INGREDIENCE: 2 kg vypeckovaných švestek, 2 kg cukru, l Pektogel, šťáva z l citrónu, l sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené švestky vložíme do širšího kastrole, větší plody ještě překrájíme, přidáme část cukru a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Postupně přidáváme další cukr a Pektogel a nakonec citrónovou šťávu a rum. Vařící džem vlijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Tento sladký a lahodný džem se velmi dobře hodí jako náplň ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Udělá se nepříliš tuhé těsto z 2 vajec, kousku másla, 2 lžic mléka, soli a potřebného množstvím mouky. Rozdělí se na 3 díly, jeden po druhém rozválí a ihned, aby těsto neuschlo, pní slazenými, tuhými povidly a tvarohem jako do koláčů upravených tak, že se nařežou asi na 3 prsty široké, nádivka se na ně v přiměřené vzdálenosti od sebe klade lžičkou, pruhy těsta se pak přeloží, kolem nádivky dobře přitlačí a nakrájejí tašky. Udělá se polovice tvarohových a polovice povidlových, há ..
INGREDIENCE: Stejný díl jablk, hrušek a švestek, případně i jiných plodu, např. rajčat, které jsou uzrálé, na l kg směsi 500-600 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové, Sorban. POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince, ze švestek odstraníme pecky, ale neloupeme je. Ovoce rozmixujeme nebo semeleme na strojku, vlijeme do kastrole a přivedeme k varu. Pokud je třeba, trochu je podlijeme vodou. Pak vaříme za stálého míchání, až směs zhoustne. Postupně přidáváme cukr a koncem var ..
INGREDIENCE: 300 g oloupaných a vypeckovaných švestek, l kg zralých rajčat, 2 jablka, 2 cibule, 120 g cukru, 1 lžíce Pektogelu, 1,5 dl 8% octa, l lžička soli, po půl lžičce zázvoru, pepře, tlučeného hřebíčku, 1/4 lžičky skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky vhodíme do vařící vody, vyjmeme a sloupneme slupku. Pak je vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Stejně sloupneme po spaření i rajčata a překrojíme. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a také je pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobn ..
INGREDIENCE: 700 g čerstvých hub, 5 kuliček pepře, l bobkový list, 2 lžíce octa, l lžíce oleje, 200 g uzeniny, lančmítu nebo zbylého pečeného masa, 1/4 celeru, 2 papriky nebo na jaře svazek ředkviček, sůl, 3 vejce uvařená natvrdo, pažitka, tatarská omáčka nebo zálivka z 1,5 dl houbového vývaru, 2 lžic oleje, l lžíce octa nebo citrónu a špetky soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, nakrájené a omyté houby povaříme asi 10 minut v osolené vodě ochucené lžící octa, lžící oleje, pepřem a bobkovým listem ..
INGREDIENCE: na 1 kg jablk 400 g cukru, 2 lžíce octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Povidla obvykle vaříme z 5 kilogramů oloupaných a rozkrájených jablk, ke kterým přidáme cukr a ocet. Dobře promícháme a necháme do druhého dne v chladu uležet. Teprve potom, za stálého míchání, svaříme na mírném plameni dosklovita. Po zhoustnutí plníme do sklenic. ..
INGREDIENCE: na l kg šťávy z černého rybízu 1,5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, necháme okapat. Na odšťavovači nebo na mlýnku na ovoce vylisujeme šťávu, odvážíme ji, přidáme odpovídající množství cukru a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nevaříme ani nijak tepelně neupravujeme, aby se zachovaly vitaminy, které jsou v černém rybízu zastoupeny obzvláště silně. Umíchanou marmeládu vlijeme do skleniček, uzavřeme a uklidíme do chladné místnosti. Občas ..
INGREDIENCE: 6 kg vypeckovaných švestek, l kg cukru, 1/4 l 8% octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyzrálé až přezrálé vypeckované švestky vsypeme do širokého kastrole, zasypeme cukrem a přelijeme octem. Promícháme je, přikryjeme poklicí a necháme do druhého dne proslazovat. Poté postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Nemícháme. Vaříme asi hodinu pod poklicí dost prudce, pak oheň zmírníme a necháme velmi mírně probublávat na kraji plotny 5 hodin. Povidla neochutnáváme ani se jich nijak nedotýkáme. Povidla s ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 1 lžička sl. papriky, 5 zelených paprik (menší), 5 rajčat, 2 dl bílého vína, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety naklapeme, u kosti a na okrajích nařízneme, na oleji zprudka dozlatova opečeme. Vyjmeme, na tuk po opékání dáme zpěnit drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme mletou paprikou, krátce osmahneme, trochu podlijeme vínem, osolíme opepříme, přidáme opečené kotlety. Dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak podléváme vínem a vývarem. V pol ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 200 g tuňáka, 3 rajčata, l pórek, 2 cibule, 4 vejce, 100 g tvrdého sýra, sůl, oregano, šalvěj, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, povrch pokapeme olejem. Na těsto urovnáme pokrájená rajčata a cibuli, na ně plátky natvrdo uvařených vajec, kousky tuňáka a kolečka pórku. Osolíme a okořeníme, posypeme strouhaným sýrem a dáme péci. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA