INGREDIENCE: Čerstvé kedlubny - gigant nebo modré nálev: na l litr vody 1/4 l octa, 50 g cukru, 25 g soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kedlubny oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky, postupně povaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme odkapat. Kedlubny vložíme do čistých sklenic, zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme. Zahříváme na teplotu 90 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 i cca 35 minut, menší sklenice o 5 minut méně. Po ukončení sterilace sklenice ..
INGREDIENCE: 2 kg cuket, l kg červených a zelených paprik, sůl.Nálev: l l vody, 1/4 l 8% octa, l lžíce soli, 3 lžíce cukru, podle chuti ještě několik tabletek sacharinu.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety oloupeme, vyjmeme semeníky a cukety nakrájíme na proužky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Zeleninu osolíme a necháme asi hodinu uležet, aby pustila šťávu. Pak vodu slijeme, cuketu opláchneme a necháme okapat. Papriky vyčistíme a nakrájíme na kostičky nebo proužky. Promícháme s připravenými cuketami a ..
INGREDIENCE: Nálev: 1 litr vody, 1 litru 8 % octa, 50g cukru, bobkový list, větvička tymiánu nebo šalvěje. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák rozebereme na menší růžičky, předvaříme 1-2 minuty ve vodě s přídavkem kyseliny citrónové (na hrot nože), pak zchladíme ve studené vodě, plníme do sklenic, zaléváme roztokem a uzavřené sterilujeme 30 minut při 100 °C. ..
INGREDIENCE: Nálev: na 1 litr vody 3 dkg soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkné, dužnaté, nepálivé papriky omyjeme, u stopky odkrojíme, vybereme zrníčka a zasuneme jednu do druhé, aby se jich co nejvíce vešlo do sklenice. Zalijeme solným roztokem a sterilujeme 50 minut při 85 až 90 °C. ..
INGREDIECE: hlávka zelí, 1 litr vody, lžička soli, špetka kmínu.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelné hlávky odstraníme vrchní poškozené listy, hlávku vložíme do přiměřeně velkého hrnce a zalijeme ji vařící vodou. Po třech minutách vyndáme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Vrchní velké listy odlomíme, stočíme a vkládáme do předem připravené čisté sklenice. Když listy poskládáme, znovu zalijeme horkou osolenou vodou s kmínem, dáváme pozor, aby nám láhev nepraskla. Pak listy zatížíme, aby zůstal ..
INGREDIENCE: 1 kg cibule, 1 kg okurek, 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 800 g zelí, 750 g mrkve. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše pokrájím na nudličky, přidáme 2 hořčicové sklenice octu, 2 1/2 hořčicové sklenice cukru, 3 polévkové lžíce soli, 6 bobkových listů, 15 kuliček pepře, 20 zrnek nového koření, ½ oleje z láhve. Vše smícháme dohromady a necháme uležet do druhého dne. Naplníme do sklenic a sterilujeme 15 minut při 85 °C. ..
INGREDIENCE: 3 kg bílého hlávkového zelí, 2 kg červené řepy, 500 g cibule, l větší křen, 1,5 l vody, 4 dl octa, 400 g cukru, 4 lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve uvaříme červenou řepu (asi 30 minut), po ochlazení ji oloupeme a nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Vodu přivedeme k varu, přidáme ocet, cukr a sůl, vhodíme nakrouhané zelí bez košťálů, nadrobno nakrájenou cibuli a vaříme 10 minut. Poté vhodíme připravenou červenou řepu a oloupaný a na jemném struhadle nastrouhaný křen. ..
INGREDIENCE: 3 kg červené řepy, l větší křen, 2,5 l vody, 3 dl 8% octa, l lžička cukru, l lžička soli, l lžička semínka fenyklu (nemusí být).POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu očistíme, odkrojíme chrást, ale kořínek necháme. Omyjeme ji, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi půl hodiny dle velikosti řepy. Pak vodu slijeme, po ochlazení řepu oloupeme a nakrájíme ozdobným nožem na nudle, proužky nebo kostičky. Řepu přelijeme nálevem, který jsme si připravili svařením vody, octa, cukru, soli a fenyklu (f ..
INGREDIENCE: čerstvé bílé nebo červené zelí.Nálev: na 1 litr vody 100 g cukru, 20 g soli a 0,3 1 octa.Koření: na 1 litrovou sklenici 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelí odstraníme vadné listy, hlávky omyjeme, rozkrojíme na půlky, odstraníme košťál a pokrájíme na nudličky asi 2 cm široké. Zelí vsypeme po částech do vařící osolené vody, přivedeme k varu, povaříme 10 minut, vyjmeme, necháme odkapat a naplníme do sklenic. Zelí proložíme opláchnutým kořením, z ..
INGREDIENCE: 1 kg nezralých zelených rajčat, 6 zelených paprik, 500 g hlávkového bílého zelí, 1/2 očištěné bulvy celeru, 1 feferonka, 1 lžička čubrice, 180 g cukru, 1 lžíce soli, 1 lžíce hořčičného semínka, 1/4 l vinného octa nebo 1/8 l 8% a 1/8 l vody).POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata, očištěné papriky bez semeníků, hlávkové zelí, očištěný celer a feferonku bez semen umeleme na strojku na maso, nastrouháme nebo jemně nakrájíme a povaříme. Přidáme všechno koření, cukr, sůl a ocet. Vš ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA