Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | UPRAVENÁ PAŠTIKA KUPOVANÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Kupovaná játrová paštika může se různými přísadami zlepšit. Okuskem husího nebo vepřového sádla, lžičkou hořčice, strouhanou cibulkou, jemně sekanými vejci nebo kapary. Tak nejen pomazánky přibude, ale chuť se zlepší a z 1 paštiky se může získat několik různých druhů paštik.   ..

SALÁTY | ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT SE SÝREM

INGREDIENCE: 250 g sýra na strouhání, 2 svazky ředkviček (asi 20 kusů), 1/4 bulvy celeru, kelímek majolky (100 g), l lžíce oleje, l lžíce citrónové šťávy, l lžička cukru, 1/2 lžičky soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Ředkvičky dobře omyjeme, odřežeme zelené části a kořínky a nastrouháme je nahrubo. Celer oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Zakapeme citrónovou šťávou a olejem, promícháme se solí a cukrem. Sýr nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a přimícháme k zelenině. Majolku opatrně rozm ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ PLACKY (ZELŇÁKY)

INGREDIENCE: 700g brambor, 400g kysaného zelí, ml. pepř, sůl, olej na smažení, 1 vejce, 120g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme je chvíli odstát, tekutinu slijeme přidáme vejce, všechnu hl. mouku, sůl a trochu ml. pepře. Vše důkladně promícháme a prohněteme. Zelí propereme, necháme chvíli povařit slijeme a necháme vychladnout. Potom přidáme k ochucenému bramborovému těstu a dobře s ním promícháme. Z hotového těsta uděláme malé placičky a ty opečeme z ob ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | VIŠŇOVÁ BUBLANINA

INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 250 g másla nebo Hery, 6 vajec, 200 g moučkového cukru, l vrásek do pečiva, 1/41 mléka, talíř omytých a okapaných třešní nebo jahod, 100 g krupicového cukru POSTUP PŘÍPRAVY: Změklý tuk utřeme s moučkovým cukrem, přidáme žloutky a třeme do pěny. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče, poklademe ovocem, které jsme posypali cukrem, a upečeme v předehřáté tro ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | PŮLENÉ MERUŇKY

INGREDIENCE: pěkné, dobře vyzrálé, ale nepřezrálé meruňky, na 1l vody 500 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, po rýze rozkrojíme a vypeckujeme. Vkládáme je do čistých sklenic obvykle o obsahu 0,7 l. Skládáme je na sebe řeznou plochou dolů. Pak je hned zalijeme teplým sladkým nálevem, pokud chceme šťávu sladší nebo nejsou-li meruňky dost vyzrálé, můžeme přidat navíc 100 až 200 g cukru na l l vody, tedy 600 až 700 g. Naplněné sklenice uzavřeme víčky, vložíme do sterilizačního hrnce s te ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | TŘEŠNĚ PŘIPRAVENÉ DO MOUČNÍKŮ

POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálé a zdravé třesné, cukr, Sorban Ovoce omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a po vrstvách vkládáme do širší sklenice. Každou vrstvu prosypeme cukrem a přimáčkneme. Na povrch přidáme špetku Sorbanu, abychom zabránili plísním. Sklenice vložíme do sterilizačního hrnce, zalijeme teplou vodou a sterilujeme 15 minut při 85-90 °C. Pak vyjmeme, ochladíme a uložíme v chladné a tmavé místnosti, aby ovoce neztrácelo barvu. Používáme do koláčů, závinů, dezertů apod. ..

PŘEDKRMY | RAJČATA PLNĚNÁ PAŽITKOVÝM KRÉMEM

INGREDIENCE: 10 velkých tvrdých rajčat, 400 g pažitkového krému, 2 vejce vařené natvrdo, 10 půlek jader vlašských ořechů, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme a osušíme, pak seřízneme vršky a vnitřek vydlabeme lžičkou. Rajčata uvnitř jemně osolíme, obrátíme a necháme vykapat. Pažitkový krém vložíme do sáčku se širokou trubičkou a rajčata naplníme. Ozdobíme je dílky vařeného vejce, půlkami jader vlašských ořechů a ze strany přiklopíme seříznutými vršky rajčat. Pažitkový krém připravíme tak, že ..

MOUČNÍKY SLANÉ | PIZZA SE SALÁMEM A ŽAMPIONY

INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 300 g měkkého salámu, 50 g anglické slaniny, 2 velké cibule, 150 g žampionů, 4 rajčata, 100 g strouhaného sýra, sůl, drcený kmín, oregano, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, po-I vrch pokapeme olejem. Na pánvi necháme zesklovatět s l nadrobno pokrájenou cibuli a plátky slaniny. Když je l slanina křupavá, dáme ji na talíř a k cibuli přidáme | plátky žampionů, které asi 5 minut restujeme, okořeníte kmínem a solí ..

STARÉ RECEPY | JÁTROVÁ PAŠTIKA K MAZÁNÍ NA CHLEBA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 300 g telecích (hovězích) nebo vepřových jater se namočí na několik hodin do mléka. Poté se zbaví všech žláz, umelou strojkem na maso zároveň se 200 g ve vodě máčených, vymačkaných žemlí. Lžíce sádla se utře se 2 žloutky, osolí se, opepří, přidá trochu strouhané cibule, sekanina se dá k tomu a dobře promíchá. Asi litrový hrnek se vymaže sádlem, kaše se do něj dá a ¾ hodiny se v páře vaří.   ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | JABLEČNÝ KOLÁČ

INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, 120 g másla, 60 g cukru, 2 vařené žloutky, na špičku nože soli, strouhaná citrónová kůra z celého citrónu, 3 lžičky rumu, 4 jablka, 3 bílky, 180 g pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: V mouce rozšleháme cukr, rozdrobíme máslo, přidáme sůl, nastrouhané žloutky a rum. Vypracujeme těsto a víc než polovinu rozložíme do dortové formy vymaštěné tukem a vysypané strouhankou. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle nebo je nakrájíme na tenké i plátky, zbytek těsta na ně ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz