INGREDIENCE: 2 tvarohové žervé ("gervais") ve váze dohromady asi 20 g, 1 žloutek, 100 g oleje, šťáva z půl citrónu, sůl, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme žervé a žloutek a mixujeme asi 15 vteřin. Potom začneme přilévat otvorem ve víčku mixéru olej a mixujeme ještě asi 1 minutu. Hotovou majonézu podle chuti přisolíme, přisladíme a okyselíme. Tato lehká majonéza se hodí zvláště na rybu a zeleninu.. ..
INGREDIENCE: 2 vejce, 150 g oleje, lžička plnotučné hořčice, 1/2 lžičky cukru, špetka soli a příp. i pepře, šťáva z 1 citrónu nebo ocet .POSTUP PŘÍPRAVY: Celá vejce (žloutek i bílek, ale bez skořápky), dále citrónovou šťávu, sůl a hořčici dáme do mixéru a mixujeme, přiléváme zvolna slabým proudem olej otvorem ve víčku mixéru. Celkem mixujeme asi 3 minuty. Dostaneme poměrně hustou, již ochutněnou majonézu, kterou podle potřeby ředíme. ..
INGREDIENCE: 1/4 litru mléka, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce oleje, sůl, citrónová šťáva, špetička bílého pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko svaříme s moukou na hladkou řídkou kaši, prochladlou dáme do mixéru, přidáváme jedno vejce za druhým i olej a mixujeme. Zhoustlou majonézu pak ochutíme citronem a kořením. ..
INGREDIENCE: 100 g tvarohu, 5 lžic mléka, 1, žloutek, 1 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka cukru a soli, 1/2 lžičky hladké hořčice.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme mléko, přidáváme po částech tvaroh, žloutek, olej, citrónovou šťávu, hořčici a nakonec cukr. Dostaneme netučnou majonézu. ..
INGREDIENCE: 800 g roštěnce nebo zadního hovězího masa,1 láhev aleje; worcesterská omáčka, tatarská omáčka, křenová omáčka, kečup,cibulky, okurky . POSTUP PŘÍPRAVY: Na stůl rozestavíme již hotové koupené omáčky, talířek s rozkrájenými okurkami a mističku s cibulkami. Zapálený vařič dáme do středu stolu a na něj postavíme již rozehřátý olej v misce nebo kotlíku. Maso předem rozkrájené postavíme v misce vedle nádoby na fondule. Každý z hostu si napichuje na vidlici kousek masa, ochutí jej worcest ..
INGREDIENCE: 500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru POSTUP PŘÍPRAVY: Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme ..
INGREDIENCE:500 g tuňáka, 1 dl koňaku, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru,1/2 lžičky soli, 1 oloupaný citrón, 1 lžíce oleje POSTUP PŘÍPRAVY:Do ohnivzdorné zapékací misky vymazané olejem urovnáme plátky tuňáka a zalijeme koňakem, sójovou omáčkou, posypeme cukrem a solí. Navrch dáme plátky citrónu zbavené kůry. Dáme do vyhřáté trouby. Hned jak se šťáva začne vařit, plátky citrónu obrátíme. Zapékáme 20-30 minut. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem. ..
INGREDIENCE:400 g filé z lososa (lze použít jiné ryby s bílým masem), 1 oloupaný citrón, 4 natvrdo vařená vejce Zálivka: 5 lžic rýžového vína, 2 lžičky soli, glutasol. V dřívějších dobách se losos pekl na dřevěném uhlí, dnes se peče v alobalové fólii. POSTUP PŘÍPRAVY:Filé z lososa nakrájíme na porce a namočíme do zálivky. Ponecháme marinovat nejméně pět minut. Vařená vejce nakrájíme na půlky a citrón na plátky. Alobal nastříháme na ,čtyři čtverce a na každý z nich položíme porci filé, dvě polov ..
INGREDIENCE: 500 g čerstvého tuňáka, mouka, olej, 1 okurka, 2 lžíce rýžového nebo bílého vína, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce cukru,1/2 hrnečku sanbai-zu: 4 lžíce 8% octa, 2 lžíce cukru,1/2 lžičky sójové omáčky, 1/2 lžičky soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Tuňáka nakrájíme na čtyři plátky a obalíme v mouce. Okurku oloupeme a rozpůlíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a necháme marinovat v omáčce sanbai-zu. Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme do něj plátky tuňáka. Na mírném ohni necháme opéci, slijeme olej a ..
INGREDIENCE: 2 mrkve, 1 salátovou okurku, 1 svazek kopru, 250g rajčat, 1 svazek ředkviček, 1 svazek naťových cibulek nebo menší pórek, 3 listy hlávkového salátu, 1 lžíce sekaných lístkových ořechů, 1 stonek čerstvé bazalky či 1 lžičku sušené, petrželku na ozdobení.NA ZÁLIVKU: 4 lžíce octa,sůl, mletý pepř, na špičku nože hořčice, 1 cibuli, 4 lžíce oleje.NA HUSTOU OMÁČKU: 4 lžíce salátové majonézy 175g netučného jogurtu sůl, pepř sladkou papriku,cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev nakrouháme nahrubo, okur ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA