POSTUP PŘÍPRAVY: Kupovaná játrová paštika může se různými přísadami zlepšit. Okuskem husího nebo vepřového sádla, lžičkou hořčice, strouhanou cibulkou, jemně sekanými vejci nebo kapary. Tak nejen pomazánky přibude, ale chuť se zlepší a z 1 paštiky se může získat několik různých druhů paštik. ..
INGREDIENCE: 250 g sýra na strouhání, 2 svazky ředkviček (asi 20 kusů), 1/4 bulvy celeru, kelímek majolky (100 g), l lžíce oleje, l lžíce citrónové šťávy, l lžička cukru, 1/2 lžičky soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Ředkvičky dobře omyjeme, odřežeme zelené části a kořínky a nastrouháme je nahrubo. Celer oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Zakapeme citrónovou šťávou a olejem, promícháme se solí a cukrem. Sýr nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a přimícháme k zelenině. Majolku opatrně rozm ..
INGREDIENCE: 700g brambor, 400g kysaného zelí, ml. pepř, sůl, olej na smažení, 1 vejce, 120g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme je chvíli odstát, tekutinu slijeme přidáme vejce, všechnu hl. mouku, sůl a trochu ml. pepře. Vše důkladně promícháme a prohněteme. Zelí propereme, necháme chvíli povařit slijeme a necháme vychladnout. Potom přidáme k ochucenému bramborovému těstu a dobře s ním promícháme. Z hotového těsta uděláme malé placičky a ty opečeme z ob ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 250 g másla nebo Hery, 6 vajec, 200 g moučkového cukru, l vrásek do pečiva, 1/41 mléka, talíř omytých a okapaných třešní nebo jahod, 100 g krupicového cukru POSTUP PŘÍPRAVY: Změklý tuk utřeme s moučkovým cukrem, přidáme žloutky a třeme do pěny. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče, poklademe ovocem, které jsme posypali cukrem, a upečeme v předehřáté tro ..
INGREDIENCE: pěkné, dobře vyzrálé, ale nepřezrálé meruňky, na 1l vody 500 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, po rýze rozkrojíme a vypeckujeme. Vkládáme je do čistých sklenic obvykle o obsahu 0,7 l. Skládáme je na sebe řeznou plochou dolů. Pak je hned zalijeme teplým sladkým nálevem, pokud chceme šťávu sladší nebo nejsou-li meruňky dost vyzrálé, můžeme přidat navíc 100 až 200 g cukru na l l vody, tedy 600 až 700 g. Naplněné sklenice uzavřeme víčky, vložíme do sterilizačního hrnce s te ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálé a zdravé třesné, cukr, Sorban Ovoce omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a po vrstvách vkládáme do širší sklenice. Každou vrstvu prosypeme cukrem a přimáčkneme. Na povrch přidáme špetku Sorbanu, abychom zabránili plísním. Sklenice vložíme do sterilizačního hrnce, zalijeme teplou vodou a sterilujeme 15 minut při 85-90 °C. Pak vyjmeme, ochladíme a uložíme v chladné a tmavé místnosti, aby ovoce neztrácelo barvu. Používáme do koláčů, závinů, dezertů apod. ..
INGREDIENCE: 10 velkých tvrdých rajčat, 400 g pažitkového krému, 2 vejce vařené natvrdo, 10 půlek jader vlašských ořechů, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme a osušíme, pak seřízneme vršky a vnitřek vydlabeme lžičkou. Rajčata uvnitř jemně osolíme, obrátíme a necháme vykapat. Pažitkový krém vložíme do sáčku se širokou trubičkou a rajčata naplníme. Ozdobíme je dílky vařeného vejce, půlkami jader vlašských ořechů a ze strany přiklopíme seříznutými vršky rajčat. Pažitkový krém připravíme tak, že ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 300 g měkkého salámu, 50 g anglické slaniny, 2 velké cibule, 150 g žampionů, 4 rajčata, 100 g strouhaného sýra, sůl, drcený kmín, oregano, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, po-I vrch pokapeme olejem. Na pánvi necháme zesklovatět s l nadrobno pokrájenou cibuli a plátky slaniny. Když je l slanina křupavá, dáme ji na talíř a k cibuli přidáme | plátky žampionů, které asi 5 minut restujeme, okořeníte kmínem a solí ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 300 g telecích (hovězích) nebo vepřových jater se namočí na několik hodin do mléka. Poté se zbaví všech žláz, umelou strojkem na maso zároveň se 200 g ve vodě máčených, vymačkaných žemlí. Lžíce sádla se utře se 2 žloutky, osolí se, opepří, přidá trochu strouhané cibule, sekanina se dá k tomu a dobře promíchá. Asi litrový hrnek se vymaže sádlem, kaše se do něj dá a ¾ hodiny se v páře vaří. ..
INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, 120 g másla, 60 g cukru, 2 vařené žloutky, na špičku nože soli, strouhaná citrónová kůra z celého citrónu, 3 lžičky rumu, 4 jablka, 3 bílky, 180 g pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: V mouce rozšleháme cukr, rozdrobíme máslo, přidáme sůl, nastrouhané žloutky a rum. Vypracujeme těsto a víc než polovinu rozložíme do dortové formy vymaštěné tukem a vysypané strouhankou. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle nebo je nakrájíme na tenké i plátky, zbytek těsta na ně ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA