Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ŠVESTKOVÝ DŽEM

INGREDIENCE: 2 kg vypeckovaných švestek, 2 kg cukru, l Pektogel, šťáva z l citrónu, l sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené švestky vložíme do širšího kastrole, větší plody ještě překrájíme, přidáme část cukru a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Postupně přidáváme další cukr a Pektogel a nakonec citrónovou šťávu a rum. Vařící džem vlijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Tento sladký a lahodný džem se velmi dobře hodí jako náplň ..

STARÉ RECEPY | TAŠKY S POVIDLY A TVAROHEM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Udělá se nepříliš tuhé těsto z 2 vajec, kousku másla, 2 lžic mléka, soli a potřebného množstvím mouky. Rozdělí se na 3 díly, jeden po druhém rozválí a ihned, aby těsto neuschlo, pní slazenými, tuhými povidly a tvarohem jako do koláčů upravených tak, že se nařežou asi na 3 prsty široké, nádivka se na ně v přiměřené vzdálenosti od sebe klade lžičkou, pruhy těsta se pak přeloží, kolem nádivky dobře přitlačí a nakrájejí tašky. Udělá se polovice tvarohových a polovice povidlových, há ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | PODZIMNÍ MARMELÁDA

INGREDIENCE: Stejný díl jablk, hrušek a švestek, případně i jiných plodu, např. rajčat, které jsou uzrálé, na l kg směsi 500-600 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové, Sorban. POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince, ze švestek odstraníme pecky, ale neloupeme je. Ovoce rozmixujeme nebo semeleme na strojku, vlijeme do kastrole a přivedeme k varu. Pokud je třeba, trochu je podlijeme vodou. Pak vaříme za stálého míchání, až směs zhoustne. Postupně přidáváme cukr a koncem var ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | ŠVESTKOVÉ ČATNÍ

INGREDIENCE: 300 g oloupaných a vypeckovaných švestek, l kg zralých rajčat, 2 jablka, 2 cibule, 120 g cukru, 1 lžíce Pektogelu, 1,5 dl 8% octa, l lžička soli, po půl lžičce zázvoru, pepře, tlučeného hřebíčku, 1/4 lžičky skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky vhodíme do vařící vody, vyjmeme a sloupneme slupku. Pak je vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Stejně sloupneme po spaření i rajčata a překrojíme. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a také je pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobn ..

SALÁTY | HOUBOVÝ SALÁT

INGREDIENCE: 700 g čerstvých hub, 5 kuliček pepře, l bobkový list, 2 lžíce octa, l lžíce oleje, 200 g uzeniny, lančmítu nebo zbylého pečeného masa, 1/4 celeru, 2 papriky nebo na jaře svazek ředkviček, sůl, 3 vejce uvařená natvrdo, pažitka, tatarská omáčka nebo zálivka z 1,5 dl houbového vývaru, 2 lžic oleje, l lžíce octa nebo citrónu a špetky soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, nakrájené a omyté houby povaříme asi 10 minut v osolené vodě ochucené lžící octa, lžící oleje, pepřem a bobkovým listem ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | JABLEČNÁ POVIDLA S OCTEM

INGREDIENCE: na 1 kg jablk 400 g cukru, 2 lžíce octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Povidla obvykle vaříme z 5 kilogramů oloupaných a rozkrájených jablk, ke kterým přidáme cukr a ocet. Dobře promícháme a necháme do druhého dne v chladu uležet. Teprve potom, za stálého míchání, svaříme na mírném plameni dosklovita. Po zhoustnutí plníme do sklenic. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | NEVAŘENÁ MARMELÁDA Z ČERNÉHO RYBÍZU

INGREDIENCE: na l kg šťávy z černého rybízu 1,5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, necháme okapat. Na odšťavovači nebo na mlýnku na ovoce vylisujeme šťávu, odvážíme ji, přidáme odpovídající množství cukru a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nevaříme ani nijak tepelně neupravujeme, aby se zachovaly vitaminy, které jsou v černém rybízu zastoupeny obzvláště silně. Umíchanou marmeládu vlijeme do skleniček, uzavřeme a uklidíme do chladné místnosti. Občas ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ

INGREDIENCE: 6 kg vypeckovaných švestek, l kg cukru, 1/4 l 8% octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyzrálé až přezrálé vypeckované švestky vsypeme do širokého kastrole, zasypeme cukrem a přelijeme octem. Promícháme je, přikryjeme poklicí a necháme do druhého dne proslazovat. Poté postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Nemícháme. Vaříme asi hodinu pod poklicí dost prudce, pak oheň zmírníme a necháme velmi mírně probublávat na kraji plotny 5 hodin. Povidla neochutnáváme ani se jich nijak nedotýkáme. Povidla s ..

VEPŘOVÉ KOTLETA | KOTLETY S PAPRIKAMI A RAJČATY

INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 1 lžička sl. papriky, 5 zelených paprik (menší), 5 rajčat, 2 dl bílého vína, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety naklapeme, u kosti a na okrajích nařízneme, na oleji zprudka dozlatova opečeme. Vyjmeme, na tuk po opékání dáme zpěnit drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme mletou paprikou, krátce osmahneme, trochu podlijeme vínem, osolíme opepříme, přidáme opečené kotlety. Dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak podléváme vínem a vývarem. V pol ..

MOUČNÍKY SLANÉ | TUŇÁKOVÁ PIZZA

INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 200 g tuňáka, 3 rajčata, l pórek, 2 cibule, 4 vejce, 100 g tvrdého sýra, sůl, oregano, šalvěj, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, povrch pokapeme olejem. Na těsto urovnáme pokrájená rajčata a cibuli, na ně plátky natvrdo uvařených vajec, kousky tuňáka a kolečka pórku. Osolíme a okořeníme, posypeme strouhaným sýrem a dáme péci. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz