INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, sůl, 150g cukru, 150g másla, 1 vejce, 3 žloutky, vanilkový cukr, 40g droždí, citrónová kůra, 2-2,5 dl smetany, sníh ze 3 bílků, 300g sušených švestek, 50g perníku ke strouhání, máslo na polití. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, citrónovou kůru, smetanu a zaděláme tužší těsto, které vyválíme. Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a bohatě posypeme předvařenými, vypeckovanými a nadr ..
INGREDIENCE: 400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 8 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 0,3 l mléka, kostka droždí (42 g), 3 lžíce rumu, marmeláda na náplň, sádlo (nebo olej) na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme 30 dkg másla anebo jiného tuku, 20 dkg cukru, citronovou, pomerančovou kůru, 6 až 8 žloutků, 1 dkg soli, rumu, višňovky, dobře rukama vypracujeme. Ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek, trošku muškátového květu tlučeného anebo oříšku, vanilku. 1 kg přesáté teplé mouky, očištěné hrozinky. Opařené krájené mandle, krájený citronát. Mléka dle potřeby. Slabší těsto jako na vánočku rukama dobře vypracuj a nech zkynout. Rozděl buďto 1, anebo více krájej a vyválej v bochánek(ky) ..
INGREDIENCE: 100 g Hery nebo másla, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, 500 g hl. mouky, 2,5 dl plnotučného mléka, 30 g droždí a špetka soli. Na nádivku: 50 g tvrdého tvarohu, 1 lžíce mouč. cukru, 40 g hrozinek, 3 lžíce rumu, 100 g švestkových povidel nebo marmelády. POSTUP PŘÍPRAVY: Z 0,5 dl vlažného mléka, 1 lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme asi 45 minut v teple vzejít. Změklou Heru nebo máslo utřeme s cukrem a žloutky do hladké pěny. Přidáme mouku, vlažné mléko a kvásek. Sm ..
INGREDIENCE: 1 kg hl. mouky, 5 dl mléka, 200 g másla, 1 žloutek, 40 g droždí, 30 g mouč. cukru, 1 žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, 1 lžička máku, tlučený kmín a hrubá sůl na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, 1 lžičky cukru a trochu mléka připravíme kvásek. Prosetou mouku, mléko, máslo, žloutek a kvásek promícháme a uhněteme na těsto. Těsto necháme v teple vykynout pod utěrkou nejméně hodinu. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na n několik dílů a každý díl vyválíme na tenký vál ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 1/4 l mléka, 4 žloutky, 150 g másla nebo Hery, 250 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, špetka soli, strouhaná kůra z l citrónu, větší špetka mletého muškátového oříšku, půl lžičky tlučeného anýzu, hrst rozinek, 100 g mandlí. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme na vál, přidáme sůl a koření a zaděláme kváskem z vykynutého droždí v oslazeném teplém mléce. Pak vmícháme 3 žloutky, rozehřáté máslo, dobře vypracujeme těsto, posypeme ho moukou, př ..
INGREDIENCE: 500 g hl.mouky, 120 g cukru, 150 g tuku, 4 žloutky, 30 g droždí, sůl, 2 dl mléka, ovoce nebo zavařenina. POSTUP PŘÍPRAVY: Volné řidší těsto zhotovené z uvedených přísad rozprostřeme nejlépe rukou namočenou ve vodě po celém povrchu předem vymaštěného plechu. Koláč poklademe ovocem nebo zavařeninou, okraje potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. ..
INGREDIENCE: 700 g poloh. mouky, ¼ l mléka, 2 vejce, 80 g másla, 50 g droždí, 4 kostky cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse promícháme mouku se solí, do dolíku vlijeme vlažné mléko, máslo, vejce, cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Těsto vypracujeme dohladka a přikryjeme. Po vykynutí přepracujeme na vále, vytváříme tyčinky, které na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Ve vyhřáté troubě potom upečeme do zlatova. ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 120g pískového cukru, 120g másla nebo Hery, 2 žloutky, 30g kvasnic, půl lžičky soli, lžíce rumu, 2,5 dl mléka, hrst rozinek, 2 lžíce jader vlašských ořechů nebo vyloupaných mandlí, bílek na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Kvasnice rozetřeme se lžičkou cukru, zalijeme částí vlažného mléka a dáme zakryté do tepla vykynout. Zvlášť utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a třeme do pěny. Zakapeme rumem a přilijeme vykynutý kvásek. Přisypeme mouk ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 125g másla, 35g kvasnic, 90g cukru, sáček vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, 3 žloutky, 1,5-2dcl mléka (množství určuje velikost žloutků – jsou-li větší použijeme méně mléka), sůl, 30g mandlí, hrst rozinek, 3 lžíce oloupaných na lupínky nakrájených mandlí, mouku na vál, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, sůl, rum, vykynutý kvásek ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA