POSTUP PŘÍPRAVY: použijeme ořechy nedozrálé, takové které můžeme dobře překrojit nožem. Ponecháme je celé a ve velké sklenici je zalijeme vodou. Vodu (studenou) musíme každý den měnit. Asi po 20 dnech získají ořechy tmavou barvu. Potom je dáme vařit. Zkoušíme jehlou, zda jsou dobře uvařené. Potom je vkládáme do sklenic. Prosypeme cukrem a zalijeme převařenou vodou. Uzavřeme víčky a sterilujeme ještě asi 30 minut při teplotě 85°C a potom je uložíme v temnu. ..
INGREDIENCE: 350g měkkého salámu(junior), 3 cibule, 3 kyselé okurky, 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, 1kg brambor, 1 svazek kopru, 2 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, máslo.POSTUP PŘÍPRAVY: Salám nakrájíme na nudličky. Oloupeme 2 cibule a spolu s okurkami je nakrájíme na drobné kostičky. Vše společně smícháme, zakápneme olejem s octem, dostatečně osolíme a opepříme. Oloupeme brambory a jemně je nastrouháme. Oloupeme zbylou cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Opereme a osušíme kopr. Je ..
INGREDIENCE: 250 g tvarohu, balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic smetany nebo jogurtu, cibule, 1/2 lžičky drceného kmínu, 4 lžíce másla, pepř, 2 lžíce posekané pažitky, 8 krajíčků chleba POSTUP PŘÍPRAVY: Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Krajíčky chleba pomažeme máslem, doplníme pomazánkou a ozdobíme drobně posekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 400 g cukety, 1 vejce, 3 lžíce vody, 100 g sýra parmezán, 75 g strouhanky, 75 g hladké mouky, rostlinný olej na smažení, svazek petrželky POSTUP PŘÍPRAVY: Ke smažení jsou nejvhodnější středně velké a nevyzrálé plody. Cukety omyjeme, odkrojíme stopku, ale neloupeme je. Ostrým nožem šikmo nakrájíme plátky silné asi 5 mm. 5ízečky dostatečně osolíme a opepříme. V misce rozšleháme vejce se třemi lžícemi chladné vody. Nasrouháme parmezán a smísíme se strouhankou. Plátky cuket obalíme nejp ..
INGREDIENCE: 500 g špenátu, 2 cibule, lžíce másla, sůl, pepř, 800 g rybího filé, 1/4 l vývaru ze zeleniny, 100 ml bílého vína, 3 rajčat, 1 citrón, 250 g sýra gouda, rostlinný olej, špetka tymiánu POSTUP PŘÍPRAVY: Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a dusíme v horkém tuku, až zesklovatí. Přidáme špenát, sůl i pepř a přiklopené asi 6 minut dusíme. Filé nakrájíme na kousky. Zeleninový vývar povaříme s vínem a v prochladlém nálevu necháme ryby asi 8 minut ulež ..
INGREDIENCE: 400g hovězí plece, 40g rostlinného tuku DELIKA, 80g cibule, 100g brambor, 1 lžíce rajčatového protlaku, kmín, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: sekanou cibuli zpěníme na tuku, přidáme maso nakrájené na stejně velké kousky a krátce po všech stranách osmahneme. Posolíme, popepříme, pokmínujeme, podlijeme horkou vodou a přiklopené pokličkou dusíme. K téměř měkkému masu přidáme rajčatový protlak, jemně nastrouhané brambory, dobře rozmícháme a dodusíme maso do měkka. Podle chuti přisolí ..
INGREDIENCE: 200g mrkve, 1 salátová okurka, 200g špaget, 1 žloutek, 60g oleje, ocet nebo citrónová šťáva, lžička cukru, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme teplou vodou a necháme odkapat. Potom promastíme olejem a necháme vychladnout. Mrkev uvaříme do měkka a rozkrájíme ji šikmo na nudličky, salátovou okurku na tenké plátky. Ze žloutku a oleje připravíme majonézu ochutíme špetkou cukru, mletým pepřem, octem a solí. Studené špagety promícháme s r ..
INGREDIENCE: 400g hovězího masa, 400g mrkve, 40g rostlinného tuku, 20g hladké mouky, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na stejné kousky a osmáhneme na části tuku. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Ze zbývajícího tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Přidáme ji spolu s mrkví k téměř měkkému masu a dodusíme do měkka. Nakonec okořeníme petrželkou,podle potřeby přisolíme a podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 2 svazky ředkviček, 2 kedlubny, pažitka nebo petrželka, 1bílý jogurt nebo biokys, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané ředkvičky a kedlubny nakrájíme na tenké plátky, smícháme se sekanou pažitkou, osolíme, přelijeme bílým jogurtem a dobře vychladíme ..
INGREDIENCE: Hovězí vývar, 100g kořenové zeleniny, sůl, 300gbrambor uvařených ve slupce, 20g másla, 1 vejce, petrželka, 40g cibule, rostlinný tuk ceres soft na osmažení knedlíčků, strouhanka na obaleníPOSTUP PŘÍPRAVY: Do přecezeného vývaru přidáme drobně nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, osolíme a uvaříme do měkka. Brambory oloupeme rozstrouháme, přidáme sekanou petrželku sekanou cibuli zpěněnou na másle, vejce, špetku soli a dobře promícháme. Můžeme okořenit pepřem. Ze směsi lžičkou odkraj ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA