepřem, zahustíme prolisovanými brambory a dobře povaříme. Nakonec procedíme. V polévkové míse umícháme kyselou smetanu se žloutky a za stálého míchání přiléváme polévku. Jako vložku dáme na kost ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařenou červenou řepu nakrájíme na nudličky. Zvlášť svaříme ocet, fenykl a bobkový list. Horké procedíme na řepu, necháme vychladnout a přidáme jemně nastrouhaný křen, drobně usekané vlašské ořechy, olej a sůl. ..
INGREDIENCE: 1,5 dl vody, 2 vejce, sůl, asi 300g polohrubé mouky, 30g sádla.POSTUP PŘÍPRAVY: Větší množství osolené vody uvedeme v kastrolu do varu. V odměřené dávce studené vody rozšleháme vejce a sůl. Než začne voda vřít, přidáme do rozšlehaných vajec prosátou mouku, kterou jen rozmícháme (nepracujeme) natolik, aby se smísila s vodou. Těsto nemá být ani řídké, ani příliš husté. Část těsta položíme na prkénko, které umístíme nad kastrol s vařící vodou, a nožem odkrajujeme kousky těsta halušky, ..
INGREDIENCE: 70g sádla, 20 g anglické slaniny, 1 velké cibule, mletá sladká paprika, 1,20 kg zelných paprik,500g rajčat (nebo 1 kg sterilovaného leča), sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu pokrájenou na hranolky rozškvaříme na rozehřátém sádle, přidáme drobně pokrájenou cibuli, zpěníme ji a zaprášíme paprikou. Z paprik odstraníme semena a palčivé části, popřípadě je spaříme vařící vodou, a nakrájíme na nudličky, rajčata odloupáme, pokrájíme na plátky a společně s paprikami vložíme do sádla se slaninou. ..
INGREDIENCE: 800g kapusty, 600g brambor, 40g sádla, 50g hladké mouky, 1 cibule, mleté sladké paprika, mletý pepř, česnek, majoránka, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu zbavíme vadných listů, opláchneme, rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Vsypeme ji do vařící osolené vody, několik minut povaříme a necháme okapat. Kapustu podlijeme trochou vody, okořeníme a dusíme. Když téměř změkla, doplníme ji bramborami pokrájenými na kostky a vše dusíme pod pokličkou. Drobné pok ..
INGREDIENCE: 50 g sádla, 300g tarhoní, 20g cibule, mletá sladká paprika, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY. Na rozehřáté sádlo vložíme tarhoně a upražíme je dorůžova za častého zamícháni. Tarhoně se nesměji pražit na otevřeném ohni, protože se připalují. Poté vmícháme drobně pokrájenou cibuli, krátce podusíme, poprášíme paprikou, rychle zamícháme a hned podlijeme horkou vodou, osolíme a opět mícháme. Podusíme je na prudkém ohni. Důležité je množství použité vody: tarhoně kupované ze směsi 2 vejce na 1 kg mo ..
INGREDIENCE: 1,20 kg brambor, 250 g sádla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné brambory nakrájíme na tenké nudličky, propláchneme studenou vodou, ocedíme, necháme odkapat a osušíme v utěrce. Postupně je vkládáme do tuku za stálého mícháni, aby se neslepily. Nedáváme najednou větši množství, aby se tuk neochladil. Smažíme je těsně před podáním. Při smažení dbejme na to, aby nezhnědly, mají být červené a chřupavé. Solíme je hotové. ..
IHGREDIENCE: 1,20 kg brambor, sůl, asi 3,5 dl mléka, 50g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné brambory nakrájíme na velké kousky, zalijeme v hrnci vařící vodou tak, aby byly právě potopené, osolíme a uvaříme doměkka; nesmí se rozvařit. Z měkkých brambor slijeme vývar, hned je prolisujeme, nádobu postavíme na mírný oheň, přidáme máslo a postupně za stálého mícháni přiléváme horké mléko. Bramborová kaše musí být lehká, jako napěněná. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA