INGREDIENCE: 200 g polohrubé mouky, l rovná lžička prášku do pečiva, 75 g másla, 4 vejce, šťáva z 1/2 citrónu, 125 g medu, 650 g jablk, 500 g nízkotučného tvarohu, mletá skořice, 80 g jader vlašských ořechů, máslo na vymazání formy nebo papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Formu vymažeme nebo vyložíme papírem na pečení. Do mouky vsypeme prášek do pečiva a dáme do mísy. Přidáme máslo, l vejce, část citrónové šťávy a 50 g medu. Vše vypracujeme do hladkého těsta a vyložíme jím koláčovou formu, aby ..
INGREDIENCE: 2,5 kg vyzrálých rajčat, l kg cukru, l sáček Gelfixu, l vanilkový cukr, l lžička kyseliny citrónové, l sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme, pokrájíme a rozvaříme. Pak je rozmixujeme a propasírujeme. Šťávu vaříme asi 30 minut, až se zčásti odpaří. Pak vmícháme cukr. Gelfix rozmícháme s vanilkovým cukrem a vmícháme do vařící se marmelády. Přidáme kyselinu citrónovou, necháme ji rozpustit, vlijeme rum a stáhneme z ohně. Horkou marmeládu lijeme do sklenic, uzavřeme víčky, ob ..
INGREDIENCE: 250 ml šlehačky, 2 kelímky zakysané smetany, 100 g cukru, l sáček dětských piškotů, sklenka rumu, talířek jahod. POSTUP PŘÍPRAVY: Šlehačku dobře ušleháme s částí cukru, zakysanou smetanu vlijeme do mísy a osladíme ji zbytkem cukru. Lehce do ní vmícháme šlehačku a směs dobře promícháme. Kulatou dortovou formu vyložíme vrstvou piškotů, pokapeme je rumem (nebo ovocnou šťávou), potřeme je polovinou šlehačkového krému, na něj rozložíme omyté a osušené jahody (větší kusy můžeme nakráje ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso se nechá na usmažené cibulce upéci, osolí se, přidá se paprika, kyselé zelí a vše se nechá změknout. Potom se rozkvedlá v kyselé smetaně málo mouky, vlije se do guláše a nechá povařit. Příloha: houskové knedlíky Pro tento guláš může se vzíti polovice hovězího a polovice vepřového masa. (Maso hovězí se musí předvařit dříve než vepřové). ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé nebo přezrálé švestky omyjeme, vyloupeme, trochu rozvaříme a necháme přes noc v chladnu odležet. Další den je za stálého míchání vaříme hodně nahusto. Hustá povidla plníme do širších vyhřátých sklenic, po vychladnutí položíme navrch v rumu namočené kolečko z pergamenového papíru a povážeme dvojitým celofánem. Můžeme i zavíčkovat a sterilizovat. ..
INGREDIENCE: 4 mrkve, 2 smetanové krémové sýry, 150 g majonézy, 150 g měkkého salámu, l menší celer, l cibule, l lžička hořčice, pažitka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev a celer očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Posekáme všechny pevné součásti nadrobno. Sýry smícháme s majonézou a hořčicí, přisolíme. Vše promícháme a přidáme posekanou pažitku. ..
INGREDIENCE: 1 kg poloh. moky, 100g cukru, 100g tuku, 1 sáček do pečiva, 1 vejce, 9 lžic mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme 1 hodiny odležet. Potom rozválíme na 2 pláty. Jeden plát dáme na plech a naplníme jablky, posypeme skořicí a cukrem, přikryjeme druhým plátem a okraje přimáčkneme, povrch buchty pomažeme máslem. Pečeme v předehřáté troubě. ..
INGREDIENCE: 100 g brambor, 10 g másla, 1 vejce, l0 g strouhanky, 40 g nastrouhaného eidamu nebo ementálu, 3 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se solí a žloutkem, přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, uvařené, nastrouhané brambory, sníh z bílku, sýr a promícháme. Směs dáme do vymazané ohnivzdorné misky a zapečeme. Nákyp podáváme se špenátem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Menší květák se rozebere na růžičky, propláchne studenou vodu a vaří se ve slané vodě do měkka. Poté se voda scedí, zasmaží se zcela bledou máslovou jíškou, zavaří se do ní asi hrst ovesných vloček nebo rýže, a když je to uvařené, přidá se květák. Může se zlepšit polévkovou kostkou. ..
INGREDIENCE: 1 kg jablk, 1/2 kg hrušek, l kg švestek, 150 g cukru a prášek Petol na l kg. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a švestky vypeckujeme. Rozkrájené ovoce umeleme na masovém strojku a pak umletou směs vaříme za stálého míchání od bodu varu 6 minut. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Hustá povidla naplníme do sklenic, zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme petol. Láhve zavážeme a dáme ještě na chvíli zaschnout do trouby po pečení. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA