INGREDIENCE 3 makrely, sůl, bílý mletý pepř, koření na ryby, 2 citróny, svazek šalvěje, rostlinný olej na POSTUP PŘÍPRAVY Makrely omyjeme a osušíme. Uvnitř i vně je posypeme solí, pepřem a podle chuti kořením na ryby. Citrony nakrájíme na tenké plátky. Šalvěj opereme, lístečky otrháme. Obojí rozložíme na makrely. Ryby dáme do speciální grilovací formy nebo do alobalu a grilujeme 20-30 minut. Ve formě několikrát obrátíme a potíráme olejem ..
Vejce se dnes nejčastěji prodávají v papírových krabičkách.Jestliže je ale některé naprasklé a přilepené, nejde bez rozbití prakticky vyjmout. Pomůže, pokud obal zvenčí navlhčíme. Skořápka se oddělí a vejce nepoškodíme. ..
INGREDIENCE:2 středně velké papriky, 200 g hermelínu, 50 g šunkového salámu vcelku, 1 malá cibule, sůl, pepř, 1 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice Na ozdobení: 1 lučina, 1 menší rajče, petrželka, 1 paprika, 4 listy hlávkového salátu POSTUP PŘÍPRAVY:Papriky omyjeme, podélně rozůlíme, vyjmeme jádřinec a odřízneme stopku. Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky. Cibulku oloupeme, omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno. Přidáme sůl, pepř, majonézu, hořčici a promíc ..
INGEDIENCE: 1kg vepřového masa ( nebo kuře nebo salám), 5 celých vajec, 4 střední cibule nakrájená na kolečka, 3 zelené papriky (nebo lečo bez klobásy), 3 rajčata, kečup dle chuti, vegeta,pepř, sůl dle chuti, 1krabička Solamylu, 1a/2 dcl oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky, ostatni ingredience nakrájíme nadrobno. Všechno dobře promícháme a necháme v ledničce aspoň 12 hodin odležet.Vzniklou hmotu pečeme na rozpáleném oleji jako placičky. ..
INGREDIENCE: 2 medvědí tlapy, 1/2 bílého vína, kůra z 1 citrónu, špetka zázvoru, 5 zrn pepře,1 cibule, 3 hřebíčky, 1 lžíce octa, 1/4 l vepřové krve, 10dkg hrachových lusků, 10dkg másla,1 lžíce mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Stažené oddělené medvědí tlapu důkladně umyjeme a spaříme. Potom na chodidlech odřízneme vazivové polštářky a očištěné tlapy dáme do kastrolu,zalijeme bílým vínem, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, zázvor, pepř, osolíme a vše dusíme do změknutí.Na udušené nalijeme vepřovou k ..
INGEDIENCE: Zchladlé hovězí maso z polévky (nebo zbytek dušeného masa), kečup, cibule a česnek ve větším množství, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a maso rozsekáme nadrobno, spojíme s kečupem, utřeným česnekem a pepřem. Tuto směs mažeme na topinky. ..
INGREDIENCE: 60dkg vařených brambor, 15 dkg mouky, 1 vejce, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory se uvaří , protlačí za tepla nebo umelou, nastrouhají, zkrátka rozdrtí, smíchají se s moukou a vejcem, hodně soli a udělá se těsto.PLACKY: Pečené na plotně jsou vláčnější, když se dělají z hladké mouky.ŠLEJŠKY: Z hrubé mouky, vaří se ve slané vodě malinkou chvíli, jen co vyplavou na povrch, Vyndají se a obalí v osmažené strouhance.KROKETY: Mohou se dělat z hrubé i hladké mouky, vysmažují se v tuku. ..
INGREDIENCE: 2 kg zvěřiny z kýty nebo hřbetu,1-2 citróny, 1 l bílého vína,Sůl, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, 5 zrn pepře, 1/4 l olivového oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hluboké mísy nalijeme víno, šťávu z citrónů a přidáme koření. Do této marinády naložíme na 2 až 4 dny očištěnou zvěřinua zatížíme, aby byla potopená. Po vyjmutí zvěřinu potřeme olejem a prudceopečeme za podlévání marinádou s kořením. Pečeni naporcujeme a polijemešťávou.Touto šťávou se polévá na talíři pouze zvěřina,nikoli příloha.P ..
INGREDIENCE:400 g žampionů, 600 g kuřecích prsíček, 2 lžíce oleje, 2 sáčky houbové omáčky, 8 lžic smetany, citronová šťáva, 2 lžíce pokrájené pažitky POSTUP PŘÍPRAVY:Oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostičky. V pánvi rozpálíme olej, nasypeme do něj pokrájená kuřecí prsa a za stálého míchání je osmahneme. Opečené kousky opatrně vyjmeme z pánve, necháme okapat tuk a odložíme stranou do tepla. Do vypečené šťávy nasypeme pokrájené žampiony a asi ..
INGREDIENCE: 750 g brambor, 2 lžíce másla, l cibule, sůl, muškátový květ, petrželka, 2 stroužky česneku, 2 žloutky, 60 ml bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, pokrájíme na kolečka a v osolené vodě uvaříme doměkka. Cibuli a petrželku pokrájíme a podusíme na másle. Přidáme kolečka vařených brambor, osolíme, okořeníme muškátovým květem a dochutíme prolisovaným česnekem. Po chvilce dušení přilijeme víno, vmícháme žloutky a doděláme. Podáváme jako přílohu k masu či zelenině. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA