INGREDIENCE: 5 dkg sušených šípků nebo 10dkg šípkové zavařeniny, 3 lžíce vinného octa, 3/4 l vody, 4 lžíce červeného vína, 2 hřebíčky, skořice, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, citrón, 2 dkg másla, 3dkg mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do kamenného hrnce dáme sušené šípky nebo zavařeninu, vinný ocet, vodu, červené stolní víno, koření, kousek citrónové kůry a šťávu z celého citrónu. Vše vaříme tak dlouho, až se šípky rozvaří. Omáčku zahustíme máslovou jíškou a necháme ji ještě asi 20 minut povaři ..
INGREDIENCE: 1 litr vývaru z masa, 1/3 litru mléka, 50 g syrového celeru (nakrájeného na menší kousky), trochu celerové natě, 40 g másla, 20 g hladké mouky, sůl, malá cibulka, tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko, celer a nať rozmixujeme. V kastrole si připravíme jíšku, kterou zalijeme osoleným vývarem z masa, a až se rozvaří, přidáme mixované mléko s celerem a osmaženou cibulkou. ..
INGREDIENCE: 1 1/2 litru vývaru, půl menší cibule, lžička zelené petrželky, 1/2 kg zeleného hrášku (může být konzervovaný), 40 g másla, 40 g mouky na jíšku, 2 žloutky, 1/8 l, smetany; vložka: 2 žemle a 20 g másla na osmaženíPOSTUP PŘÍPRAVY: Petrželku, sůl, cibulku a zelený hrášek zalijeme vývarem z kostí a asi půl hodiny vaříme. Pak uvařený rozmixujeme, do mixéru přidáme připravenou jíšku z másla a mouky; přelijeme zpět na kastrol a ještě povaříme. Nakonec vmícháme žloutky ve smetaně. Do polévky ..
INGREDIENCE: 8 plátků houskových knedlíků, 10 hlaviček čerstvých hub, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 4 vejce, 5 lžic sádla, paprika, sůl, 50g strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Knedlíky nakrájíme na malé kostky. Houby nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka, česnek na plátky. Vejce našleháme v hrnečku, okořeníme paprikou a osolíme. Na pánvi rozehřejeme sádlo a dáme do něj pokrájené knedlíky. Za stálého míchání osmáhneme knedlíky do červena ze všech stran. Přidáme houby, cibuli a česnek a ..
INGREDIENCE: 1/2kg polohrubé mouky, 20g droždí, 1/8 l mléka, cukr,špetka soli, 2 celá vejce, 30g másla, 1/2 l borůvek. NA POSYPÁNÍ: strouhaný tvaroh a pr.cukr, nebo mletý mák s práškovým cukrem, rozpuštěné máslo.POSTUP PŘÍPRAVY: Uděláme si kvásek z rozdrobeného droždí, mléka a špetky cukru. Mezitím dáme do mísy mouku, přidáme špetku soli, 2 vejce a rozpuštěné máslo. Přidáme vzešlý kvásek a dobře propracujeme.Hladké těsto necháme v teple 30 minut vykynout. Z vykynutého těsta nakrájíme stejné čtve ..
INGREDIENCE: 1000g růžičkové kapust, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 250g točeného salámu, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 3/8 vývaru z masoxu, 1 lžíce solamylu, 1 lžička sladké papriky, špetka pálivé papriky, 1/8 l kysané smetany, sůl, malá špetka cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté kapustičky křížem nakrojíme v místě košťálu, aby se stejnoměrně provařily. Cibuli a česnek jemně nakrájíme. Salám nakrájíme na kolečka. Tuk rozpustíme v kastrolu, cibuli, česnek a salám v něm podusíme. Pak př ..
INGREDIENCE: 330g cuket, 3 vejce, 4lžíce hl. mouky, 2 lžičky mletého kmínu, 3 lžičky soli, 6 stroužků česneku, tuk na smažení, máslo na omaštění brambor.POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a osolíme, zamícháme a necháme asi 1 hodinu odležet: potom vodu z cuket vylijeme a cukety řádně vymačkáme. Do této hmoty přidáme vejce, kmín, a špetku soli. Přidáme mouku a umícháme těsto, které bude mnohem hustší než je na bramborák. Z těsta na tuku smažíme placky z obou stran do zlatova A ..
INGREDIENCE: 2 kedlubny, 80g rýže, sůl, 3 rajčata, 2 snítky kopru, 1 svazek kerblíku, 2 lžíce tvarohu, 1/2 lžičky provensálského koření, mletý pepř, 1 cibule, 1/4 l rajčatové šťávy, sladká paprika, cukr.POSTU PŘÍPRAVY: rýži uvaříme v osolené vodě. Oloupané kedlubny dusíme asi 10 minut v malém množství vařící osolené vody. Pak je vyjmeme, necháme zchladnout a odřízneme vršky. Lžičkou vydlabeme dřeň. Jedno rajče nakrájíme na kostičky, dvě na špalíky. Opereme byliny. Pár si jich odložíme, zbytek us ..
INGREDIENCE: 2 mrkve, 1 pórek, doma vypěstovaná řeřicha asi 6 lžic nebo 1 hlávkový salát, 250g kysané 18% krémovité smetany, 1 lžíce medu, šťáva z jedné poloviny citrónu, sůl mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev a pórek omyjeme a oboje nakrájíme na tenká kolečka. Řeřichu na sítku opláchneme a necháme okapat. Oloupanou, jemně nakrájenou řeřichu přidáme do misky k mrkvi a pórku, promícháme. Do kysané smetany přidáme med, citrónovou šťávu, podle chuti osolíme a opepříme. Zálivkou přelijeme zeleninu. ..
INGREDIENCE: 10 naťových cibulek, 5 jablek, 4 lžíce oleje,2 lžíce citrónové šťávy, špetka cukru, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Z oleje, citrónové šťávy, cukru a soli umícháme zálivku. Naťové cibulky nakrájíme na tenká kolečka. Jablka oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a nakrájíme je na malé kostičky. Rozkrájenou cibuli a jablka vložíme do zálivky, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA