INGREDIENCE: 2 kg brambor, 350 g hrubé mouky, 200 g sádla, sůl, mák, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, opláchneme ve vlažné vodě, zalijeme čistou vodou, mírně osolíme a vaříme doměkka. Vodu zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor otvory, zasypeme je hrubou moukou rozšťoucháme a rozmícháme, aby těsto bylo hladké. Polévkovou lžící namočenou v rozehřátém sádle vykrajujeme škubánky, pokládáme je na teplý talíř, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem. ..
INGREDIENCE: 250g másla, 200g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 kapek mandlové tresti, špetka soli, 3 vejce, 250g poloh. mouky, 1 balíček vanilkového pudinku, 75g mletých mandlí, 3 lžičky prášku do pečiva, 150g jogurtu, 300g višní, 50g mandlových lupínků.POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme máslo, cukr, vanilkový cukr, mandlovou tresť a sůl. Postupně zapracujeme vejce. Smícháme mouku s práškem do pečiva, vanil. pudinkem a mandlemi. Spolu s jogurtem vmícháme do těsta. Troubu rozehřejeme na 160°C. Rozvír ..
INGREDIENCE: 400g hl. mouky, 250g Hery, 2 vrchovaté lžíce cukru, 2 žloutky, podle potřeby studené vody, 1 prášek do pečiva, kůra z 1 citrónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme „na nůž“ silně. Položíme na vymazaný plech, namažeme oříškovou nádivkou a druhou plackou přikryjeme. Ve vyhřáté troubě upečeme do růžova. Hned je potřeme polevou a zdobíme celými lískovými oříšky.Nádivka: V kastrolu rozpustíme ve 12 lžících vody 120g krupicového ..
INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, 300g škvarků, 1 vejce, si 2 dl mléka. 13g droždí, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Nahrubo pokrájené škvarky, prosetou mouku (část ponecháme stranou na posypání), vejce, droždí rozmíchané ve vlažném mléce a sůl propracujeme v míse na vláčné těsto. Necháme v teple vykynout, vyválíme na 1 cm tlustý plát a pomocí tvořítka (sklenice) vykrajujeme placky. Rovnáme je na plech, ozdobné propícháme vidličkou a ve vyhřáté troubě pečeme do červena. ..
INGREDIENCE: 200g másla, 6 žloutků, 30g droždí, 1/2 – 3/4 šálku mléka, 3 plné lžíce cukru, z půl citrónu kůra, rovná lžička soli, 500g polohrubé mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Z poloviny mléka, 1 lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Máslo utřeme se žloutky, přidáme citrónovou kůru kvásek a zbylé mléko. Postupně přidáme prosátou ohřátou mouku, až je těsto správně tuhé. Dobře je vypracujeme až se nechytá vařečky, a dáme kynout. Vykynuté těsto rozválíme, děláme koláčky a plníme je libovolnou náplní. ..
INGREDIENCE: 140g másla, 8 žloutků, 50g moučkového cukru, 40g droždí, 500 g polohrubé mouky, sůl, asi 200 ml kávové smetany mouka na vál meruňkový džem, tuk na smažení, moučkový a vanilinový cukr na sypání.POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo třeme do pěny s cukrem a žloutky. V malém množství vlažného mléka nebo smetany necháme vykynout rozdrobené droždí. Mouku prosijeme, doplníme solí a přidáme do mísy k třenému základu. S dobře vykynutým droždím pak vypracujeme s potřebným množstvím smetany těsto, o ..
INGREDIENCE: 300g polohr. Mouky, 250g mouč. cukru, 300g nastrouhaných jablk, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 80g roztopeného másla Hera.POSTUP PŘÍPRAVY: Vše zamícháme dohromady a dáme péci do předehřáté trouby. Vychladlý perník potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. ..
INGREDIENCE: 300g hrubé mouky, 100g hl. mouky, asi 2 dl mléka, 30g droždí, 60g mouč. cukru, 40g másla, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, sůl, marmeláda, hl. mouka na vál, tuk na smažení, mouč. a vanilkový cukr na posypání.POSTUP PŘÍPRAVY: Několik hodin před přípravou těsta dáme na vál, misku, mouku a ostatní potraviny a prkénko do teplé místnosti, aby se prohřáli. V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a 3 lžíce mouky a necháme je vykynout. Máslo rozetřeme s cukrem, postupně přidáme žloutk ..
INGEDIENCE: 50 dkg mouky, 8 dkg cukru, 20dkg másla nebo Hery, 1 vejce rozšlehat, 1 prášek do pečiva, asi 1/4 malé lžičky soli, 2 dkg kvasnic přidat do 1/8 l mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto, naděláme čtverečky a plníme je nádivkou, stočíme do trojúhelníků. Pak hotové pomažeme žloutkem a necháme na plechu do druhého dne a pak pečeme.NÁDIVKA: 15 dkg cukru, trošku vody, 20 dkg ořechů, trochu skořice a chvíli necháme dusit. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 6 lžic kyselé smetany, 100g mouky, sůl, zázvor, 4 banány, 80g másla nebo tuku, 80g cukru, 1 lžíce skořice, 1/4 l sladké smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: vejce rozmícháme s kyselou smetanou a moukou, osolíme okořeníme zázvorem. Banány nakrájíme na plátky. Upečeme na pánvi 4 koláče(omelety nebo lívance). Pokaždé rozpustíme 10g másla, vložíme plátky z jednoho banánu a nalijeme na ně čtvrtinu těsta. Pečeme asi 5 minut, obrátíme a na dalších 10g másla dopečeme po druhé straně. Další tři ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA