INGREDIENCE: 100 g vařeného uzeného masa, 4 lžíce dušené rýže nebo krupek, 50 g kořenové zeleniny,1itr vody, sůl, 1 vejce, 2 lžíce hrášku.POSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru zpracujeme nakrájené zbytky uzeného masa, vařenou rýži, očištěnou kořenovou zeleninu a syrové vejce bez skořápky. Pak přelijeme do hrnku, osolíme a vaříme 1/2 hodiny. Do narůžovělé krémové polévky, přidám asi 2 líce zeleného hrášku. ..
INGREDIENCE: 4 hovězí plátky z kýty, sůl, mletý pepř, hladká mouka, 80g sádla, vývar,1 cibule, 550g brambor, 2dl kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plátky po obvodu nakrojíme na třech místech, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme trochou mouky a na části rozehřátého sádla opečeme po obou stranách. Vyjmeme je z tuku a vložíme do nádoby z jenského skla, přilijeme tolik vývaru, aby maso bylo potopené a dusíme na mírném ohni. Ve zbylém tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli a přidáme k masu. ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, sůl, pepř, hladká mouka, 40 g sádla, 1 cibule, mletá sladká paprika, 2 papriky, 3-4 rajčata (nebo 150g sterilovaného leča), 2 dl kysané smetany. ¨ NÁDIVKA: 40g uzené slaniny, 1 cibule, 1 paprika, 1-2 rajčata, sůl, 3 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky zbavíme loje a šlach, po obvodu nařízneme na třech místech, jemně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme nádivkou. Roštěnky stočíme do závitků a svážeme tenkou nití. Závitky osolíme, poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém s ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, sůl, mletý pepř, 40g sádla, 3 lžíce oleje, 1 cibule, mletá sladká paprika, 1,5 dl vývaru, 1,5 dl kysané smetany, 4 tenké plátky uzené slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky zbavíme tuku a šlach, po obvodu nařízneme na třech místech, prudce opečeme po obou stranách na sádle a přeložíme do nádoby z jenského skla. K sádlu přilijeme olej, zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zalijeme vývarem, vložíme roštěnky a dusíme doměkka. Měkké maso přeložíme na mísu, do š ..
INGREDIENCE: 4 libové hovězí plátky z kýty, sůl, mletý pepř, 50 g hladké mouky, 40 g sádla,20 g másla, 150 g mrkve, l 00 g petržele, 1 cibule, 1/4 l vývaru, 2 dl kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plátky po obvodu nařízneme na třech místech; naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme po obou stranách na sádle a másle. Přeložíme je do nádoby z jenského skla; přidáme na kolečka pokrájenou mrkev a petržel, drobné rozsekanou cibuli, na vše nalijeme tuk od opékání, přilijem ..
INGREDIENCE: 100g šunky, 1 1/2 šálku smetany neb mléka, 3 vejce, 1 l vody, 50g parmezánu, 1 polévková bujónová kostkaPOSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru zpracujeme mléko, šunku a syrová vejce (bez skořápky) a přelijeme do hrnku, který postavíme do vodní lázně. Mícháme, až směs začíná houstnout. Pak pomalu zašleháme 1 litr vody, ve které jsme rozpustili jednu bujónovou polévkovou kostku. Krémovou polévku podáváme nejlépe v šálcích. Navrch sypeme strouhaný parmezán a přidáme na nudličky nakrájený, opečený c ..
INGREDIENCE: 100g pečeného masa, 100 g kořenové zeleniny, 1 kostička polévkového koření (nebo vývar z kostí), voda, 20 g tuku, zelená petržel.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme asi 1/4 litru osolené vody, na kousky nakrájené pečené maso, očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a asi minutu mixujeme. Vlijeme do připraveného litru vody, přidáme kousek masoxu a povaříme asi 5 minut. Do polévky zavaříme jemné nudle. ..
INGREDIENCE: 200g filé, 1 litr vody, 2 lžíce oleje, 30 másla, 30g hladké mouky, 1 žloutek, 3 zrnka pepře, 1/2 bobkového listu, 30 g cibule a 1/2 citrónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Zbylé kousky rybího filé bez kostí rychle opečeme na oleji (například odřezky). Mezitím si uděláme máslovou jíšku. Filé, jíšku, cibuli, polovinu osolené vody a koření mixujeme 2 minuty. Vlijeme do hrnce, přidáme dalšího půl litru vody a 20 minut povaříme. Do hotové polévky můžeme vmíchat čerstvý žloutek, trochu sekané petržele a ..
INGREDIENCE:650 g brambor, 350 g mrkve, 5 cibulí, 2 pálivé papričky, 4 kuřecí stehna, rostlinný olej, majoránka Marináda: 100 ml bílého vína, 2 lžíce provensálského koření, sůl, pepř, sladká paprika POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory a mrkev oloupeme a omyjeme. Brambory nakrájíme na špalíky, mrkev šikmo na kousky. Cibule rovněž oloupeme a pokrájíme na špalíky. Pálivé papričky podélně rozřízneme, vyjmeme zrnka, opláchneme a nakrájíme na kolečka. Připravíme si marinádu: víno smícháme s olejem, přidáme pr ..
INGREDIENCE: 2 žloutky. 150 g oleje, 1mrkev, 1 jablko, 1 mrkev, 1 rajče, kousek celeru, cukr, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze žloutků a oleje (případně i s bílky) umixujeme hustou majonézu. Část majonézy odebereme, do zbytku vmixujeme na menši kousky nakrájenou syrovou zeleninu a ovoce. Vyjmeme, majonézu smícháme a ochutíme pak solí a citrónem. Podáváme s rohlíkem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA