Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY TŘENÉ | JABLEČNÝ KOLÁČ S VLAŠSKÝMI OŘECHY A TVAROHEM

INGREDIENCE: 200 g polohrubé mouky, l rovná lžička prášku do pečiva, 75 g másla, 4 vejce, šťáva z 1/2 citrónu, 125 g medu, 650 g jablk, 500 g nízkotučného tvarohu, mletá skořice, 80 g jader vlašských ořechů, máslo na vymazání formy nebo papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Formu vymažeme nebo vyložíme papírem na pečení. Do mouky vsypeme prášek do pečiva a dáme do mísy. Přidáme máslo, l vejce, část citrónové šťávy a 50 g medu. Vše vypracujeme do hladkého těsta a vyložíme jím koláčovou formu, aby ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | RAJČATOVÁ MARMELÁDA

INGREDIENCE: 2,5 kg vyzrálých rajčat, l kg cukru, l sáček Gelfixu, l vanilkový cukr, l lžička kyseliny citrónové, l sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme, pokrájíme a rozvaříme. Pak je rozmixujeme a propasírujeme. Šťávu vaříme asi 30 minut, až se zčásti odpaří. Pak vmícháme cukr. Gelfix rozmícháme s vanilkovým cukrem a vmícháme do vařící se marmelády. Přidáme kyselinu citrónovou, necháme ji rozpustit, vlijeme rum a stáhneme z ohně. Horkou marmeládu lijeme do sklenic, uzavřeme víčky, ob ..

MOUČNÍKY DORTY | NEPEČENÝ ŠLEHAČKOVO-JAHODOVÝ DORT

INGREDIENCE: 250 ml šlehačky, 2 kelímky zakysané smetany, 100 g cukru, l sáček dětských piškotů, sklenka rumu, talířek jahod. POSTUP PŘÍPRAVY: Šlehačku dobře ušleháme s částí cukru, zakysanou smetanu vlijeme do mísy a osladíme ji zbytkem cukru. Lehce do ní vmícháme šlehačku a směs dobře promícháme. Kulatou dortovou formu vyložíme vrstvou piškotů, pokapeme je rumem (nebo ovocnou šťávou), potřeme je polovinou šlehačkového krému, na něj rozložíme omyté a osušené jahody (větší kusy můžeme nakráje ..

OD BABIČKY | GULÁŠ ZELNÝ (Od Babičky)

POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso se nechá na usmažené cibulce upéci, osolí se, přidá se paprika, kyselé zelí a vše se nechá změknout. Potom se rozkvedlá v kyselé smetaně málo mouky, vlije se do guláše a nechá povařit. Příloha: houskové knedlíky Pro tento guláš může se vzíti polovice hovězího a polovice vepřového masa. (Maso hovězí se musí předvařit dříve než vepřové).   ..

OD BABIČKY | ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ CUKRU (Od babičky)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé nebo přezrálé švestky omyjeme, vyloupeme, trochu rozvaříme a necháme přes noc v chladnu odležet. Další den je za stálého míchání vaříme hodně nahusto. Hustá povidla plníme do širších vyhřátých sklenic, po vychladnutí položíme navrch v rumu namočené kolečko z pergamenového papíru a povážeme dvojitým celofánem. Můžeme i zavíčkovat a sterilizovat. ..

POMAZÁNKY | MRKVOVÁ POMAZÁNKA SE SALÁMEM

INGREDIENCE: 4 mrkve, 2 smetanové krémové sýry, 150 g majonézy, 150 g měkkého salámu, l menší celer, l cibule, l lžička hořčice, pažitka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev a celer očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Posekáme všechny pevné součásti nadrobno. Sýry smícháme s majonézou a hořčicí, přisolíme. Vše promícháme a přidáme posekanou pažitku. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | JABLOKOVÁ BUCHTA (Americká)

INGREDIENCE: 1 kg poloh. moky, 100g cukru, 100g tuku, 1 sáček do pečiva, 1 vejce, 9 lžic mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme 1 hodiny odležet. Potom rozválíme na 2 pláty. Jeden plát dáme na plech a naplníme jablky, posypeme skořicí a cukrem, přikryjeme druhým plátem a okraje přimáčkneme, povrch buchty pomažeme máslem. Pečeme v předehřáté troubě. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÝ NÁKYP SE SÝREM II

INGREDIENCE: 100 g brambor, 10 g másla, 1 vejce, l0 g strouhanky, 40 g nastrouhaného eidamu nebo ementálu, 3 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se solí a žloutkem, přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, uvařené, nastrouhané brambory, sníh z bílku, sýr a promícháme. Směs dáme do vymazané ohnivzdorné misky a zapečeme. Nákyp podáváme se špenátem. ..

STARÉ RECEPY | KVĚTÁKOVÁ POLEVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Menší květák se rozebere na růžičky, propláchne studenou vodu a vaří se ve slané vodě do měkka. Poté se voda scedí, zasmaží se zcela bledou máslovou jíškou, zavaří se do ní asi hrst ovesných vloček nebo rýže, a když je to uvařené, přidá se květák. Může se zlepšit polévkovou kostkou.   ..

OD BABIČKY | MÍCHANÁ POVIDLA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 kg jablk, 1/2 kg hrušek, l kg švestek, 150 g cukru a prášek Petol na l kg. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a švestky vypeckujeme. Rozkrájené ovoce umeleme na masovém strojku a pak umletou směs vaříme za stálého míchání od bodu varu 6 minut. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Hustá povidla naplníme do sklenic, zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme petol. Láhve zavážeme a dáme ještě na chvíli zaschnout do trouby po pečení. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz