POSTUP PŘÍPRAVY: Na 6 velkých roštěnek, zbavených kostí a přebytečného tuku a tenko rozklepaných, připraví se nádivka: Po 200 g vepřového a hovězího masa se umele, přidá se houska máčená ve vodě a vymačkaná, kousek drobně krájené slaniny a strouhané cibule, osolí, trochu opepří a s 1 vejcem dobře promíchá. Roštěnky se osolí, pokladou nádivkou a sbalené, ovázané nití odusí do měkka za podlévání, šťáva se pak zapráší moukou. Podává se k nim rýže s kyselou okurkou nebo brambory s&nbs ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrol se dá kousek másla, sádla nebo jiného omastku, přidá se hrstka krystalového cukru a míchá se tím, až vše zežloutne, poté se přidá drobně sekaná cibulka, a když zežloutla, přisype se mouka, aby byla z toho přiměřená jíška. Nechá se za častého míchání do světlehněda upražit, pak se odstaví a poněkud vychladlá zaleje polévkou, osolí, octem okyselí a je-li třeba, ještě i přisladí. Nechá se hodinu vařit a pak procedí. ..
INGREDIENCE: 350 g hovězí svíčkové 350g panenské vepřové, 120 g slaniny, 250 g hříbku nebo žampionů, 200 g cibule, sůl, pepř, drcený jalovec, 100 g oleje, cikánská omáčka. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí svíčkovou a panenskou vepřovou nakrájíme na kostky a střídavě je napichujeme na jehlu s plátky slaniny, silnějšími plátky čerstvých hříbků nebo žampionů a plátky cibule. Špíz osolíme, opepříme a posypeme drceným jalovcem. Opékáme na horkém oleji za stálého obracení. Ke špízu podáváme kupovanou ..
INGREDIENCE: 400 g čírůvky májovky, 150 gementálu, 2 dl smetany, 2 žloutky, olej, hořčice, okurky, mrkev, petrželová nať, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájené houby udusíme na oleji s pepřem a solí.po vychladnutí přidáme smetanu, žloutky, nastrouhaný sýr, hořčici, nakrájení okurky a mrkev a promícháme. Nakonec salát ozdobíme petrželovou natí. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Bobule se sbírají po prvním mrazu. Přebereme je, omyjeme, necháme dobře okapat, plníme je do lahví a zalejeme pálenkou. Láhve dobře uzavřeme a postavíme na 2 až 3 měsíce na teplé místo. Plody přitom tratí svou barvu. Pak šťávu přefiltrujeme přes plátno a na 1l tekutiny přidáme 500 g cukru. K tomu účelu cukr rozvaříme ve vodě na sirupovitou tekutinu. Likér po naplnění do lahví ještě nějaký čas v klidu skladujeme. ..
INGREDIENCE: 5 kg malin, 5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Čisté maliny promícháme s trochou cukru (na 1 kg malin asi 200 g cukru) a v otevřené nádobě necháme do druhého dne proslazovat. Občas promícháme. Pak přes plátno šťávu i s malinami procedíme, maliny, které zbyly v plátně, vlijeme zpět do nádoby, zalijeme vodou a necháme znovu louhovat. Druhý den opět procedíme přes plátno. Obě šťávy spojíme, na l litr přidáme l kg cukru a zahříváme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Případnou pěnu ods ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, na 1 kg husté prolisované šťávy 500 - 750 g, dle sladkosti ovoce a osobní chuti, když je cukr rozpuštěný, vaří se marmeláda za stálého míchání na prudkém ohni, až kápnutá na talíř se neroztéká. Pěna se opět sebere, marmeláda odstaví, promíchá, až poněkud vychladla a tepla nalévá do teplých sklenic, dobře vymytých a vysušených. Ováže se hned celofá ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut v odkryté nádobě, jen v málo vodě se špetkou sody, pak ocedí, useká nebo umele na masovém strojku, po něm umele se též ½ ve vodě máčené vymačkané žemle. Na kastrolu usmaží se na másle nebo na slanině drobně krájená cibule a přidá se lžíce mouky. Když to zežloutlo, dá se do toho usekaný špenát, osolí, podlije částí vody, v níž ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. S rýží: Z vepřové kýty nakrájené řízky se osolí a naklepou. Na každý se dá asi lžíce spařené rýže a posype na sádle osmaženou cibulkou. Řízky se stočí, jen volně nití převáží, poněvadž rýže nabude, na omastku se rychle po všech stranách opekou, podlejí a dusí do měkka. Podávají se s osmaženými brambory a kyselou okurkou. Též špenát nebo hlávkové zelí je vhodné. 2. S Houbami: Jemně usekané čerstvé nebo naložené houby se odusí na másle, osolí, a když vysm ..
Přírodní medicína získává v poslední době stále více na popularitě. Je to hlavně proto, že za poměrně málo peněz umožňuje léčit mnohé nemoci, ale bez negativních vedlejších účinků léků. V dnešním článku vám ukážeme návod na výrobu jednoho jednoduchého domácího přípravku skládajícího se jen ze dvou surovin, který má řadu léčebných účinků. Jediné, co potřebujete udělat, je zkombinovat olivový olej a citronovou šťávu. Budete na to potřebovat přibližně 1 polévkovou lžíci olivového oleje a čerstvou š ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA