INGREDIENCE: 1 kostka žervé nebo půl kostky měkkého tvarohu (125 g), krabička sardinek, šťáva z poloviny citrónu, 1 cibule, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Sýr nebo tvaroh vložíme do misky, vlijeme na ně) obsah olejovek včetně oleje, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, promícháme, pokapeme citrónem, podle chuti dosolíme a ozdobíme jemně nakrájenou pažitkou. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 150 g cukr krupice, 200 g hladké mouky, 1-2 lžičky jedlé sody, 250 g plechovky, ananasu, 70 g nasekaných oříšků (vlašských, ale klidně i lískové), Tuk, hrubá mouka na plech. Krém: 500 g měkkého tvarohu, 1 máslo, 3-4 sáčky vanilkového cukru. Poleva: 1 čokoláda na vaření, 200g ztuženého pokrmového tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Po částech vmíchejte hladkou mouku se sodou, na menší kousky nakrájený ananas i s polovinou šťávy z ananasu. Plech s vy ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Cukinu očistíme, (mladú len na hrubo) a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Osolíme a pridáme ovsené vločky v pomere cca 2:1, podľa potreby. Necháme postáť, kým vsiakne voda. Pridáme vajce, čierne korenie, majorán, cesnak a zamiešame. Masu vlievame naberačkou na panvicu s horúcim olejom, formujeme placky, ktoré vypražíme z oboch strán dozlata. Vysmažené placky vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku alebo servítku. Zvrchu taktiež prekryjeme a jemne zatlačíme, čím odstrá ..
INGREDIENCE: 3 a ¼ l vody, ¾ l octa, 500 g cukru, 100 g soli, 35 kuliček černého pepře, 30 kuliček nového koření, 100 g hořčičného semínka, 6 bobkových listů, (podle chuti cibuli a mrkev). POSTUP PŘÍPRAVY: Lak vaříme 20 minut, zchladíme, nalijeme na okurky, které jsme naskládali do sklenic s cibulí a mrkví, sterilujeme cca 15 minut při 80°C ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 1 ½ lžíce soli, višňový list, vinný list kopr, 4 stroužky česneku, křen. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu svaříme se solí. Česnek oloupeme. Listy rybízu a vinné listy omyjeme. Do větší sklenice dáme česnek nakrájený na plátky, kopr, pár koleček křenu a listy. Do sklenice naskládáme oprané okurky a zalijeme teplým slaným nálevem. Zavíčkujeme a odložíme na teplé místo. Po týdnu jsou již jedlé. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: K obyčejnému guláši nechá se spolu vařit prorostlý bůček na polo uvařený, na silné kostry nakrájený, ½ hodiny před změknutím přidají se k němu syrové brambory. ..
INGREDIENCE: 500 g mletého masa, 3 rohlíky, 1 cibule, tuk, 50 g slaniny, 2 vejce, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli a rozškvaříme jemně nakrájenou slaninu. Do mletého masa dáme zchladlou cibuli s rozškvařenou slaninou, mírně vymačkáme rohlíky namočené v mléce, vejce (trochu necháme na potření), česnek utřeny se solí, pepř, majoránku, drcený kmín. Vše dobře promícháme. Ze směsi utvoříme 2 šišky, potřeme je zbytkem rozšleh ..
INGREDIENCE: 800 g čerstvých hub, 50 g tuku, 1 velká cibule, kmín, sůl, 30 g hl. mouky, ml. sl. paprika, vývar, 3 stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby rozkrájíme na větší kousky. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, kmín a sůl. Opražené houby zaprášíme moukou, přidáme papriku, opět zaprášíme moukou a potom podlijeme vývarem a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme utřený česnek. Příloha: Krupicové noky. ..
INGREDIENCE: 150 g čočky, 80 g tuku, 60 g hl. mouky, 1 malá cibule, česnek, pepř, majoránka, sůl, polévkové koření, 1a ½ l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebranou a propláchnutou čočku zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 hodiny bobtnat, poté jí dáme vařit. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Jíškou zahustíme čočku a vaříme, až čočka změkne. Polévku dochutíme pepřem, majoránkou, třeným česnekem a polévkovým kořením. Na talíři ozdobíme uvařenou mr ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 žloutky se dobře utřou v porcelánové misce a po kapkách se přidává za stálého tření ¼ l stolního oleje, dle chuti citronové šťávy nebo octa. Osolí se a tře nebo šlehá, až to zhoustne a nabude. Je-li omáčka příliš hustá, může se přidat několik lžiček worcesterské omáčky. Přidá-li se k této majonéze strouhaná cibule, jemně sekané okurčičky a trochu hořčice, je to t. zv. Remuláda. Obojí se hodí ke všem studeným masům. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA