INGREDIENCE: různé druhy rybízu, na l l rybízového protlaku, 800 g pískového cukru, l Pektogel. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrhaný ze stopiček propláchneme vodou, necháme okapat, nasypeme do širšího kastrole, podlijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a na menším plamem necháme vařit, až se rozvaří. Po ochlazení jej prolisujeme mlýnkem na ovoce nebo odšťavovačem. Na 1 l protlaku přidáme 800 g cukru a rozvaříme ho. Vaříme ještě asi 10 minut, pak přidáme Pektogel rozmíchaný v lžíci cukru, krátce ..
INGREDIENCE: 1,2 kg jahod, l želírovací cukr, 1/2 lžičky kyseliny citrónové. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody dobře omyjeme pod tekoucí vodou, aby se odplavil písek, velké plody překrájíme a nasypeme do širšího kastrole. Přisypeme trochu cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak postupně vmícháme cukr a ještě chvíli povaříme. Hned lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, obrátíme, ale po chvíli srovnáme, aby se džem neusadil na víčku. Necháme vystydnout a uložíme. Pokud chce ..
INGREDIENCE: 5 kg meruněk, 2 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté, hodně zralé meruňky rozpůlíme a zbavíme pecek. Promícháme je s cukrem a necháme přikryté 1-2 dny, aby pustily dostatečné množství šťávy. Dobře je promícháme a vaříme na mírném ohni 15-20 minut. Horké plníme do čistých sklenic a převážeme celofánem nebo uzavřeme uzávěrem. ..
INGREDIENCE: 250 g kostí, 250 g kořenové zeleniny, 350 g brambor, 250 g pórku, 30 g másla, 1/8 l sladké smetany, 30 g hladké mouky, sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Pórek očistíme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Kosti a zeleninu opereme, zalijeme vodou a uděláme vývar. Brambory nakrájíme na kostky, vložíme do procezeného vývaru a vlijeme pórek i s vývarem. Uděláme si světlou jíšku, zředíme ji smetanou a vývarem, nalijeme do polévky, povaříme a podle chuti osolíme ..
INGREDIENCE: 2,5 šálku mouky, 1,5 šálku cukru, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 čajová lžička jedlé sody, půl lžičky soli, 1 šálek mléka a dvě lžíce octa, 1/4 šálku oleje, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 tyčinky rebarbory (nakrájíme na kousky ½ cm). POSTUP PŘÍPRAVY: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Samostatně smícháme suché přísady (mouka, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl) a mokré (mléko, olej, vejce, vanilkový). Spojíme dohromady a přidáme rebarboru. Papírovými formič ..
Robinia pseudoacacia má květy, které obsahují silice, flavonoidy, cukry, organické kyseliny a minerální soli. Plátky Robinia můžeme připravit velmi aromatické a chutné jam, což je skvělé pro plnění vdolků nebo koblih, nebo můžeme potřít dort. INGREDIENCE: 200 g květů akácie, 1 jablko, 250 ml vody, šťáva z 1 citronu, 50 g cukru, 50 g rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablko bez jadřinců nakrájíme na menší kousky. Nalijme vodu do hrnce, přidáme citronovou šťávu a jablka. Vaříme asi 15 minut na mírn ..
INGREDIENCE: 100 g lískových oříšků, 2 vrchovaté polévkové lžíce mléka, 120-130 ml slazeného mléka Salka, 100 g tmavé čokolády, 50 g mléčné čokolády. POSTUP PŘÍPRAVY: Uspořádáme oříšky v jedné vrstvě na plech, vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 12-15 minut. Pražené ořechy zabalíme do tkaniny a sundáme z nich slupky, (jestli jdou špatně sloupnout tak je zalijeme horkou vodou a nechá asi 10 minut stát, pak slupky sundáme). Ořechy dáme do mixeru a dohladka rozmixujeme (to může t ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 120 g cukru se utře se 2 žloutky. Přidá se k tomu 140 g strouhaných brambor a trochu citronové kůry, naposled z 2 bílků tuhý sníh. Peče se na vymazaném a houskou vysypaném pekáčku, upečené se vyklopí, pomaže zavařeninou a přeloží. II. 100 g cukru se dobře utře s 1 žloutkem a1 ½ lžící horké vody. Přidá se citronová kůra, 120 g strouhaných brambor, 2 lžičky krupičkově mouky a z 2 bílků tuhý sníh. Na vymazaný a vysypaný pekáček se těsto tence namaže, upeče do zlatova, za ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 6 žloutků se tře se 4 lžícemi cukru ¼ hodiny, pak se dá z jednoho citronu kůra i šťáva a naposled z 6 bílků sníh se 3 lžícemi mouky. Upeče se to na dvou stejných, vymaštěných a moukou vysypaných kastrolech. Zatím se ¼ l husté kysané smetany zamíchá s trochou cukru a několika strouhanými, loupanými mandlemi. Pak se vyklopí omeleta na mělkou mísu a polije tou smetanou, která se dříve kvůli ohřátí postaví do teplé vody, aby se omelety příliš neochladily. Co se nevejde ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kůže s krku, odříznutá dosti hluboko, se na užším konci zašije a plní některou z následujících nádivek: 1. Asi 400 g tučného vepřového masa se umele, osolí, okoření majoránkou, česnekem, promíchá a krk se tím naplní. Mohou se též uvařit 2 vejce na hniličku a vsunout s nádivkou dovnitř. Kůže se zašije a plněný krk se vaří asi3/4 hodiny ve slané vodě se zeleninou. Podává se teplý se špenátem a brambory, nebo studený s jablečným křenem nebo červenou řepou, nakrájený na kolečka. V ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA