INGREDIENCE: 50g másla, 25g celeru (kořen),15g petržele (kořen),50g mrkve, 25g hladké mouky, 75g krupice, sůl, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu nakrájím na tenké nudličky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Krupici s hladkou moukou opražíme nasucho. Pak zalijeme vývarem ze zeleniny, osolíme a zvolna vaříme. Do hotové dáme vařenou zeleninu, přidáme drobně nakrájenou zelenou petrželku a čerstvé máslo. ..
INGREDIENCE: 200g skopové kýty bez kostí, 150g telecí kýty, 150g kuřecího masa,, 50g másla, 50g stolního oleje, sůl, bílý mletý pepř, 250g rajčat.POSTUP PŘÍPRAVY: Jednotlivé druhy masa nakrájíme na stejnoměrné pátky, osolíme, opepříme a střídavě napichujeme na jehlu. Rychle upečeme po všech stranách v rozpáleném oleji. Když je maso opečené, přendáme je na pánvičku s rozpuštěným máslem, ve kterém maso dopékáme a dusíme současně malá, tvrdá rajčata. Na talíři kebab obložíme rajčaty a přelijeme šťá ..
INGREDIENCE: 750g kuřecích nebo krůtích řízků, sůl, pepř, 200g sýra Niva, 50g másla, 100g šunky, 50g hladké mouky, 2 vejce, 150g strouhanky, 150g oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: kuřecí nebo krůtí řízky naklepeme, mírně osolíme, opepříme a pomažeme vyšlehanou nivou s máslem a drobně krájenou šunkou. Plátky přehneme, okraje sklepneme nebo upevníme párátkem. Obalíme v mouce, vejcích, strouhance a smažíme v horkém oleji. Jako příloha různě upravené brambory, zeleninový salát. ..
INGREDIENCE: 150 g hrachu, 1 litr vody, 30 g tuku, 30g hl. mouky, sůl, stroužek česneku, polévkové koření, trochu mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Hrách na noc namočíme, druhý den povaříme asi 2 hodiny, až změkne. Jíšku uděláme světlou. Prochladlý hrách s vodou dáme do mixéru, přidáme jíšku a mixujeme asi jednu minutu. Jemnou hrachovou kaši ochutíme česnekem a solí, podle potřeby rozředíme mlékem a povaříme ještě asi 20 minut. Polévka je jemná.Polévka je jemná. ..
INGREDIENCE: 1/2 l vody nebo polévky z kostí, 1/2 kg rajčat, 2 menší cibule, sůl, 40g tuku, 40g mouky, ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata po omytí rozmixujeme bez přidání vody. Chceme-li je mít úplně bez šlupiček, rozmixovaná procedíme; šlupičky jsou velmi jemné. Pák je po vaříme po přidání vody, polévku zahustíme jíškou, ochutíme osmaženou cibulkou, a podle chuti okyselíme a osolíme ..
INGREDIENCE: l/4 kg hrachu nebo fazolí, 30g tuku, 20g mouky, 1/8 l mléka, 50g sádla se škvarky nebo slaniny,1 menší cibule, sůlPOSTUP PŘÍPRAVZ: Hrách či fazole namočíme na noc do studené vody (bez přídavku jedlé sody!). Uvaříme, dáme do mixéru, do kterého pak přidáme i jíšku ředěnou mlékem a sůl. Po rozmixování vlijeme zpět do kastrolku, prohřejeme, polijeme sádlem se škvarky či roztopenou slaninou s omaštěnou cibulkou. ..
INGREDIENCE: Směs různých zelenin v celkové váze asi 100 g - užívá se mrkev, květák, brambor, pór, celer, hrách, brukev.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme, nakrájíme na hrubo a vaříme pod pokličkou asi 1 hodinu.Část tekutiny odlijeme do čistého hrnečku, zeleninu se zbytkem vývaru rozmixujeme. Z umixované směsi použijeme na 1 porci 2 lžíce zeleninové kaše, přilijeme 1/4 l vývaru, přidáme 1 malou lžičku jemné krupice. necháme 15 minut stát a 10 minut povaříme. Podle potřeby osladíme. Dětem od 6. m ..
INGREDIENCE: 1 plná lžíce ovesných vloček nebo rýže, 1/2 l vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Obilovinu prohlédneme, případné přebereme, rýži spaříme, dáme do studené vody a vaříme 1/2- 3/4 hodiny stálým, mírným varem. Trochu prochladlou tekutinu nalijeme do mixéru a zpracováváme asi 2 minuty. Vločkový vývar přelijeme přes nerezový cedník. Doplníme do 1/2 l převařenou vodou. Uchováváme v chladnu a použijeme k ředění mléka podle pokynů lékaře; ohříváme ve vodí lázni. ..
INGREDIENCE:1 kostka Kalorký (hotové ovesné snídané v prášku), 3 lžíce vlažné vody či mléka; 1 lžíce zavařeniny kyselejší chuti.POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu či mléko mixujeme s Kalorkou a když je stejnoměrně rozmělněná, přidáme lžíci zavařeniny ..
INGREDIENCE: 1/2 kg zeleného hrášku, 40g másla, sůl, trochu vody, 2 lžíce smetany.POSTUP PŘÍPRAVZ: Hrášek polijeme trochou osolené vody, přidáme zbytek másla a smetanu,sůl a rozmixujeme. Získáme řidší jemné pyré, které jedí zvláště rády děti. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA